Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Στο 23,6% το ποσοστό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού


ΚΥΠΕ | 12/10/2012



Το ποσοστό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο από 22,9% που ήταν το 2009, ανήλθε στο 23,6% το 2010, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  Γιώργος Παπαγεωργίου σε χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους της Υπουργού στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο για τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου.
Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, είπε, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού φτώχειας από 15,3% το 2009 σε 15,8% το 2010 (ΕΕ 16,4%). «Δηλαδή, σχεδόν 16% του πληθυσμού ζει με εισόδημα χαμηλότερο των €10.189 που είναι το όριο της φτώχειας».
Ως προς τον κοινωνικό αποκλεισμό, παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που ζουν υπό συνθήκες σοβαρής υλικής υστέρησης (2010: 9,8% ενώ το 2009 ήταν 9,5%), πρόσθεσε, ιδιαίτερα στους δείκτες που αφορούν στην οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών να διατηρήσουν το σπίτι τους ζεστό και στην οικονομική δυνατότητά τους να έχουν διακοπές για μια βδομάδα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρουσιάζονται στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών νοικοκυριών (με αύξηση του ποσοστού πέραν των 6 ποσοστιαίων μονάδων).
Επίσης, συνέχισε, το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας, αυξήθηκε από 4,1% το 2009 σε 5% το 2010. Είναι προφανές, ανέφερε, ότι η λήψη μέτρων γίνεται πλέον άμεση και επιτακτική ανάγκη. Προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου, μέσω δράσεων για την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Οι πολιτικές απασχόλησης πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου εκ μέρους της Υπουργού. «Η πρόσβαση στην απασχόληση δεν αποτελεί μόνο μέτρο προστασίας από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά συνιστά και μέσο για την πρόληψη, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Η αποτυχία εξασφάλισης πρόσβασης σε επαρκές εισόδημα, κοινωνική προστασία και προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες, προκαλεί σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια για εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών καταπολέμησης της φτώχειας, ιδιαίτερα σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας».
Ως εκ τούτου, είπε, η όλη προσπάθειά μας πρέπει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ισοζυγισμένης προσέγγισης, η οποία θα επικεντρώνεται όχι μόνο στην οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνέχισε, στα πλαίσια αυτά και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες για την αγορά εργασίας συνθήκες, εφαρμόζει σχέδια και μέτρα για κατάρτιση ανέργων και ένταξή τους στην απασχόληση, για απεγκλωβισμό από την απομόνωση ανενεργών οικονομικά γυναικών και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, μέτρα για κατάρτιση και ένταξη στην απασχόληση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι ανάπηροι, οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι μας, μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, μέτρα διεύρυνσης της οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του πολίτη.
Παράλληλα, είπε, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας των δημόσιων βοηθημάτων, στοχεύοντας στην ορθολογιστική και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων ενεργοποίησης.
«Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε κοινωνίες συνεκτικές και ανθρωποκεντρικές.  Οι στόχοι αυτοί γίνονται ακόμα πιο επιτακτικοί σήμερα, όπου λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι κίνδυνοι παρατεταμένης φτώχειας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού γίνονται οξύτεροι, ενώ πιο έντονος γίνεται και ο κίνδυνος νέες ομάδες του πληθυσμού να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της φτώχειας».
Δέσμευση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει ο αγώνας μας για μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ των δημοσιονομικών προσταγών και των κοινωνικών πολιτικών, των προσταγών της κοινωνίας μας. Επισημαίνοντας την προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για μια  "καλύτερη Ευρώπη " ο κ. Παπαγεωργίου κατέληξε λέγοντας ότι χωρίς έμφαση στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, ο στόχος για μια Ευρώπη ανταγωνιστική, μια Ευρώπη της καινοτομίας, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής, μια Ευρώπη για όλους, θα είναι ουτοπικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου