Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αποκοπές μισθών και ωφελημάτων από τη μισθοδοσία Οκτωβρίου, για τους εργαζόμενους στη Λαϊκή Τράπεζα.Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών, εξαπέλυσε η ΕΤΥΚ, τον καλεί να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του


rik

Κλιμακωτές αναπροσαρμογές ωφελημάτων και μισθών που φθάνουν μέχρι και το 17% προνοούν τα μέτρα για τους εργαζόμενους στη Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής προνοιών του Διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών της 18ης Μαϊου.

Οι αποκοπές θα κυμαίνονται από 4,9% μέχρι 17% και θα τεθούν σε ισχύ από τη μισθοδοσία του τρέχοντος μηνός.

Όπως μεταδίδει το Κυπέ, επικαλούμενο εγκύκλιο που απευθύνεται στο προσωπικό τα μέτρα καταρτίστηκαν χωρίς συμφωνία με τις συντεχνίες των Τραπεζικών Υπαλλήλων και παρά τις προσπάθειες να υπάρξει κατάληξη σε κοινή πρόταση.

Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών, εξαπέλυσε η ΕΤΥΚ, τον καλεί να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του


Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων παρεμβαίνει στο θέμα που προέκυψε με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και επιτίθεται έντονα κατά του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, κατηγορώντας τον ότι είχε ανάμιξη και ότι ευθύνεται για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος.

Σε ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ καλεί επίσης τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί σε όσους καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες εξαιτίας και των δικών του λαθών.

Καλεί επίσης τον κύριο Σιαρλή να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους που έλαβε για τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες του ως τραπεζίτης.
Τέλος τον καλεί να διευκρινίσει αν συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι την ευθύνη για την οικονομική καταστροφή του τόπου έχουν οι τραπεζίτες.

ikypros.com

Σοβαρές κλιμακωτές αναπροσαρμογές μισθών, που φτάνουν μέχρι και το 17%, αλλά και ωφελημάτων προνοούν τα μέτρα αναπροσαρμογής Αποδοχών και Ωφελημάτων στη Λαϊκή Τράπεζα, που καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των προνοιών του Διατάγματος Υπουργού Οικονομικών της 18ης Μαΐου. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που απευθύνεται προς το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας και το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, τα μέτρα καταρτίστηκαν χωρίς τη συμφωνία της συντεχνίας των Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) παρά τις προσπάθειες όπως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινή πρόταση.
«Έγινε ενδελεχής αξιολόγηση όλων των δεδομένων από τη Διοίκηση και ολοκληρώθηκε κύκλος διαβουλεύσεων με την ΕΤΥΚ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία σε κοινή πρόταση. Το Διοικητικό Συμβούλιο, σταθμίζοντας τις θέσεις της Διοίκησης αλλά και της ΕΤΥΚ κατέληξε στην εφαρμογή του πλαισίου αναπροσαρμογής των συνολικών αποδοχών και ωφελημάτων.
Το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στοχεύει στο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό βαθμό η επίπτωση στις βασικές απολαβές του προσωπικού και στο να δοθούν επιλογές στο προσωπικό ανάλογα με τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα που να διευκολύνουν τις άμεσες δανειακές του υποχρεώσεις.
Στοχεύει επίσης στη διατήρηση αξιοπρεπών απολαβών για το προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της Κύπρου.
Οι αναπροσαρμογές των μισθών έχουν ως ακολούθως:
Μισθός*
Μείωση**
Μείωση***
Από €
Μέχρι €
%
%
0
10.000
0%
0
10.000
23.000
10,0%
4,9%
23.000
36.000
14,0%
7,6%
36.000
49.000
17,0%
10,0%
49.000
62.000
19,0%
11,8%
62.000
75.000
20,0%
13,2%
75.000
88.000
21,0%
14,3%
88.000
101.000
22,0%
15,3%
101.000
114.000
23,0%
16,5%
Άνω των 101.000
24,0%
17,0%

* Τμηματική Κατανομή Μεικτού Ετήσιου Μισθού (βασικός και τιμαριθμικό επίδομα(
** Ποσοστιαία Μείωση κατά Τμήμα Μεικτού Ετήσιου Μισθού
*** Μέση Ποσοστιαία Μείωση επί του Μεικτού Ετήσιου Μισθού
Όσον αφορά τα επιδόματα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) μείωση κατά 50% των επιδομάτων βάρδιας και των υπευθύνων βάρδιας στην Τεχνολογία και Πληροφορική, της Τηλετράπεζας και στο προσωπικό που εργάζεται με ειδικό ωράριο στο IBB και στο Treasury.
β) μείωση όλων των υπολοίπων συμβατικών επιδομάτων κατά 60%
γ) κατάργηση όλων των μη συμβατικών επιδομάτων
δ) κατάργηση του επιδόματος γάμου
Αναφορικά με τις επιπρόσθετες προσαυξήσεις, επιμηκύνεται η χρονική περίοδος επιπρόσθετης προσαύξησης λόγω της θέσης εργασίας/ειδικού ωραρίου όπως οι Λειτουργοί Εξυπηρέτησης Πελατών, το προσωπικό της Τεχνολογίας & Πληροφορικής, Τηλετράπεζας, ΙΒΒ, Treasury, Laiki Financial Services, Τηλεφωνητές και Υπεύθυνες καθαριστριών.
Επίσης, καταργείται η παραχώρηση επιπρόσθετων προσαυξήσεων λόγω απόκτησης επαγγελματικών τίτλων όπως AIB/ACIB/ACCA. Ωστόσο παραμένει σε ισχύ η παραχώρηση άτοκου δανείου και φιλοδωρήματος για απόκτηση επαγγελματικών τίτλων.
Σε σχέση με την υπερωριακή εργασία, αυτή θα αποζημιώνεται με παραχώρηση επιπρόσθετης ετήσιας άδειας ακολουθώντας την υφιστάμενη εσωτερική διαδικασία έγκρισης.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης σημαντικό περιορισμό του αριθμού των εταιρικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται από τα Διευθυντικά στελέχη και επίσης του κόστους των εταιρικών τηλεφώνων. Προνοείται επίσης κατάργηση επιπρόσθετων προσαυξήσεων σε στελέχη με απολαβές πέραν του ανώτατου σημείου της μισθολογικής τους κλίμακας.
Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα περιορισμού της επίπτωσης στις βασικές απολαβές και δανειακές υποχρεώσεις του προσωπικού.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας, η Διοίκηση αποφάσισε όπως δοθεί επιλογή στο προσωπικό για μειωμένη συνεισφορά της Τράπεζας στο Ταμείο Προνοίας κατά 4%, με στόχο να περιορίσει τον άμεσο αντίκτυπο στις απολαβές του προσωπικού ανάλογα με τις προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε μέλους. Η πρόνοια αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ενώ κάθε μέλος του προσωπικού έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει την απόφασή του σε ετήσια βάση.

Σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις, η Διοίκηση σημειώνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να προβεί σε διακανονισμό των δανειακών του υποχρεώσεων για ελάφρυνση του οικογενειακού του προϋπολογισμού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση της δυσάρεστης φύσης των πιο πάνω μέτρων, όπως επίσης και της επίπτωσης αυτών στα εισοδήματά σας».
«Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό», σημειώνεται, «να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι προς την κατεύθυνση της ταχείας εξυγίανσης της Τράπεζας και της διασφάλισης των μελλοντικών προοπτικών του Ομίλου μας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης η οποία να αποφέρει τις απαιτούμενες αποδόσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα ευνοούν νέα, θετική προσαρμογή των μισθολογικών δεδομένων του προσωπικού μας».
Αναφέρεται ακόμη ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι με την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, με την ολοκλήρωση των ερευνών από τους νομικούς μας συμβούλους μέσω των οποίων θα εντοπιστούν και θα αποδοθούν ευθύνες, καθώς και με την ενεργό δράση όλων μας, οι δυσκολίες αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν έτσι ώστε ο Όμιλος μας να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του και να επανέλθει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα του επιτρέψουν να φτάσει πάλι εκεί ψηλά που η εκατοντάχρονη και πλέον πορεία του απέδειξε ότι αξίζει».

alitheia.com 
H Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής για τις Τράπεζες, και κατηγορεί τον Υπουργό Οικονομικών ότι παρά την υπουργοποίησή του συνεχίζει να αναμιγνύεται στις τράπεζες με τρόπο απαράδεκτο και όχι θετικό.
Η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι κάποιος που συνέβαλε στη έλευση της καταστροφής στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τον σωτήρα, καλώντας τον παράλληλα να απολογηθεί και να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπόνους που έπαιρνε για τις δήθεν επιτυχίες του σαν τραπεζίτης …
Καλεί επίσης τον κ.Σιαρλή να τοποθετηθεί επιτέλους εάν συμφωνεί ή όχι με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι την κυρίαρχη ευθύνη για την οικονομική καταστροφή τη έχουν οι Τραπεζίτες.


Onlycy.com

Με σημερινή ανακοίνωση της η ΕΤΥΚ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να ζητήσει συγγνώμη και να επιστρέψει τα μπόνους των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έλαβε ως στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου και μετά να κάνει τον σωτήρα.
Επικαλούμενη πρόσφατα δημοσιεύματα με βάση τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση των αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και αποποιείται κάθε ευθύνη, η ΕΤΥΚ υποδεικνύει πως «όταν ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους, που του φορτώθηκαν όλες οι αμαρτίες και τα λάθη των Διοικούντων τις Τράπεζες βλέπει, τον καθ’ ύλη αρμόδιο της Κυβέρνησης (Υπουργό Οικονομικών) να αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, τότε συνειδητοποιεί ότι βρισκόμαστε σε μια καταστροφική πορεία όχι μόνο οικονομική αλλά αρχών και αξιών».
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «έστω και τώρα είναι υποχρέωση όλων να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους».
«Έγκαιρα» υπενθυμίζει ότι «προειδοποιούσε για την επερχόμενη κρίση και επιτακτικά ζητούσε από τη Διοίκηση της Τράπεζας στην οποία ο Βάσος Σιαρλή πρωταγωνιστούσε να μη παραχωρεί μπόνους, όμως η Τράπεζα ισχυριζόταν ότι ο Βάσος Σιαρλή ήταν σημαντικός κρίκος σε βαθμό που αν έφευγε θα αποδυναμωνόταν, γι’ αυτό ζητούσε την παραμονή του για άλλα δύο χρόνια».
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «και σήμερα παρ’ όλη την υπουργοποίηση του (ο Βάσος Σιαρλή) αναμειγνύεται στην Τράπεζα με τρόπο απαράδεκτο και φυσικά όχι θετικό».
Ξεκαθαρίζει ακολούθως ότι για να δικαιούται κάποιος που συνέβαλε στην έλευση της καταστροφής στο τραπεζικό σύστημα, να αποφασίζει / υποδεικνύει θεραπείες και να κάνει τον σωτήρα πρέπει να έχει το θάρρος να απολογηθεί προς την κοινωνία τους μετόχους και τους υπαλλήλους για τη συμμετοχή του στην καταστροφή του Τραπεζικού Συστήματος, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη απ΄ όλους όσους καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες εξαιτίας και των δικών του λαθών (πολίτες, μετόχους, υπαλλήλους) και να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους που έπαιρνε για τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες του σαν τραπεζίτης, ενώ στο τέλος αποδείχθηκαν καταστροφικές επιλογές.
Η ΕΤΥΚ καλεί τέλος τον Βάσο Σιαρλή να διευκρινίσει σαν αρμόδιος επί των οικονομικών Υπουργός της σημερινής Κυβέρνησης αν συμφωνεί ή όχι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι την κυρίαρχη ευθύνη για την οικονομική καταστροφή την έχουν οι τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου