Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Αυξάνονται τα παράπονα από εργαζόμενους για μη καταβολή μισθών


Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012 2:38 μμ

fileleftheros Επί τάπητος πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας για προστασία των μισθών




Αυξάνονται τα παράπονα από εργαζόμενους για μη καταβολή μισθών

Οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους για την τροποποίηση του Νόμου περί προστασίας των μισθών, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του δικαστηρίου να επιδικάζει και τις οφειλές.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους για την τροποποίηση του Νόμου περί προστασίας των μισθών, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του δικαστηρίου να επιδικάζει και τις οφειλές.
Λευκωσία: Έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που καταφεύγουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταγγέλλοντας μη τακτή καταβολή των μισθών τους και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο εισηγήθηκε την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των μισθών, καθώς και ένα νέο νομοσχέδιο για αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων, δήλωσε σήμερα η υπουργός, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους προήδρευσε το πρωί της Δευτέρας συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, το οποίο συζήτησε την εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των μισθών, αλλά και την εισήγηση του Υπουργείου επί ενός καινούργιου νομοσχεδίου για αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, η υπουργός Εργασίας είπε ότι στόχος της εισήγησης του Υπουργείου για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των μισθών είναι να αυξηθούν οι ποινές και να δοθεί η δυνατότητα στο αρμόδιο δικαστήριο που εξετάζει τα θέματα αυτά, να αποφασίζει και για την πληρωμή των καθυστερημένων οφειλών, είτε αυτές αφορούν μισθούς, είτε αφορούν άλλα ζητήματα.

«Επ’ αυτού του θέματος, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους για την τροποποίηση του Νόμου σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του δικαστηρίου να επιδικάζει και τις οφειλές. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ποινών, έχουν διαφωνήσει. Πρέπει να πω ότι είναι μια πάγια θέση των εργοδοτικών οργανώσεων να μην αυξάνονται οι ποινές.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει με τις εισηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ανέφερε η Υπουργός, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο, θα προωθήσει το εν λόγω νομοσχέδιο προς το Υπουργικό Συμβούλιο».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «ο λόγος που έχουμε προτείνει αυτές τις τροποποιήσεις είναι διότι με βάση τα στοιχεία έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που καταφεύγουν στο Υπουργείο, καταγγέλλοντας μη τακτή καταβολή των μισθών τους και έχει, επίσης, αυξηθεί και ο αριθμός των ποινικών διώξεων που διενεργούμε αναφορικά με το θέμα αυτό».

«Με αυτές τις δύο τροποποιήσεις στοχεύουμε από τη μία να είναι παραδειγματικές οι τιμωρίες όταν υπάρχει παραβίαση του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου και, ταυτόχρονα, εισάγουμε ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο αναφορικά με την καταβολή των μισθών», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι παράπονα από εργαζόμενους για τη μη καταβολή στην τακτή προθεσμία του μισθού, αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ήταν μια εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας επί ενός καινούργιου νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο κατά τη διαδικασία ελέγχου της αρχής της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων.

Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου, συνέχισε, είναι να δοθεί δυνατότητα στους επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας να επιβάλλουν διοικητικές ποινές όταν εντοπίζεται παραβίαση στην εφαρμογή της αρχής της μεταχείρισης μεταξύ των εργαζομένων, για παράδειγμα μεταξύ Κυπρίων και κοινοτικών εργαζομένων, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με βάση τον Κανονισμό της ελεύθερης διακίνησης.

«Πρέπει να πω ότι τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος δεν είναι ομόφωνα επ’ αυτού του θέματος, καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν με την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου. Εμείς και πάλι, έχοντας υπόψη τις εμπειρίες μας και τις δυσκολίες που έχουμε στον έλεγχο και στην εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης διακίνησης, θεωρούμε την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου άκρως απαραίτητη, με στόχο η ισότητα της μεταχείρισης που είναι βασική αρχή της ΕΕ, να εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε σχέση με την εργασία των εργαζομένων, ανεξαρτήτως της εθνοτικής τους καταγωγής», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα ενημερώθηκε για την πιλοτική εφαρμογή του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων.

Πρόκειται, είπε η κ. Χαραλάμπους, για ένα καινούριο εργαλείο που εισήγαγαν σε πιλοτική βάση το περασμένο καλοκαίρι σε κάποιες βιομηχανίες, ειδικότερα στην οικοδομική βιομηχανία, «με στόχο να έχουμε πιο μετρήσιμα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων».

«Η αξιολόγηση έδειξε θετικά στοιχεία και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι ήταν ένα θετικό εργαλείο. Οταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτή, θα δούμε πώς προχωρούμε με αυτό το θέμα», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου