Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Επιβάλλεται απόρριψη προϋπολογισμών από την Κομισιόν

Η Κομισιόν θα πρέπει να έχει την εξουσία να απορρίψει τον προϋπολογισμό μιας χώρας, αν σε αυτόν δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς τα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων, δήλωσε ο Γιόργκ Ασμουσεν, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κύριος Ασμουσεν σχολίαζε τη θέση που εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ισχυρότερο ρόλο στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων να απορρίπτει προϋπολογισμούς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα επαφίεται στις χώρες - και όχι στον Επίτροπο - να επιλύσουν τα προβλήματα.

 Στις Βρυξέλλες σε διήμερη σύνοδο οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης 

 Με την ελπίδα το 2012 να λήξει με την ύπαρξη συμφωνίας για ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ένωση, συνέρχονται αύριο στις Βρυξέλλες σε διήμερη σύνοδο, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι "27" θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της βαθύνουσας ύφεσης και των κοινωνικών αναταραχών, καθώς και των διαφωνιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, σχετικά με το πώς θα διασφαλισθεί η επιβίωση του ευρώ, από την κρίση χρέους.

Ενα από τα καυτά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, είναι το σχέδιο για ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική ρυθμιστική αρχή, που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

 Το ενδιαφέρον των "27" ανανένεται επίσης να επικεντρωθεί στα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Ισπανίας, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και κατά πόσο η Μαδρίτη θα ζητήσει κάποιας μορφής στήριξη, ενώ υπάρχει μικρή προσδοκία να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

 Καθοριστική χαρακτηρίζεται η Σύνοδος-Κορυφής και για την Κύπρο, καθότι αναμένεται να δοθούν κάποιες πολιτικές κατευθύνσεις και ενδεχομένως να υπάρξει οδικός χάρτης για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λευκωσίας και Τρόικας.

πηγή: ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου