Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόικας


Onlycy.com Πηγή: CYBC 4, October 2012 - 21:29

Στις κυβερνητικές προτάσεις, περιλαμβάνονται οι κλιμακωτές μειώσεις στις απολαβές του προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση βάζει δίχτυ προστασίας έως τα χίλια ευρώ. Από 1,001 ευρώ έως 3,500 εισηγείται μείωση απολαβών 9% και από 3,501 και άνω μείωση 11%.
Υιοθετεί το μέτρο της μιάς πρόσληψης ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις τόσο για το μόνιμο όσο και για το ωρομίσθιο προσωπικό, καθώς και μείωση κατά περίπου 50% του έκτακτου ωρομίσθιου προσωπικού από το 2013.
Προτείνει, παράλληλα, φορολόγηση των συντάξιμων υψηλών επιδομάτων κρατικών αξιωματούχων και μείωση των επιδομάτων των κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων, καθώς και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, κατά 10%.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό προτείνει αύξηση της σταδιακής εισφοράς κρατικών υπαλλήλων από το 3 στο 5% και της εισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά από το 2 στο 3%.
Παράλληλα εισηγείται όπως οι συντάξεις υπολογίζονται στη βάση του μέσου όρου των μισθών των 30 τελευταίων μηνών.
Προτείνει, ακόμη, σταδιακή παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65 έτος. Εισηγείται συγκεκριμένα επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης κατά έξι μήνες το χρόνο, την περίοδο 2013-2016.
Όσον αφορά το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, η κυβέρνηση προτείνει παγοποίηση συντάξεων και αναλογική μείωση των συντάξεων για αφυπηρετήσεις πριν από τα 65.
Προτείνει περαιτέρω στόχευση των κοινωνικών παροχών και μείωση των χορηγιών για απόκτηση κατοικίας.
Τέλος η κυβέρνηση εκφράζει διαφωνία στην αποκοπή του 13ου μισθού και την κατάργηση της ΑΤΑ, για την οποία εισηγείται αναδιάρθρωση.
Η κυβέρνηση εισηγείται επίσης αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, της φορολογίας επί του τόκου των καταθέσεων σε εμπορικές τράπεζες, του ΦΠΑ από 17 σε 18% από το 2014 και του μειωμένου συντελεστή φορολογίας από το 8 στο 10%.
Εισηγείται, παράλληλα, τροποποίηση της φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία, υπολογισμένη πάντα σε αξίες του 1980.
Καμιά φορολογική επιβάρυνση για αξίες έως 40 χιλιάδες ευρώ, 3 τοις χιλίοις για αξίας έως 120 χιλιάδες ευρώ, έως 170 χιλιάδες 4 τοις χιλίοις, έως 300 χιλιάδες 9 τοις χιλίοις, έως 500 χιλιάδες 10 τοις χιλίοις, έως 800 χιλιάδες 11 τοις χιλίοις και από κει και πέρα 12 τοις χιλίοις.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα δοθούν τις επόμενες λίγες ημέρες. Δεδομένη θεωρείται η θέση της κυβέρνησης ότι δεν αποδέχεται την εισήγηση της Τρόικας για επίσπευση στους 18 μήνες της κατάσχεσης και εκποίησης περιουσίας, για δάνεια που δεν καταβάλλονται δόσεις και καλύπτονται από υποθήκη.

Κυβέρνηση Vs Τρόικα: Είναι θέμα φιλοσοφίας!

Inbusiness news Κ.Π. | 04/10/2012



 Τη διαφορά προσέγγισης που την διακρίνει από την Τρόικα, σε ό,τι αφορά στον τρόπο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, προβάλλει η κυβέρνηση στο έγγραφο των αντιπροτάσεών της. Η προστασία του 13ου μισθού για το 2012, η αναδιάρθρωση (και άρα η προσωρινή περικοπή) παρά η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ και η μεγαλύτερη αύξηση των φορολογιών είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο «δρόμων» εξυγίανσης.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Τρόικα προτείνει όπως η σύνθεση της προσαρμογής για τα έτη 2012 – 2013 είναι έσοδα προς δαπάνες 1:4. Της κυβέρνησης, για τα ίδια έτη η προτεινόμενη αναλογία εσόδων προς δαπανών διαμορφώνεται σε 1,9 και 0,48. Η μεγαλύτερη συνεισφορά των εσόδων στοχεύει, υποστηρίζει η κυβέρνηση, στην αύξηση της «συμμετοχής» του «πλούτου» η οποία φαίνεται να επιδιώκεται μέσω της κλιμακωτής αποκοπής των μισθών, της περαιτέρω φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, της στόχευσης των κοινωνικών παροχών και της φορολόγησης των εργοδοτών επί του μισθολογίου τους.
Η Τρόικα προτείνει κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ ενώ η κυβέρνηση αναδιάρθρωση η οποία περιλαμβάνει μη καταβολή της ΑΤΑ κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, μη παραχώρηση σε περιόδους ύφεσης διάρκειας τουλάχιστον δύο τριμήων και κλιμακωτή καταβολή μία φορά το χρόνο.
Η Τρόικα θέλει κατάργηση του13ου για το 2012 ενώ η κυβέρνηση διατήρησή του προκειμένου να μην πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντιπροτείνει, όμως μειώσεις μισθών ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 με σαφώς μικρότερο αντίκτυπο για τους εργαζόμενους κατά το τρέχον έτος.
Η διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Τρόικα είναι τριετής ενώ για την κυβέρνηση τετραετής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου