Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΟ - ενάντια στις θέσεις της τρόικα, στήριξη στη κυβέρνηση


Onlycy.com


Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επικροτεί τη θέση της Κυβέρνησης ότι οι προτάσεις της Τρόικας, όπως έχουν διατυπωθεί, δεν είναι αποδεκτές και ότι χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά πιο ισορροπημένη δανειακή συμφωνία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Το σώμα συνήλθε σήμερα ενόψει του κοινωνικού διαλόγου που θα γίνει με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
«Το συνδικαλιστικό κίνημα, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων του τόπου μας, οφείλει να στηρίξει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» τη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας χαιρετίζει τη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση της ΑΤΑ, κατάργηση του 13ου μισθού, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών ή ξήλωμα του κοινωνικού κράτους.
Εκτιμά επίσης ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης είναι ασφαλώς επώδυνες για τους εργαζόμενους, όμως θεωρεί ότι κινούνται στο αναμενόμενο πλαίσιο, ως προτάσεις που προορίζονται να αντικαταστήσουν τις ισοπεδωτικές και απαράδεκτα αντιλαϊκές θέσεις της Τρόικας.
Προστίθεται εξάλλου ότι στη σημερινή συζήτηση έχουν επισημανθεί πτυχές των προτάσεων, στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές που να βελτιώνουν την ισορροπία των μέτρων καθώς και ζητήματα τα οποία χρειάζονται διευκρινήσεις.
«Οι σχετικές εισηγήσεις της ΠΕΟ θα διατυπωθούν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου κατά συγκεκριμένο και κοστολογημένο τρόπο, με στόχο να ενισχύσουν δημιουργικά την προσπάθεια της Κυβέρνησης και όχι να την αποδυναμώσουν» συμπληρώνεται.
Αναφέρεται επίσης ότι σε αναμονή και των υπολοίπων προτάσεων της Κυβέρνησης για τον τομέα των τραπεζών και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έντονη αντίθεση του στις θέσεις της Τρόικας, ιδιαίτερα ως προς την κατεύθυνση των μέτρων για τις τράπεζες και την πρόθεση για εξοντωτικά μέτρα που θα οδηγούν σε συνοπτικές εκποιήσεις υποθηκών και της κατοικίας των εργαζομένων.
Αντίθεση επίσης εκφράζεται στην προσπάθεια της Τρόικας για υπόσκαψη του συνεργατικού κινήματος και αλλοίωση του χαρακτήρα του.
Ακόμη, προστίθεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα περιθώρια για πάταξη της φοροδιαφυγής και για είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων είναι ακόμα πολύ μεγάλα παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και θα πρέπει τα έσοδα του κράτους μέσα από αυτή την προσπάθεια να βελτιωθούν αισθητά.
Τέλος, αναφέρεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Εκτελεστικό Γραφείο της Ομοσπονδίας στη βάση της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο σώμα, να επεξεργαστεί και να διατυπώσει κατά συγκεκριμένο και κοστολογημένο τρόπο τις παρατηρήσεις της ΠΕΟ, να μελετήσει και να εισηγηθεί τρόπους περαιτέρω συμβολής του πλούτου στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου