Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ζητεί η Τρόικα

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μέσω e-mail και τηλεφωνικών επαφών του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή και των κλιμακίων της Τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων του Μνημονίου.

Η καθυστέρηση στον ορισμό ημερομηνίας καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο (σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την αποστολή της επίσημης αντιπρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας) αποκαλύπτει και τις δυσκολίες της όλης διαδικασίας.

 Κατά τις επαφές ζητούνται από τη Λευκωσία διευκρινίσεις και αποστέλλονται πρόσθετα στοιχεία για την τεκμηρίωση των θέσεων της Κύπρου. Στις συζητήσεις προβάλλονται και οι ιδιομορφίες της κυπριακής οικονομίας.

 Η Κύπρος μπορεί να ζητεί ελαστικότητα, αλλά το κλίμα στην Ευρώπη δεν επιτρέπει εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν εκφράζει ανησυχία για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας με βασικό επιχείρημα ότι η έλευση της Τρόικα θα σημάνει ουσιαστικά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν επιβεβαιώνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

 Βασικό σημείο τριβής στις επαφές της κυβέρνησης με την Τρόικα δεν είναι άλλο από το μίγμα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, με τους πιστωτές να ζητούν ένα τριετές πρόγραμμα που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές δαπάνες. Η αύξηση των φορολογιών είναι μια συνταγή που δεν επικροτείται από την Τρόικα, ενώ υπάρχει και το ερωτηματικό αν θα επιτευχθούν οι στόχοι της συλλογής των φόρων.

 Η Κύπρος παίζει και το χαρτί των πολιτικών αποφάσεων για την επίλυση της κρίσης χρέους, χωρίς όμως και στο αυτό το μέτωπο να υπάρχει πρόοδος. «Αν επιδεικνύεται καλή θέληση και ευελιξία και από μέρους της τρόικας τότε η συνάντηση μεταξύ της Κυβέρνησης και της τρόικας μπορεί να γίνει πολύ σύντομα και έτσι μέσα από τη διαπραγμάτευση να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνο, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.

Η 12η Νοεμβρίου Η εξέλιξη των πραγμάτων γεννά αμφιβολίες για τον αν η Κύπρος θα προλάβει το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, πυροδοτώντας την πολιτική αντιπαράθεση. Ευθύνες στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη διαπραγμάτευσης αποδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας επέρριψαν επιρρίπτουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

 Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης είχε καλέσει Το ΑΚΕΛ κάλεσε «τον Συναγερμό, τον κ. Αναστασιάδη και τους συνοδοιπόρους τους, όπως τερματίσουν άμεσα την υπονόμευση της Κυβέρνησης στη δύσκολη προσπάθεια που αυτή καταβάλλει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα». «Ως ΑΚΕΛ υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε μέχρι τέλους την κυβέρνηση στην προσπάθεια της για να καταλήξει σε ένα μνημόνιο, το οποίο ενώ θα είναι επώδυνο και θα απαιτεί θυσίες, την ίδια ώρα θα είναι κατά το δυνατό ισορροπημένο, θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα διασφαλίζει κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις και θα δίνει προοπτική ανάπτυξης και οριστικής εξόδου από την κρίση, χωρίς να οδηγεί την χώρα μας σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», συμπλήρωσε.

 Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τα όσα σήμερα δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ όπως έχουν εκφραστεί εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η καθυστέρηση και η πίεση του χρόνου υπονομεύει τα περιθώρια της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τρόικα.

 Παρομοίωσε την κατάσταση με έναν οδηγό που βλέπει τον δείκτη της βενζίνης να κατεβαίνει αλλά συνεχίζει να οδηγά αμέριμνος. «Τώρα που ξεμείναμε από καύσιμο, νομίζουμε πως θα βάλουμε και όρους σε όσους είναι έτοιμοι να μας τροφοδοτήσουν» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 Στον κ. Λουκαϊδη απάντησε και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος λέγοντας ότι «η διαπραγματευτική μας θέση έχει αποδυναμωθεί από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δυσάρεστη θέση, όπου εξαντλούνται οι ημέρες, εξαντλούνται τα χρήματα και γνωρίζει η άλλη πλευρά ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπογράψουμε ένα μνημόνιο γιατί αλλιώς μπορεί να μείνουμε εκτεθειμένοι και να προχωρήσουμε δυστυχώς σε στάση πληρωμών».

 Έντονα επικριτικός κατά της τακτικής της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ήταν σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας. «Στην οικονομία πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αφού οι κυβερνώντες συμφωνούν μαζί μας ότι η οικονομία είναι εθνική υπόθεση, τότε γιατί απορρίπτουν τις εκκλήσεις των κομμάτων για συλλογικότητα και αφήνουν την οικονομία και τις εξελίξεις στη διάθεση της Τρόικας», δήλωσε.

πηγη: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου