Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΣΕΚ: Τα θέματα του Μνημονίου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά



onlycy.com 13, October 2012
 

Η ΣΕΚ υποστηρίζει ότι τα θέματα που αφορούν το Μνημόνιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και οι οποίες αποσπασματικές προσεγγίσεις δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και δημαγωγική στόχευση χωρίς να δημιουργούν δυνατότητες επί της ουσίας.
Σε δήλωσή του σήμερα, ο Ανδρέας Μάτσας, αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ, μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, είπε ότι η σημερινή γενική συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου είναι ευκαιρία να κατατεθούν εισηγήσεις και απόψεις για τα θέματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή κοινωνία κυρίως σε ότι αφορά τους νέους.
Η συνεχιζόμενη κρίση, είπε, δημιουργεί επιπρόσθετη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων, σημειώνοντας ότι η ανεργία έχει φθάσει σχεδόν το 12%.
Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την άποψη ότι οι νέοι μπορούν να δώσουν εναλλακτικές επιλογές, προσθέτοντας ότι η ΣΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις οι οποίες στοχεύουν προς την κατεύθυνση της προώθησης της απασχόλησης των νέων μέσα από την λογική της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τονίζοντας ότι ως κυπριακή κοινωνία θα πρέπει να δώσουμε διέξοδο στους νέους.
Ερωτηθείς για την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ο κ. Μάτσας είπε ότι η θέση που κατατέθηκε τόσο από τη ΣΕΚ όσο και από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο, «αφορούσε τη λογικής της εθνικής, ενιαίας, στοχευμένης προσέγγισης ώστε να δώσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη δυνατότητα στην κυβέρνηση για ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τρόικα».
Σε αυτό το στάδιο, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα στους κοινωνικούς εταίρους ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και αυτό το περιθώριο θα πρέπει να το εξαντλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο.
Η ΣΕΚ, είπε, έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και ανατροπής αρνητικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την Τρόικα και η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο έθεσε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, μέσα από ένα κοινό προβληματισμό ανταλλαγής απόψεων κατάθεσης θέσεων πολιτικής έτσι ώστε αναμένοντας τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τους εργοδότες αύριο και τα κόμματα την Δευτέρα να κληθούμε ξανά ώστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τις δικές μας θέσεις και ζητήματα, είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσας είπε ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του πλαισίου διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι αυτή η προοπτική θα πρέπει να εξαντληθεί και να αξιοποιηθεί.
Εξέφρασε την άποψη ότι και μαζί με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, «χαιρετίζουμε το γεγονός ότι χθες έγινε μια σωστή και υγιής ανταλλαγή απόψεων. Η αξιοποίηση των κοινωνικών εταίρων στο σύνολό τους μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πιο ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα και πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».
Για το θέμα της συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, ο κ. Μάτσας είπε ότι ως ΣΕΚ «τουλάχιστον, υπό προϋποθέσεις, μπορούμε να συζητήσουμε αν πειστούμε ότι αυτό το μέτρο μπορεί να βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά».
Για την ΑΤΑ, είπε ότι η ΣΕΚ θεωρεί ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει υποβοηθήσει την οικονομία και τους εργαζόμενους, προσθέτοντας ότι η ΣΕΚ είναι θετική στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ «για να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο βιωσιμότητάς του. Πλήρης κατάργησης της ΑΤΑ δεν βοηθήσει ούτε την οικονομία ούτε τους εργαζόμενους, ούτε και τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάκαμψης», είπε.
Για τον 13ο μισθό ανέφερε, «αποτελεί βασικό μέρος των μισθών και δεν μπορεί να το δούμε από μόνο του γιατί μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι κατοχυρώνεται ο 13ος μισθός αλλά οι αποκοπές αφαιρούν έσοδα που στο σύνολό τους είναι περισσότερο από τον 13ο μισθό».
Τέλος ο κ. Μάτσας είπε ότι «είναι σημαντικό για μας να δούμε τα θέματα που αφορούν το μνημόνιο συνολικά και οι οποίες αποσπασματικές προσεγγίσεις δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και δημαγωγική στόχευση χωρίς να δημιουργούν δυνατότητες επί της ουσίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου