Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων για τις αντιπροτάσεις προς την τρόικα

Πολλές συγκλίσεις αλλά και κάποιες αποκλίσεις σημειώθηκαν στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διαμόρφωση των αντιπροτάσεων στις προτάσεις της Τρόικας.

Τα θέματα στα οποία σημειώθηκαν αποκλίσεις σε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από τη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, διαφάνηκε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στα οποία υπάρχει συναίνεση, όπως το τραπεζικό, τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που διεξάγεται από τις τρεις στο Υπουργείο Οικονομικών ο κύριος Στεφάνου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε περισσότερες συναινέσεις και συμφωνίες.

 Ερωτηθείς για το ζήτημα του τραπεζικού τομέα είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων που τον αφορούν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων. Άρα, σημείωσε, υπάρχει στο κεφάλαιο αυτό μια ομοφωνία που μπορεί να ισχυροποιήσει και τη θέση της Κύπρου.

Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της σε σχέση με τη δημιουργία καζίνο, ο εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί μαζί με άλλα στην απογευματινή σύσκεψη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν συγκλίσεις και τελικά να υπάρξει κατάληξη σε εθνική συμφωνία χρειάζεται να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους, δηλαδή πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.

 Εκατό προτάσεις που στοχεύουν στην ετοιμασία όσο το δυνατό καλύτερου μνημονίου, υπέβαλε ο Δησύ. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος είναι να επιβληθούν τα λιγότερο οδυνηρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και παράλληλα, μέσα από τα μέτρα ανάπτυξης που προτείνει ο Δησύ, να υπάρξει μια άλλη δυναμική.

Όλοι, είπε, πρέπει να κατανοήσουν ότι ο χρόνος πιέζει και εάν δεν υποβληθεί στην τρόικα ένα συνολικό και συγκροτημένο πακέτο υπάρχει το ενδεχόμενο η Κύπρος να βρεθεί προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει χειρότερες συνέπειες.

 Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση και είπε ότι σημειώθηκε ευρεία συναντίληψη σε σειρά θεμάτων, που κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το κάθε κόμμα κατέθεσε έγγραφο με τις απόψεις του.

Το Ακέλ, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, απευθύνει έκκληση σε όλους να υπάρξει ένα πνεύμα συνδιαλλαγής ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για διαπραγμάτευση με τη Τρόικα. Όσον αφορά το θέμα της Ατα και του 13ου μισθού είπε ότι άποψή του είναι ότι υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις όλων των κομμάτων.

 Για το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Αυτό που αποφάσισαν, είπε, είναι να συμφωνηθεί ένα επαρκές πακέτο μέτρων, για να μην χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση.

 Ο πρόεδρος του Δήκο Μάριος Καρογιάν είπε ότι το κόμμα του υπέβαλε σειρά προτάσεων και εισηγήσεων για το τραπεζικό σύστημα, την ανάπτυξη καθώς και για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Δήκο είπε, εκτιμά ότι το ποσό που θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι πρέπει να ελαφρυνθεί με την εξοικονόμηση πόρων από άλλους τομείς, όπως είναι η στόχευση κοινωνικών παροχών ή καταβολή παροχών σε διάφορες ομάδες, μετανάστες ακόμα και Τουρκοκύπριους που δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να υπάρξει και ίση μεταχείριση.

 Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε έγγραφο με προτάσεις τόσο για τις εισηγήσεις της Τρόικας, όσο και για τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, καθώς και για τον τραπεζικό τομέα και την ανάπτυξη.

Κεντρικός στόχος, είπε, είναι να προστατεύσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις από υπερβολικές επιβαρύνσεις και να διαφυλάξουμε την προοπτική της ανάπτυξη, και την κοινωνική συνοχή.

 Ο πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι η δημιουργία ενός κυπριακού μνημονίου ήταν εφικτή και ότι αν αυτό γινόταν νωρίτερα, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε την τρόικα ούτε το μνημόνιο της. Οι προτάσεις του Ευρωκό είπε, επικεντρώνονται στο θέμα της ανάπτυξης, των τραπεζών και του σπάταλου κράτους.

 Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστα και διατύπωσε την άποψη ότι η Τρόϊκα θα επιμείνει στις εισηγήσεις που κατέθεσε. Είπε επίσης ότι το μόνο σημείο στο οποίο η κυβερνηση μπορεί να κάνει κάτι το ουσιαστικό είναι ο τομέας της ανάπτυξης και ζήτησε από την Τρόϊκα όπως μέρος του δανείου διοχετευθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου