Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που συνήλθε σήμερα 9/10/2012 συζήτησε τα μέτρα που πρότεινε η Κυβέρνηση με σκοπό να διαπραγματευτεί το μνημόνιο για δανειακή σύμβαση έχοντας υπόψη αυτά που η ΤΡΟΙΚΑ προσπαθεί να επιβάλει.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που ξέσπασε λόγω της εφαρμογής της ακραίας έκφρασης του νεοφιλελευθερισμού δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις οικονομίες των πιο πολλών χωρών και ως ήταν φυσικό επηρέασε και την Κύπρο. Η απερίσκεπτη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και η μεγάλη επέκταση τους στην Ελληνική αγορά ήταν ο κυριότερος λόγος που ανάγκασαν την κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι η ΤΡΟΙΚΑ με τα μέτρα λιτότητας που θέλει να επιβάλει θα ρίξει την οικονομία σε μακρόχρονη ύφεση, θα πλήξει ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, θα φρενάρει τις όποιες δυνατότητες για ανάπτυξη, θα επιτείνει την ανεργία και θα εξαρθρώσει το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή.

Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ θεωρεί ορθή και επιβεβλημένη την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί σκληρά με την Ε.Ε. και την ΤΡΟΙΚΑ τα μέτρα που ζητήθηκαν να παρθούν και τους όρους της δανειακής σύμβασης, γι’ αυτό και ήταν αναγκαία η επεξεργασία αντιπρότασης.

Το Δ.Σ. θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της οικονομίας γι’ αυτό αναμένει και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα ανάπτυξης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μη αποδεκτεί την κατάργηση της ΑΤΑ, την κατάργηση του 13ου μισθού και την ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών εκτιμάται ιδιαίτερα από το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο για βελτίωση των δημοσιονομικών αλλά και στρέφεται ενάντια στις όποιες προσπάθειες και προοπτικές για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Το Δ.Σ. ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια ώστε τα μέτρα που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση να καταστούν πιο ισορροπημένα και δίκαια. Για το λόγο αυτό προτείνει όπως συμπεριληφθούν και άλλες προτάσεις για συνεισφορά του μεγάλου κεφαλαίου και του πλούτου.

Επιπλέον ζητά όπως γίνει επεξεργασία για πιο δίκαιη κλιμάκωση της αποκοπής μισθών και της συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Για το σκοπό αυτό συζήτησε με την ΠΕΟ συγκεκριμένες εισηγήσεις για να κατατεθούν στον κοινωνικό διάλογο.

Ζητείται επίσης η επανεξέταση της πρότασης για παγοποίηση των προσαυξήσεων και των συντάξεων για τους χαμηλά αμειβόμενους γιατί αυτό είναι άδικο μέτρο με σκοπό να περιορισθεί στα χρόνια 2012-2013.

Το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εισηγείται επίσης όπως οι συνεισφορές έναντι του Ταμείου Σύνταξης γίνουν στη βάση αναλογιστικής μελέτης ώστε αυτές να μην είναι δυσμενέστερες έναντι άλλων εργαζομένων αφού με τις σημερινές προτάσεις φτάνουν τα 11.45% ενώ οι εισφορές στο Τ.Κ.Α. είναι 6.8%.

Το Δ.Σ. υποβάλλοντας τις πιο πάνω εισηγήσεις θεωρεί ότι θα πρέπει να συμπτυχτεί ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών δυνάμεων για να στηριχθεί η κυπριακή αντιπρόταση που θα ολοκληρωθεί μέσα από τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο ώστε να αντιμετωπισθεί η επιβολή ισοπεδωτικών μέτρων της ΤΡΟΙΚΑΣ που θα οδηγήσουν την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο του λαού σε οπισθοδρόμηση και ταυτόχρονα θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό. Προκειμένου να στεφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία αυτή η προσπάθεια τα μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ είναι έτοιμα να συμμετάσχουν ενεργά στις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις αποφασισθούν από το Συνδικαλιστικό Κίνημα.


Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

9 Οκτωβρίου 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου