Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Το ραντεβού της Τρόϊκα περιμένει η κυβέρνηση


Υπάρχει αρκετός χρόνος για διαπραγμάτευση μέχρι την 12η Νοεμβρίου"

ikypros.com

Τον καθορισμό ημερομηνίας νέας άφιξης κλιμακίου της Τρόϊκας στη Κύπρο, μετά την αποστολή χθες βράδυ των αντιπροτάσεών της, αναμένει η κυβέρνηση.
Οπως εκτιμά η κυβέρνηση υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε σύναψη μνημονίου δανειακής σύμβασης, μέχρι τη συνεδρία του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, το πακέτο των κυβερνητικών αντιπροτάσεων είναι ήπιο, όσο μπορούσε αυτό να συμβεί. Διασφαλίζει όπως είπε, τον 13ο μισθό, διατηρεί την ΑΤΑ, προνοεί κλιμακωτές και όχι οριζόντιες μειώσεις μισθών, διαφυλάσσει τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς για να μην περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον τομέα της ανάπτυξης.
Πρόσθεσε ότι δεν προνοείται παγοποίηση στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά των αυτοεργοδοτουμένων.
Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις ωρομίσθιου προσωπικού και προσωπικού αορίστου χρόνου.

…............
Οι αντιπροτάσεις μας διαβιβάστηκαν στους Τροικανούς
news24cy

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αμέσως μετά τη συνάντηση Χριστόφια - συνδικαλιστών, χθες, ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση διαβίβασε στην Τρόικα τις προτάσεις της για τα μέτρα που αντιπροτείνει, ώστε αυτά να περιληφθούν στο μνημόνιο για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε εξάλλου ότι αναμένεται από τους Τροϊκανούς να ορίσουν την ημερομηνία της καθόδου τους στην Κύπρο για έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup (12 Νοεμβρίου) υπάρχει επαρκής χρόνος για διαπραγμάτευση και συνομολόγηση του Μνημονίου δανειοδότησης και τόνισε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα καλύτερα για τον κυπριακό λαό μέτρα. Ο κ. Στεφάνου ζήτησε επίσης να τερματιστεί η παραφιλολογία για σχέδιο Β΄ (εναλλακτικό σενάριο πακέτου μέτρων) τονίζοντας ότι αυτή η συζήτηση στέλνει στο εξωτερικό λανθασμένα μηνύματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους και Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με τη λήξη της συνάντησης του Προέδρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι συνεργάτες του με τις συνδικαλιστικές, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα κόμματα και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Μέσα από αυτές τις επαφές διαμορφώθηκε, όπως είπε, η πρόταση της Κυβέρνησης, και σε λίγη ώρα θα μπορέσουμε να  αποστείλουμε στην Τρόικα την ολοκληρωμένη  πρόταση της Κυβέρνησης και να καλέσουμε την Τρόικα να κατέλθει στην Κύπρο για να διαπραγματευτούμε το πακέτο στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ανέφερε ότι ηγέρθησαν διάφορα ζητήματα. Κάποια από αυτά, όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση τα προσεγγίζει θετικά και θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρουν τη θέση τους μέσα στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Είπε ακόμα ότι για τα ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση διαμόρφωσε πρόταση που δεν προβλέπει κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά αναδιάρθρωση του θεσμού και δεν περιλαμβάνει κατάργηση του 13ου μισθού.

Σκληρή διαπραγμάτευση ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα ζήτησαν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ,  φεύγοντας χθες από το Προεδρικό αμέσως μετά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι συνδικαλιστές τόνισαν επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν υπαναχωρήσεις στα θέματα της ΑΤΑ, του 13ου μισθού και των ημικρατικών οργανισμών, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ διατύπωσε έντονες αντιρρήσεις για τα μέτρα που αφορούν του δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστήριξαν τη θέση ότι η Κύπρος έφθασε στη δεινή αυτή θέση από τα λάθη των τραπεζών.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τα γνωστά πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των τραπεζών, και είπε ότι τα μέτρα είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για τους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι το τρίτο πακέτο, πρόσθεσε και ανέφερε ότι είναι κρίμα λάθη άλλων να πληρώνουν οι μισθωτοί που έχουν ήδη κατά 10% μειωμένη αγοραστική αξία μισθού. 

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ακόμα πως το συνταξιοδοτικό αποτελεί για την ΠΑΣΥΔΥ την μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να καταργηθεί. Συμπλήρωσε ότι «εμείς λέμε, αλλοίμονο αν η σύνταξη αποτελεί προνόμιο» και διατύπωσε τη θέση πως θα έπρεπε και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε από την πλευρά του, ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και ότι ο τόπος πληρώνει τα λάθη και τις αλόγιστες επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών. Ανέφερε ακόμη, ότι τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα είναι αδυσώπητα σκληρά και ισοπεδωτικά και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε με θετικό μάτι το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια ως Κύπρος να αντιτάξουμε μια δική μας αντιπρόταση». Ο κ. Κυρίτσης είπε στη συνέχεια ότι συνάντησαν κατανόηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αρκετά ζητήματα και ότι στο σημερινό ξεκαθάρισμα σημειώθηκε πρόοδος, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι οι όποιες μειώσεις μισθών θα γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. 

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ανακοινώθηκε επίσης απόφαση ότι θα φύγει από το πακέτο το πάγωμα των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τέσσερα χρόνια και ότι υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί το συνταξιοδοτικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μια προσπάθεια οι αλλαγές να είναι ομαλές.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως σημείωσε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης κινείται στην πολιτική της Τρόικας, η οποία δοκιμάστηκε σε αρκετές χώρες και έχει αποτύχει, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική της Τρόικας θα αλλάξει, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει καλό παράδειγμα της εφαρμογής της.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι από τις θέσεις της Τρόικας και την απάντηση της Κυβέρνησης λείπουν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είπε ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Κυβέρνηση είναι σε πολιτικό επίπεδο και αφορά την πολιτική που ακολουθούσε η Τρόικα, ενώ θα πρέπει, όπως τόνισε να δώσει ώθηση στην απασχόληση και ειδικά των νέων και πρόσθεσε πως αυτοί οι πυλώνες πρέπει να περιληφθούν στο μνημόνιο ώστε οι πολίτες να ελπίζουν ότι δεν θα έρθει δεύτερο μνημόνιο.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους ανέφερε εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να αφουγκράζεται τη μεγάλη διεκδίκηση τα μέτρα που θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα να είναι το λιγότερο δυνατό οδυνηρά για τους μισθωτούς και την εργατική τάξη, που δεν έχει κανένα σφάλμα και παρακολουθούσε άναυδη εγκληματικές ενέργειες τραπεζών και τον τόπο να οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση και πτώχευση.

Ο κ. Διομήδους σημείωσε επίσης την ανάγκη, όπως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να είναι σκληρή και αποτελεσματική ώστε η Κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις που συμφώνησε με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε λίγες μέρες έτοιμος και ο προϋπολογισμός για το 2013 

Με τη συμπλήρωση της αντιπρότασης μέτρων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, το Υπουργείο Οικονομικών θα περιλάβει τα μέτρα στην τελική επεξεργασία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 και εντός των επομένων ημερών θα τον καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, δήλωσε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, διευκρινίζοντας πως εάν απαιτούνται τροποποιήσεις μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου, τότε αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό είπε ότι για να περιληφθεί το πακέτο μέτρων θα απαιτηθεί λίγος χρόνος, λίγες μέρες, ενώ παρατήρησε πως τα τελευταία 15 χρόνια, οι Προϋπολογισμοί δεν κατατίθενται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, όπως θα γίνει και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου