Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Υψηλά παραμένουν τα επίπεδα ανεργίας στην Πάφο εκτιμούν οι συντεχνίες

Η ανεργία συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Πάφο, εκτιμούν οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ.

 Παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο σημείωσε ελαφρά υποχώρηση λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και του τουριστικού τομέα, όπου παρατηρήθηκε ζήτηση προσωπικού, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Ανδρέας Φακοντής, η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.
Ο κ Φακοντής είπε ότι στους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα το χειμώνα, θα παρουσιαστεί πιθανόν αύξηση της ανεργίας.

 Σύμφωνα με τον Επαρχιακό Γραμματέα της ΠΕΟ, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξαγγέλλει μέτρα για στήριξη της απασχόλησης μέσα από την επιδότηση θέσεων για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και νέων, ως επίσης και κίνητρα για την αυτοαπασχόληση.

Ο κ Φακοντής είπε επίσης πως το κλειδί της αντιμετώπισης της ανεργίας είναι στην ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, συνέχισε, έχει εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων στον τομέα της ανάπτυξης με την διάθεση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ ανέφερε πως μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και τους άλλους κοινωνικούς φορείς θα υπάρξει στήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση, εάν βέβαια και εφόσον είναι εφικτό, να αυξηθεί το ποσό για τον αναπτυξιακό τομέα, τότε αυτό θα συμβάλει περισσότερο στην τόνωση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είπε, ωστόσο, πως η λύση είναι οι νέες επενδύσεις και εισαγωγή φρέσκου χρήματος από ξένους επενδυτές, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την οικονομία του τόπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης.

Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Νεόφυτος Ξενοφώντος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η ανεργία σημείωσε αύξηση στην Πάφο το μήνα Αύγουστο. Ο κ. Ξενοφώντος σε δηλώσεις του ανέφερε πως η κατάσταση είναι αρνητική με την απασχόληση στην Πάφο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου οι άνεργοι άγγιξαν τις 4 χιλιάδες.

Είπε πως πάρα πολλοί εκ των ανέργων παραμένουν στους καταλόγους για εξεύρεση εργασίας πέραν των έξι μηνών, χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς κάποια ένδειξη για εξεύρεση εργασίας την επόμενη περίοδο.

 Ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ ανέφερε ακόμη πως είναι αρνητικό το φαινόμενο της ανεργίας στους νέους, κυρίως επιστήμονες που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πρόσφατα χωρίς να καταφέρνουν να εργοδοτηθούν.

 Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο, είπε πως δεν αναμένονται ενθαρρυντικές προοπτικές για τον τομέα απασχόλησης. Κάλεσε, επίσης, την Κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα την κατασκευή έργων υποδομής προκειμένου να απορροφηθεί αριθμός ανέργων.

Η κίνηση αυτή, συνέχισε ο κ. Ξενοφώντος θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δώσει ταυτόχρονα το έναυσμα για επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα. Επεσήμανε, τέλος, πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου