Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Λανθασμένη θεωρεί η Λευκωσία τη μεθοδολογία υπολογισμού της ύφεσης από την Τρόικα, πιο κοντά σε συμφωνία μετά τις επαφές Σιαρλή στο Τόκιο

Πιο κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκαλύφθηκε απόψε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή εντός χρονοδιαγραμμάτων και πριν από τη δωδεκάτη Νοεμβρίου, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κύριος Σιαρλή είχε σειρά συναντήσεων με τον αντιπρόεδρο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

 Παράλληλα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δίνει σκληρή μάχη με το κλιμάκιο της Τρόικας όσον αφορά το συντελεστή υπολογισμού της ύφεσης, όταν το μνημόνιο τεθεί σε εφαρμογή, αφού η Λευκωσία θεωρεί λανθασμένη τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών.

Η Τρόικα εκτιμά ότι, με την εφαρμογή των μέτρων, η ύφεση θα ανέλθει τα προσεχή χρόνια στο 3,5% και θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά. Ωστόσο, βάσει των υπολογισμών της Κεντρικής Τράπεζας, με τα μέτρα που εισηγείται το κλιμάκιο, η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 6%, ποσοστό που θα είναι καταστροφικό για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ως παράδειγμα, προβάλλεται η περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι υπολογισμοί της Τρόικας για τα επίπεδα ύφεσης διαψεύστηκαν πλήρως. Επισημαίνεται ότι, εάν υιοθετηθεί η θέση της Λευκωσίας, είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιηθεί αισθητά το πακέτο μέτρων και να μειωθεί το ποσό για εξοικονομήσεις, που θα ζητηθεί από την Κύπρο.

πηγή: ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου