Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΗΚ: Ζημιές 14,5 εκ. από τα αξιόγραφα στο Ταμείο Συντάξεων

Στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά που υπέστη το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ από επενδύσεις που έκανε σε αξιόγραφα τραπεζών, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΑΤΗΚ και Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, Γιώργο Πιστέντη.

 Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2011 και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πιστέντης είπε ότι η ονομαστική αξία των επενδύσεων σε αξιόγραφα που έγιναν πριν από το 2010 ανέρχεται στα 36,8 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι η σημερινή τους αξία ανέρχεται στα 22,4 εκατομμύρια. Άρα, πρόσθεσε, «μιλούμε για μια ζημιά ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

Ερωτηθείς πόσο επηρεάζεται το Ταμείο από απ’ αυτή τη ζημιά, είπε ότι «ένα Ταμείο που έχει αποθεματικό 600 εκατομμύρια ευρώ, μια ζημιά της τάξης των 14 εκατομμυρίων ναι μεν επηρεάζει το Ταμείο αλλά όχι δραματικά» Όπως είπε, το Ταμείο Συντάξεων είχε θετική απόδοση της τάξης του 1,2% το 2011, την ώρα που ο μέσος όρος των ταμείων συντάξεων στην Κύπρο ήταν αρνητικός και κυμάνθηκε από 3% μέχρι και 20%.

Με βάση τα δεδομένα του 2011, είπε, «η απόδοση του Ταμείου ήταν ικανοποιητική». «Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ», είπε και πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη κάποιες μελέτες, «χαράσσεται μια νέα επενδυτική πολιτική για κατανομή του χαρτοφυλακίου με σκοπό το Ταμείο να μην χρειάζεται ενίσχυση από την ΑΗΚ αλλά να συνεχίσει να είναι αυτόνομο».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κακής διαχείρισης και επένδυσης, είπε ότι «νομίζω πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ αποτελεί και πρότυπο γιατί γίνονται όλα με διαφάνεια». «Στη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου συμμετέχουν τόσο το ΔΣ και η Διεύθυνση της ΑΗΚ όσο και αντιπρόσωποι των εργαζομένων της Αρχής. Οι πιο πολλές αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και πάντα μέσα από διαδικασίες και με εισηγήσεις συμβούλων», κατέληξε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου