Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου Την Τετάρτη θα ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων


Θα παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο στα κόμματα την Παρασκευή
ikypros.com

Το πακέτο οικονομικών μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση σε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στην Τρόικα, θα ολοκληρωθεί σε νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ορίσθηκε την Τετάρτη στις 20.30, ώστε τα μέτρα να παρουσιαστούν στα κόμματα την Παρασκευή στις 17.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.

Ο κ. Στεφάνου απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ετοιμασθεί μέχρι τώρα για δεοντολογικούς - όπως είπε - λόγους, λέγοντας ότι θα επηρεαστεί η ζωή όλων και ως εκ τούτου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι θα συνεισφέρουν στην εξυγίανση της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών.

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα θα είναι κοντά στις εισηγήσεις της Τρόικας και εάν αυτά θα προστατεύουν τους χαμηλόμισθους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψην ζητήματα που θέτει η Τρόικα, αλλά πάντοτε μέσα από την πρόθεση να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ανέφερε ότι «το πακέτο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι καθορίζονται από τις αποφάσεις των δύο τελευταίων Συμβουλίων της ΕΕ (του Ιανουαρίου και του Ιουνίου) και έχουν να κάνουν με την εξυγίανση της οικονομίας, την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των χρόνων στην κυπριακή οικονομία, τη στήριξη της ανάπτυξης και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους».

Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτά διαμορφώθηκαν με βάση τις δυνατότητες του κράτους και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, στις οποίες λειτουργούμε».
«Όπως είπε και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του προς το λαό, τα μέτρα θα έχουν κοινωνικό κόστος, αλλά θέλουμε όπως το κόστος αυτό να επιμεριστεί όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά, υπό την έννοια ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του κάθε πολίτη να συνεισφέρει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και για τη στήριξη της πορείας εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας», συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εάν η αντιπρόταση της κυβέρνησης κυμαίνεται σε εξοικονομήσεις και έσοδα στο ύψος των 975 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία αναφέρεται η Τρόικα και με ποιο τρόπο θα εξευρεθεί το ένα δις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν θα υπεισέλθει στις λεπτομέρειες επειδή το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί και επειδή δεν είναι δεοντολογικά ορθό, όπως είπε, ενόψει της συζήτησης των μέτρων με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, να ανακοινώσει το περιεχόμενο του πακέτου.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε τα μέτρα με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε μια προσπάθεια να βρούμε κοινή συνισταμένη για τη διαπραγμάτευση που θα έχουμε με την Τρόικα», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι άξονες στους οποίους κινούνται τα μέτρα, «αποτελεί σαφές δείγμα της φιλοσοφίας που διακατέχει την Κυβέρνηση στη διαμόρφωση αυτού του προγράμματος». 

Επανέλαβε ότι ταυτόχρονα θέλουν να προστατεύσουν κεκτημένα των εργαζομένων όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός, προσθέτοντας ότι «έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών», λέγοντας συγκεκριμένα πως για «την ΑΤΑ είναι γνωστό ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε η έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για αναδιάρθρωση και όχι κατάργηση της ΑΤΑ».
Πρόσθεσε ότι η Υπουργός Εργασίας την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις, δηλώνοντας ότι «ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτό το θέμα (να επιτευχθεί συμφωνία) πριν από την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, ώστε να έχουμε ένα δεδομένο το οποίο ικανοποιεί μια από τις επτά συστάσεις της Επιτροπής προς την Κύπρο».

Σε ό,τι αφορά τον 13ο μισθό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, για προστασία του 13ου μισθού. Επισημαίνοντας ότι είναι από όλους παραδεκτό ότι ο 13ος μισθός είναι μισθός για την αγορά, ανέφερε ότι «επειδή η αγορά βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, λόγω έλλειψης ρευστότητας και λόγω κακής ψυχολογίας και η χαμηλή κατανάλωση επηρεάζει τόσο τα έσοδα του κράτους όσο και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέλοντας να δώσουμε ώθηση στην αγορά και να προστατεύσουμε τις μικρομεσαίες, πρέπει να προστατεύσουμε και τον 13ο μισθό». Κληθείς να αναφέρει με ποιους τρόπους θα προστατευθεί ο 13ος μισθός, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή.
Ερωτηθείς για τη χρονική προοπτική του πακέτου των μέτρων, είπε πως το πακέτο έχει ένα ορίζοντα μερικών χρόνων, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε αριθμό ετών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι κάθε κυβέρνηση, όπως εισηγείται και η Τρόικα, όταν καλείται να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά δεδομένα έχει δύο τρόπους, που συνήθως συνδυάζονται, και είναι η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων.

Πρόσθεσε πως πάντα σε κάποιες αλλαγές εξετάζεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη της στήριξης του κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με συνεννόηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής για κατάθεση στο νομοθετικό σώμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013 μεθαύριο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά, ανέφερε, το θέμα της κατάθεσης του Προϋπολογισμού θα συζητηθεί και μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής.

Κληθείς να διευκρινίσει τι θα προβλέπει το πακέτο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να διασκεδαστεί η ανησυχία που προκλήθηκε στον κόσμο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι όταν συζητούμε για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχουμε υπόψη μας ότι το κάθε νοικοκυριό στην Κύπρο διαθέτει ένα σπίτι και ενδεχομένως και ένα οικόπεδο για τα παιδιά του και αυτό θα το λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.

"Έχοντας υπόψη τα δεδομένα ότι οι αξίες των ακινήτων είναι αξιολογημένες με βάση τις εκτιμημένες αξίες του 1980, έγινε μια διαφοροποίηση με βάση τους συντελεστές σε προηγούμενο πακέτο μέτρων, για να είναι πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα», είπε και αναφέροντας ότι «είχαμε τη φούσκα των ακινήτων το 2006 – 2008 που ανέβασε σημαντικά τις τιμές των ακινήτων», εξήγησε ότι «από το 1980 μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά δεδομένα και σε σχέση με τις πολεοδομικές ζώνες και πολλή ακίνητη περιουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απέκτησε περισσότερη αξία ή και υπεραξία". Θα αξιολογηθούν όλα αυτά, συνέχισε, και η προσέγγιση για την ακίνητη περιουσία στοχεύει να αποδοθεί περισσότερη δικαιοσύνη στη φορολόγηση.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ακόμη «δεν έχουμε ημερομηνία καθόδου της Τρόικας», προσθέτοντας ότι το θέμα της υπογραφής του μνημονίου θέλουν να κλείσει το συντομότερο. Σε ερώτηση αν θα αλλάξει τα δεδομένα η παραχώρηση δανείου από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ποτέ δεν εργαζόμαστε με τη λογική του ‘αν’».
Προσθέτοντας ότι μέχρι «σήμερα δεν έχουμε μπροστά μας το ρωσικό δάνειο», ανέφερε ότι «το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε είναι στη βάση των πραγματικών δεδομένων και αυτό είναι πολύ πιο σοφό από το να ετοιμάζεις σενάρια που δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα»

«Αν και εφόσον η Ρωσική Ομοσπονδία αποφασίσει να παραχωρήσει το δάνειο, αυτό θα το χειριστούμε ανάλογα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα που θα έχουμε από το φυσικό αέριο στο πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό που λέμε πάντα σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συνέχιση των ερευνών και σε άλλα οικόπεδα ανοίγει μια μεγάλη προοπτική για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Σε πολλά επίπεδα κιόλας».

Ενόψει, συνέχισε, της εκμετάλλευσης των υφιστάμενων κοιτασμάτων άρχισαν οι συζητήσεις για τη δημιουργία υποδομής, προσθέτοντας ότι ήδη πανεπιστήμια δημιουργούν έδρες για επιστήμες σε συναφείς τομείς και συμπλήρωσε πως "φυσιολογικά μέσα στην οικονομία της χώρας, σε διάφορα επίπεδα και με διάφορους τρόπους θα έχουμε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη".
Είπε ακόμα ότι «θα υπάρξουν και έσοδα και από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης». Ερωτηθείς πόσα θα είναι τα έσοδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχει ένας υπολογισμός αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

«Η κυπριακή κυβέρνηση έχει στόχο να αξιοποιήσει την προοπτική που έχει ανοίξει για την Κύπρο (το φυσικό αέριο) ενισχύοντας την ανάπτυξη της χώρας και για αυτό το σκοπό η Κυβέρνηση κάνει πολύ συγκεκριμένη επεξεργασία, έτσι ώστε το πρόγραμμα να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και να μην είναι μια αόριστη αναφορά ότι θα έχουμε έσοδα και ότι αυτά θα χρησιμεύσουν για την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι η Τρόικα έχει τις δικές της θέσεις και αναφέροντας ότι στην όποια διαπραγμάτευση το ζητούμενο είναι να πείσεις, είπε ότι για το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί ενώπιον της Τρόικας έχει γίνει εντατική εργασία αρκετών βδομάδων

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με δηλώσεις τους ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πει πως μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα υπογραφεί το Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να κλείσουμε με το πακέτο την Τετάρτη το βράδυ για να μπορέσουμε να συναντηθούμε με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους με μια συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο συζήτησης το συντομότερο δυνατόν και να μπορέσουμε να συζητήσουμε και με την Τρόικα».

Σε ερώτηση αν θα αποκοπεί μέρος των μισθών των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να δούμε πώς ο καθένας θα συνεισφέρει».

Πρόσθεσε ότι «η βασική θέση είναι το κοινωνικό κόστος που θα έχουν τα μέτρα είναι όπου είναι δυνατόν να επιμεριστεί ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο κάθε πολίτης».

Παρατηρώντας ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο καθένας θα συνεισφέρει», είπε ότι η αποκοπή μισθών είναι ένα θέμα και αναφέροντας ότι «υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας» κατέληξε ότι "για αυτό μιλούμε για το θέμα της οικονομικής εξυγίανσης και των αλλαγών που θα επέλθουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου