Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

24 ωρη απεργία στις Βάσεις Δεκέλειας. Αιτία, παράνομες απολύσεις


Πεο Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία

Οι Συντεχνίες Οικοδόμων μαζί με 80 περίπου υπαλλήλους τριών εργολήπτρικών
εταιρειών στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας και Αγίου Νικολάου κατήλθαν σε 24ώρη απεργία απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των μέτρων 

Τις αυθαίρετες απολύσεις προσωπικού από τρεις εργολήπτριες εταιρείες κατήγγειλαν στις 3 Οκτωβρίου οι Συντεχνίες Οικοδόμων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας και Αγίου Νικολάου. Οι Συντεχνίες μαζί με 80 περίπου υπαλλήλους κατήλθαν σε 24ώρη απεργία απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των μέτρων εάν δεν άρουν τις παρανομίες οι εργοδότριες εταιρείες.
Το κλίμα είναι τεταμένο στις Βάσεις Δεκέλειας και Αγίου Νικολάου από τις αρχές Αυγούστου όταν τρεις εταιρίες, οι οποίες είναι συμβεβλημένες με την πολιτική διοίκηση των βάσεων με επταετές συμβόλαιο συντήρησης των εγκαταστάσεων, προχώρησαν σε αυθαίρετες απολύσεις 11 υπαλλήλων τους. Μετά τις απολύσεις, οι εταιρείες παραχώρησαν τις εργασίες (μπογιατίσματα και οικοδομικές εργασίες) με τις οποίες ασχολούνταν οι απολυθέντες σε άλλες εταιρείες με υπεργολαβίες μειώνοντας έτσι τα κόστα τους.
Οι Συντεχνίες της ΠΕΟ και της ΣΕΚ αντέδρασαν αμέσως καταγγέλλοντας παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, αλλά και της σχετικής Νομοθεσίας περί πλεονασμού στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Μεσολαβητική Υπηρεσία ενημέρωσε γραπτώς και τις Συντεχνίες και τους εργοδότες ότι οι απολύσεις και οι υπεργολαβίες συνιστούν εξόφθαλμη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης εργασίας και του Νόμου. Πριν δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων στη Μεσολαβητική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της οποίας οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να καλέσουν τις Συντεχνίες για διάλογο. Ωστόσο, 15 ημέρες μετά, οι Συντεχνίες Οικοδόμων βρίσκονται ακόμα στο ακουστικό... Η εμφανής αδιαφορία των εταιρειών ανάγκασε τις Συντεχνίες να καλέσουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στις οποίες αποφασίστηκε καταρχήν 24ώρη απεργία.
Η κινητοποίηση άρχισε το πρωί της περασμένης Τετάρτης και θορύβησε τις τρεις εταιρείες που κάλεσαν τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε συνάντηση την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου.
Όπως πληροφορούμαστε οι Συντεχνίες θα προσέλθουν στη συνάντηση, ωστόσο θα ξεκαθαρίσουν ότι σε περίπτωση που δεν ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις με ταυτόχρονο τερματισμό των υπεργολαβιών, τα μέτρα θα κλιμακωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου