Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τις ανησυχίες τους επί ορισμένων σημείων των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόϊκας, εξέφρασαν οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων


  • Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 rik



    1
    2
    3
    4


    Τις ανησυχίες τους επί ορισμένων σημείων των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόϊκας, εξέφρασαν οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων
    Τις ανησυχίες τους επί ορισμένων σημείων των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόϊκας, εξέφρασαν οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Σε δηλώσεις στο Πρωϊνό Δρομολόγιο, οι ηγέτες της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ, χαρακτήρισαν δημιουργική και παραγωγική τη συνάντηση.
    Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως δήλωσε ότι υπάρχει συναντίληψη σε αρκετά σημεία των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης και έχουν υποβληθεί κάποιες εισηγήσεις για διαπραγμάτευση ορισμένων θεμάτων.Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στη συνάντηση, υπέβαλε εισήγηση όπως, αντί αποκοπές μισθών, γίνουν εισφορές από τους εργαζομένους ώστε να μην επηρεαστεί η σύνταξή τους. Ο κύριος Μωυσέως είπε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα απασχόλησης, ειδικά των νέων, και να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να προνοεί τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων προς την κατεύθυνση αυτή. Για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στον δημόσιο και ημι-δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος τριών έως τεσσάρων ετων για εφαρμογή του, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μείωσης του προσωπικού και του εργατικού κόστους. Καταλήγοντας ο κύριος Μωϋσέως, είπε ότι οι αντιπροτάσεις θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα της ΣΕΚ και θα υποβληθούν προτάσεις, στην επόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    Ο Γενικός Γραμματέας της Πεό Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι οι συντεχνίες εξέφρασαν τις απόψεις τους και πρόσθεσε ότι υπήρξε ανταπόκριση και κατανόηση από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είπε, επίσης, ότι οι απαιτήσεις της Τρόϊκας είναι μεγάλες, γι αυτό και η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να υπάρξει κοινωνική ισορροπία και να μην οδηγηθεί ο τόπος σε περαιτέρω ύφεση. Ο κύριος Κυρίτσης τόνισε ακόμα, ότι κάποιες σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως η ΑΤΑ, ο δέκατος τρίτος και το κοινωνικό κράτος, δεν πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και χαιρέτισε τη θέση της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά.
    Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ανέφερε ότι, σε σύγκριση με τις προτάσεις της Τρόικας, οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης έχουν περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Χαρακτήρισε καλό βήμα τα μέτρα που προτείνονται για την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν και άλλα τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας. Ο κύριος Διομήδους είπε ότι, αν χρειαστεί να γίνουν εισφορές από τους εργαζόμενους για το ταμείο συνοχής, να μην είναι επ' αόριστον, να γίνουν κλιμακωτά και, μέρος τους, να διατεθεί για την ανάπτυξη.


Alitheia
Αλλη μια κόκκινη γραμμή

Αλλη μια κόκκινη γραμμή προστέθηκε δίπλα από την ΑΤΑ, τον 13ο μισθό και την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών στη λίστα των κυβερνητικών αντιπροτάσεων προς την τρόικα. Στη χθεσινή σύσκεψη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να αποδέχθηκε το αίτημά τους, οι μειώσεις μισθών να θεωρηθούν εισφορές ώστε να μην επηρεαστούν μελλοντικά τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των συντεχνιών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δημιουργική και εποικοδομητική», διέρρευσε ότι οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος πρότειναν όπως οι περικοπές στους μισθούς θεωρούνται ως εθελοντική εισφορά για να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. 
Με βάση την πρόταση αυτή, οι μειώσεις μισθών που η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει στις αντιπροτάσεις της, θα αποδώσουν βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων. Στο μέλλον, τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων θα υπολογισθούν επί των μισθών προ της αποκοπής των εισφορών. Οι προτάσεις των συντεχνιών πρόκειται να δοθούν γραπτώς μάλλον τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου