Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Νέα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συναντήσεις με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Δημιουργική και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συζήτηση των κυβερνητικών αντιπροτάσεων που θα τεθούν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει νέα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και συνάντηση με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ την Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση του διαλόγου, αλλά θεωρεί ότι υπάρχει το περιθώριο συμφωνίας τόσο με τα πολιτικά κόμματα όσο και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επί ενός πακέτου αντιπροτάσεων, κάτι που θα της επιτρέψει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με την Τρόικα.

Επανέλαβε εξάλλου ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Στη σημερινή συνάντηση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφού ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις κυβερνητικές αντιπροτάσεις, ήγειραν κάποια θέματα και διευκρινίσεις επί των κυβερνητικών αντιπροτάσεων.

 "Έγινε ομολογουμένως μια πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντηλλάγησαν απόψεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ήγειραν διάφορα θέματα τα οποία η Κυβέρνηση ανέλαβε να εξετάσει και θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση που έγινε σήμερα", ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου.

Χαρακτηρίζοντας το κλίμα ως "πολύ θετικό", ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι "είναι κοινή η θέση ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η ύπαρξη μιας κοινής θέσης από όλους, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα, για να μπορεί η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη ισχύ με την Τρόικα για ένα πακέτο μέτρων που από τη μια βεβαίως θα ικανοποιεί βασικές προδιαγραφές και στόχους που θέτει σε διάφορα ζητήματα η Τρόικα αλλά από την άλλη για να διαφυλάξουμε θεσμικά κεκτημένα των εργαζομένων, για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική ως οικονομία και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής".

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρότειναν όπως οι περικοπές γίνουν υπό την μορφή εισφοράς έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Στεφάνου περιορίστηκε να αναφέρει ότι έχουν τεθεί διάφορα ζητήματα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ενόψει της νέας συνάντησης, αλλά και της δεύτερης συνάντησης με τα πολιτικά κόμματα την Δευτέρα,

Ερωτηθείς για τη θέση της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Στεφάνου απέφυγε να προβεί σε περισσότερες δηλώσεις αναφορικά με το τι έχει θέσει η κάθε συνδικαλιστική οργάνωση στη συνάντηση και παρέπεμψε στις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι καλύτερο ο διάλογος να γίνεται στην αίθουσα παρά δημοσίως.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά σε μία συμφωνία με τα κόμματα και τις συντεχνίες, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτό θα διαφανεί τη Δευτέρα. Σημείωσε όμως ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης και έφερε ως παράδειγμα τη διαφύλαξη της ΑΤΑ, του 13ου μισθού, τη διαφύλαξη κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και τις εργασιακές σχέσεις.

 "Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία μπορούμε να κτίσουμε μια κοινή θέση, μια συναίνεση που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο και στην Κυβέρνηση που εκπροσωπεί την Κύπρο να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με την Τρόικα", είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για διάλογο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωσης της προσπάθειας το συντομότερο. "Όντως δεν υπάρχει μεγάλη χρονική περίοδος για να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος", είπε, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος αυτός δεν γίνεται "σε λευκό πεδίο ούτε και γίνεται για πρώτη φορά", είπε.

Εξήγησε ωστόσο ότι διάφορα ζητήματα που συζητούνται τώρα είχαν συζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. "Για αυτό μέσα από ένα εντατικό διάλογο πιστεύουμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το διάλογο σύντομα έτσι ώστε η Κυβέρνηση να μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα", συμπλήρωσε.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε εξάλλου ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. "Αλλά το κάθε πράγμα στον καιρό του. Αυτό που τώρα προέχει τώρα είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το διάλογο και η προσπάθεια τη Δευτέρα με τα κόμματα να ολοκληρώσουμε αυτό το διάλογο, την Κυριακή ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την εντατική δουλειά μπορούμε να κλείσουμε σύντομα", είπε ο Εκπρόσωπος. Σε ερώτηση αν τα χρονικά ορόσημα παραμένουν ως έχουν, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι το χρονικό ορόσημο της Συνόδου του Eurogroup της 12 Νοεμβρίου είναι σημαντικό "υπό την έννοια ότι αυτά τα θέματα θα ασχοληθεί το Eurogroup και για αυτό θέλουμε με την εντατική δουλειά που γίνεται να μπορέσουμε ως τότε να έχουμε αποτελέσματα".

Συνάντηση Προέδρου Χριστόφια με Συνδικαλιστικό Κίνημα

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε τη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του Συνδικαλιστικού Κινήματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έγινε "υπό το φως των διαφόρων εξελίξεων, αλλά και των θέσεων που εκφράζει η Τρόικα (για ενιαία εποπτεία εμπορικών τραπεζών και συνεργατισμού), καθώς και ενόψει της συζήτησης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα".

"Η θέση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά στον Συνεργατισμό, ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία του Συνεργατισμού. Απ` εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα που εγείρονται και τα οποία ζητήματα θα επιλυθούν μέσα από το διάλογο. Ο διάλογος είναι η καλύτερη οδός για να βρίσκονται κάθε φορά λύσεις εκεί που τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα ήθελε κανείς να έρθουν".

Υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα της κοινής εποπτείας εγείρεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι βρίσκεται και στις εισηγήσεις της Τρόικα, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "είναι πολύ φυσιολογικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενδιαφέρεται για ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα όπως το θέμα του Συνεργατισμού, εξού και η συνάντηση με τον Συνεργατισμό".

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση που φέρεται να υπέβαλε στον Συνεργατισμό ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με το θέμα της εποπτείας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, υπό της έννοιας της επίσημης υποβολής της πρότασης. "Τα ζητήματα αυτά όπως καταγράφεται στο έγγραφο με τις πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον τραπεζικό τομέα είναι υπό συζήτηση και με την Κεντρική Τράπεζα", είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει αν θεωρείται τίποτα δεδομένο.

πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου