Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

2 ανακοινώσεις της ΣΕΚ


Από τις προτάσεις της κυβέρνησης απουσιάζει «το παν μέτρον άριστο»
Την ώρα που η κυβέρνηση παίρνει την αριθμομηχανή και αρχίζει ασκήσεις επί χάρτου για να πετύχει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων οφείλει να λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες που δημιουργούν στους μισθωτούς πολίτες παράπλευρες επιπτώσεις.
Διαβάζοντας προσεκτικά τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόϊκα, αβίαστα εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα πως, το μεγαλύτερο φορτίο των μέτρων επιβαρύνει τους ώμους των μισθωτών πολιτών οι οποίοι βεβαίως δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες.Οι υπερβολικές μειώσεις των μισθών και οι πολλαπλές φορολογίες, (που με βάση την οικονομική επιστήμη θα πρέπει να αποφεύγονται σε εποχές ύφεσης), θα επηρεάσουν αρνητικά την πραγματική οικονομία, θα μειώσουν τη ροπή των πολιτών προς κατανάλωση, ενώ σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες θα δημιουργήσουν ποικίλα υπαρξιακά προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις.Πέραν τούτου οι μισθωτοί πολίτες που αυτή την ώρα καλούνται να φορτωθούν ένα τεράστιο φορτίο, ζουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον εξαιρετικής ακρίβειας, αλλά και αισχροκέρδειας.Στην απουσία Γενικού Σχεδίου Υγείας, χρυσοπληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακριβοπληρώνουν τα επιτόκια, χρυσοπληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια κ.λ.π.Αυτοί που εκπονούν τις πολιτικές συρρίκνωσης των μισθών οφείλουν να εκπονήσουν ταυτόχρονα, (βέβαια θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί), και πολιτικές συγκράτησης της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά και πολιτικές ευρύτερης προστασίας των καταναλωτών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις τιμωρούνται από την ίδια την πολιτεία, (π.χ. επιβολή προστίμου επί των τιμολογίων της ΑΗΚ για τους ρύπους).Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό:Τον περασμένο Δεκέμβριο οι μισθωτοί πολίτες υποχρεώθηκαν σε συγκεκριμένες θυσίες με σκοπό και στόχο η κυβέρνηση να πετύχει για το 2012 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ.Οι θυσίες έγιναν αλλά το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στα ύψη. Αυξήθηκε και πολλαπλασιάστηκε.Τώρα με τις νέες θυσίες θα πετύχουμε τους στόχους ή σε λίγους μήνες θα ξαναεπιχειρήσουμε μια νέα επιδρομή στις τζέπες της κοινωνίας των μισθωτών πολιτών;


..............................
Να προστατευθεί η ιδιοκατοίκηση
Sek 17/10/2012 Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες των λαθών τους
Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που ήρθε στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό είναι η εισήγηση της Τρόικα για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι τράπεζες να μπορούν ευκολότερα να εκποιούν ακίνητα μη εξυπηρετουμένων δανείων.
Συγκεκριμένα οι Τροϊκανοί στις προτάσεις τους, εισηγούνται να αλλάξει ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα αυτά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περίοδο 90 ημερών. Ζητά η Τρόικα να αλλάξει η νομοθεσία ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα, τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο ενάμιση χρόνου (18 μήνες).
Αυτή η πρόταση είναι προκλητικά απαράδεκτη και απορρίπτεται από την ΣΕΚ χωρίς συζήτηση.
Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί την μέγιστη και ύψιστη προτεραιότητα για τον κάθε Κύπριο πολίτη και δεν πρόκειται να σκοτώσουμε τα όνειρα του κόσμου να έχει το δικό του σπίτι, γιατί κάποιοι επιπόλαιοι, ανεύθυνοι και αχόρταγοι τραπεζίτες εγκλημάτησαν σε βάρος του τόπου και του λαού.
Η προσέγγιση των Τροϊκανών πρέπει να αναθεωρηθεί και η κυβέρνηση να προτάξει ένα βροντερό όχι, γιατί η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια για δημιουργία κοινωνίας αστέγων.
Τα εγκλήματα των τραπεζών σε βάρος της οικονομίας δεν πρέπει να φορτωθούν στους πολίτες, το δε κόστος των σημερινών τους αναγκών θα πρέπει να καλυφθεί όχι από φορολογίες σε βάρος των πολιτών, αλλά από άλλες πηγές, όπως είναι π.χ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει πάση θυσία το αγαθό της ιδιοκατοίκησης και να αξιώσει επίσπευση των ερευνών για τις τράπεζες, ώστε έγκαιρα και παραδειγματικά, ο καθένας να πληρώσει για τις πράξεις, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανευθυνότητες του.

.................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου