Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πρώτες αντιδράσεις για τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης

Νίκος Μωυσέως: Αν το πακέτο συμφωνηθεί ως έχει με την Τροϊκα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία 

 Η ΣΕΚ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πακέτο των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης στις εισηγήσεις της τρόικας είναι το ίδιο με τα μέτρα, που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης και οδήγησαν σε μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Νίκος Μωυσέως, δήλωσε ότι εντοπίζει την έλλειψη μέτρων ανάπτυξης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν το πακέτο συμφωνηθεί ως έχει με την Τροϊκα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει και δεύτερο και τρίτο πακέτο μέτρων.

Ο κύριος Μωυσέως χαρακτήρισε τις προτάσεις σκληρές για τους εργαζομενους και αυτό, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι οι εργαζομενοι αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας και έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν, πάντα, όπως τόνισε, με ένα κοινωνικά και ισορροπημένο τρόπο.

 Στο μεταξύ, η εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ ενέκρινε σήμερα την πρόταση της υπουργού Εργασίας για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ.


 Ο Γλαύκου Χατζηπέτρου χαρακτήρισε σφαγιαστικές τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους

 Εκρηκτική ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος χαρακτήρισε ούτε λίγο ή πολύ σφαγιαστικές τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

 Είπε ότι δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος και ούτε κλήθηκε σε διαβούλευση η ΠΑΣΥΔΥ. Ξέρουμε, είπε, την κατάσταση της οικονομίας και θα μπορούσαμε να υποδείξουμνε κατάλληλα μέτρα αφού δικοί μας άνθρωποι βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις.

 Ο κύριος Χατζηπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με το περσινό πακέτο είχε απολογηθεί και χαρακτηρισε ατόπημα το γεγονός ότι δεν υπήρξε διάλογος με τις συντεχνίες, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το ίδιο ατόπημα.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε τη δέσμευσή του ότι θα σεβαστεί τον μισθό των εργαζομένων. Ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχει σημασία το γεγονός ότι δεν προτίθενται να περικόψουν την ΑΤΑ , αφού στην ουσία αποκόπτουν από τους δημοσίους υπαλλήλους διόμιση μισθους.

 Ο κύριος Χατζηπετρου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση δεν συζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά κάπου αλλού μαγειρεύτηκαν, κατ'α την έκφρασή του, σημειώνοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό.


 Νικόλας Παπαδόπουλος: Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, δεν θα πείσουν την Τρόϊκα 

 Ο αντιπρόεδρος του Δήκο Νικόλας Παπαδόπουλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, δεν θα πείσουν την Τρόϊκα και έκανε λόγο για προχειρότητες.

 Πολύ φοβούμαι, είπε, ότι η Τρόϊκα, θα γελά με τις αντιπροτάσεις μας. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί με ποίους θα διαπραγματευθεί.

Είπε, επίσης, ότι στις αντιπροτάσεις γίνεται φοροεπιδρομή, κατά την έκφρασή του, η οποία θα σκοτώσει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. Ανέφερε, ακόμα, ότι δεν περιλαμβάνονται μέτρα για την ανάπτυξη.

 Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται και θετικές προτάσεις, όπως η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, μέτρο, το οποίο η κυβέρνηση τόνιζε ότι δεν θα αγγίξει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αυτό το μέτρο, δεν αναλύεται στην έκταση που πρέπει.

πηγή: ΡΙΚ

ΔΗΛΩΣΗ Γ.Γ. ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση ως πρώτη αντίδραση για τις προτάσεις μέτρων για διαπραγμάτευση με την Τρόικα. 

Παρά το γεγονός ότι στην κυβερνητική πρόταση προβλέπονται μέτρα επώδυνα, εν τούτοις θα πρέπει να κριθούν ως προτάσεις οι οποίες στοχεύουν στο να αντικαταστήσουν τις σκληρές, αντιλαϊκές και απόλυτα ισοπεδωτικές προτάσεις της Τρόικά.

Με αυτή την έννοια κρίνουμε ότι βρίσκονται σε ένα πλαίσιο που ήταν αναμενόμενο. 

Τις μελετούμε με σοβαρότητα και θα πούμε τις απόψεις μας κατά συγκεκριμένο τρόπο στον κοινωνικό διάλογο που θα ακολουθήσει. Σίγουρα υπάρχουν σημεία τα οποία μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν η και να διευκρινιστούν. 

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι από το έγγραφο που μας δόθηκε, όπως άλλωστε έχει δηλώσει δημόσια και ο Πρόεδρος Χριστόφιας με σαφήνεια, ξεκαθαρίζει ότι θέμα ΑΤΑ, 13ου μισθού και ιδιωτικοποιήσεων δεν τίθεται.

Η ΠΕΟ, θα επιδιώξει κοινή στάση με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό κίνημα. Θα εργαστεί για ένα μέτωπο στήριξης της προσπάθειας για σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ώστε η όποια δανειακή συμφωνία να είναι κοινωνικά ισορροπημένη, να μην υποσκάπτει τις θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων και να οδηγεί την οικονομία σε πορεία ανάκαμψης και όχι σε ένα νέο φαύλο κύκλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου