Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού οι εργατικές σχέσεις στην Οικοδομική Βιομηχανία

Στην κόψη του ξυραφιού οι εργατικές σχέσεις στην Οικοδομική Βιομηχανία

Μετά την απόρριψη της Μεσολαβητικής υπηρεσίας για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβαση, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά στην Οικοδομική βιομηχανία.

 Η εργοδοσία, ταυτισμένη πλήρως με όλους εκείνους που καραδοκούν για να επιτεθούν σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, τηρεί αδιάλλακτη στάση και έχει απορρίψει την πρόταση.

Για την ΠΕΟ, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε αυτή την κατάσταση. Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και θα αναληφθεί δράση με δυναμικά απεργιακά μέτρα. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν είναι ανεχτή.

πηγή: ΠΕΟ

ΣΕΚ: «Επώνυμη διαπλοκή στο τραπεζικό σύστημα»

Για «επώνυμη διαπλοκή στο τραπεζικό σύστημα» και «ύποπτο και πονηρό τραπεζικό κατεστημένο με δικό του κώδικα δεοντολογίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ, προσθέτοντας ότι η Kυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα αλλά και κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την εγκληματική κατάσταση.

«Με τη σιωπή και την ανοχή τους στήριξαν την διαπλοκή, επιδιώκοντας προσωπικά, κομματικά και άλλου είδους συμφέροντα», αναφέρεται. Αυτή η «δεοντολογία», προσθέτει, που κυρίως λειτουργούσε με το νόμο της σιωπής ευνοούσε την παραχώρηση χαριστικών επιτοκίων, την παροχή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αλλά και την διαγραφή χρεών.

 «Έκτοτε πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και οι πληροφορίες για το μεγάλο τραπεζικό φαγοπότι αυξάνονται και πληθύνονται με την εμπλοκή πλέον και επώνυμων πολιτικών και κομματικών παραγόντων. Θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος διατύπωσε το περασμένο Σάββατο και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ευθαρσώς και χωρίς μισόλογα διατύπωσε την άποψη, περί της ύπαρξης διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί ειδικά αυτήν την περίοδο που η κοινωνία απαιτεί χρηστή διοίκηση», αναφέρεται.

 Η ΣΕΚ, κάνει έκκληση όπως ξεκαθαρίσει τάχιστα, «όλο αυτό το γκρίζο και ζοφερό σκηνικό πρέπει να ξεκαθαρίσει τάχιστα. Ζητά να διερευνηθούν σε βάθος τα πάντα και εφόσον τεκμηριωθούν τα λάθη, οι ελλείψεις και οι σκοπιμότητες να αποδοθούν ευθύνες σ' όσους με την τακτική της αχορταγίας, του εύκολου πλουτισμού και της επώνυμης διαπλοκής οδήγησαν την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα στον ολισθηρό κατήφορο που βρίσκεται σήμερα.

πηγη

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Υπάλληλοι Λαϊκής: Συντριπτικά υπέρ κινητοποιήσεων

Πράσινο φως για κινητοποιήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την απεργία άναψαν οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας εξουσιοδοτώντας την ΕΤΥΚ να προχωρήσει με τις ανάλογες ενέργειες.

 Η απόφαση υπέρ της λήψης δυναμικών μέτρων ήταν συντριπτική αφού το 98.2% όσων συμμετείχαν στις γενικές συνελεύσεις τάχθηκαν υπέρ διαφωνώντας με τις περικοπές μεταξύ 4.9%-17% που αποφάσισε και εφάρμοσε η τράπεζα.

 Ανάμεσα σ’ άλλα, η ΕΤΥΚ θα διαπραγματευτεί για βελτίωση της πρότασης που έθεσε σε εφαρμογή η διοίκηση της Λαϊκής, ενώ θα ενημερώσει επίσης, κυβέρνηση, βουλή, Κεντρική Τράπεζα και τα κόμματα.

 Παράλληλα, ζητήθηκε από όσους υψηλόβαθμους τραπεζίτες έλαβαν μπόνους πάνω από 10χιλ. να τα επιστρέψουν. Απευθυνόμενοι προς την Κεντρική την καλεί να επιταχύνει τους ελέγχους και όπου διαπιστώνεται κακοδιαχείριση ή αδικαιολόγητη διαγραφή χρεών να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όποιοι και να είναι.

πηγή

ΑΗΚ: Ζημιές 14,5 εκ. από τα αξιόγραφα στο Ταμείο Συντάξεων

Στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά που υπέστη το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ από επενδύσεις που έκανε σε αξιόγραφα τραπεζών, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΑΤΗΚ και Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, Γιώργο Πιστέντη.

 Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2011 και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πιστέντης είπε ότι η ονομαστική αξία των επενδύσεων σε αξιόγραφα που έγιναν πριν από το 2010 ανέρχεται στα 36,8 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι η σημερινή τους αξία ανέρχεται στα 22,4 εκατομμύρια. Άρα, πρόσθεσε, «μιλούμε για μια ζημιά ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

Ερωτηθείς πόσο επηρεάζεται το Ταμείο από απ’ αυτή τη ζημιά, είπε ότι «ένα Ταμείο που έχει αποθεματικό 600 εκατομμύρια ευρώ, μια ζημιά της τάξης των 14 εκατομμυρίων ναι μεν επηρεάζει το Ταμείο αλλά όχι δραματικά» Όπως είπε, το Ταμείο Συντάξεων είχε θετική απόδοση της τάξης του 1,2% το 2011, την ώρα που ο μέσος όρος των ταμείων συντάξεων στην Κύπρο ήταν αρνητικός και κυμάνθηκε από 3% μέχρι και 20%.

Με βάση τα δεδομένα του 2011, είπε, «η απόδοση του Ταμείου ήταν ικανοποιητική». «Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ», είπε και πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη κάποιες μελέτες, «χαράσσεται μια νέα επενδυτική πολιτική για κατανομή του χαρτοφυλακίου με σκοπό το Ταμείο να μην χρειάζεται ενίσχυση από την ΑΗΚ αλλά να συνεχίσει να είναι αυτόνομο».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κακής διαχείρισης και επένδυσης, είπε ότι «νομίζω πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ αποτελεί και πρότυπο γιατί γίνονται όλα με διαφάνεια». «Στη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου συμμετέχουν τόσο το ΔΣ και η Διεύθυνση της ΑΗΚ όσο και αντιπρόσωποι των εργαζομένων της Αρχής. Οι πιο πολλές αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και πάντα μέσα από διαδικασίες και με εισηγήσεις συμβούλων», κατέληξε.

πηγή

Καζάνι που βράζει ο τραπεζικός τομέας, αποφασίζονται τα περαιτέρω βήματα σε γενικές συνελεύσεις της ΕΤΥΚ

Μειωμένους μισθούς πήραν το πρωί του Σαββάτου, οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας, με τις αποκοπές να κυμαίνονται από 5% έως και 17%, σε υλοποίηση μονομερούς απόφασης της διοίκησης και της διεύθυνσης και παρά τη ρητή διαφωνία της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ΕΤΥΚ.

Όπως είναι αναμενόμενο, επικρατεί αναβρασμός στο σύνολο των τραπεζικών υπαλλήλων και στην ΕΤΥΚ πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις για τη λήψη μέτρων. Οι περαιτέρω ενέργειες των τραπεζικών υπαλλήλων, μη αποκλειομένης της απεργίας, θα αποφασιστούν σε γενικές συνελεύσεις της ΕΤΥΚ, που θα πραγματοποιηθούν αύριο το απόγευμα σε όλες τις επαρχίες.

Οι υπάλληλοι της Λαϊκής σημειώνουν ότι, τα 15 εκατομμύρια που θα εξοικονομήσει ετησίως η Τράπεζα, είναι σταγόνα στον ωκεανό των 4,5 δισεκατομμυρίων που ανέρχονται οι ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

πηγή: ΡΙΚ

Περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ζητεί η Τρόικα

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μέσω e-mail και τηλεφωνικών επαφών του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή και των κλιμακίων της Τρόικα για την οριστικοποίηση των μέτρων του Μνημονίου.

Η καθυστέρηση στον ορισμό ημερομηνίας καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο (σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την αποστολή της επίσημης αντιπρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας) αποκαλύπτει και τις δυσκολίες της όλης διαδικασίας.

 Κατά τις επαφές ζητούνται από τη Λευκωσία διευκρινίσεις και αποστέλλονται πρόσθετα στοιχεία για την τεκμηρίωση των θέσεων της Κύπρου. Στις συζητήσεις προβάλλονται και οι ιδιομορφίες της κυπριακής οικονομίας.

 Η Κύπρος μπορεί να ζητεί ελαστικότητα, αλλά το κλίμα στην Ευρώπη δεν επιτρέπει εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν εκφράζει ανησυχία για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας με βασικό επιχείρημα ότι η έλευση της Τρόικα θα σημάνει ουσιαστικά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν επιβεβαιώνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

 Βασικό σημείο τριβής στις επαφές της κυβέρνησης με την Τρόικα δεν είναι άλλο από το μίγμα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, με τους πιστωτές να ζητούν ένα τριετές πρόγραμμα που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές δαπάνες. Η αύξηση των φορολογιών είναι μια συνταγή που δεν επικροτείται από την Τρόικα, ενώ υπάρχει και το ερωτηματικό αν θα επιτευχθούν οι στόχοι της συλλογής των φόρων.

 Η Κύπρος παίζει και το χαρτί των πολιτικών αποφάσεων για την επίλυση της κρίσης χρέους, χωρίς όμως και στο αυτό το μέτωπο να υπάρχει πρόοδος. «Αν επιδεικνύεται καλή θέληση και ευελιξία και από μέρους της τρόικας τότε η συνάντηση μεταξύ της Κυβέρνησης και της τρόικας μπορεί να γίνει πολύ σύντομα και έτσι μέσα από τη διαπραγμάτευση να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνο, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.

Η 12η Νοεμβρίου Η εξέλιξη των πραγμάτων γεννά αμφιβολίες για τον αν η Κύπρος θα προλάβει το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, πυροδοτώντας την πολιτική αντιπαράθεση. Ευθύνες στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη διαπραγμάτευσης αποδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας επέρριψαν επιρρίπτουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

 Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης είχε καλέσει Το ΑΚΕΛ κάλεσε «τον Συναγερμό, τον κ. Αναστασιάδη και τους συνοδοιπόρους τους, όπως τερματίσουν άμεσα την υπονόμευση της Κυβέρνησης στη δύσκολη προσπάθεια που αυτή καταβάλλει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα». «Ως ΑΚΕΛ υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε μέχρι τέλους την κυβέρνηση στην προσπάθεια της για να καταλήξει σε ένα μνημόνιο, το οποίο ενώ θα είναι επώδυνο και θα απαιτεί θυσίες, την ίδια ώρα θα είναι κατά το δυνατό ισορροπημένο, θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα διασφαλίζει κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις και θα δίνει προοπτική ανάπτυξης και οριστικής εξόδου από την κρίση, χωρίς να οδηγεί την χώρα μας σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης», συμπλήρωσε.

 Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τα όσα σήμερα δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ όπως έχουν εκφραστεί εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η καθυστέρηση και η πίεση του χρόνου υπονομεύει τα περιθώρια της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τρόικα.

 Παρομοίωσε την κατάσταση με έναν οδηγό που βλέπει τον δείκτη της βενζίνης να κατεβαίνει αλλά συνεχίζει να οδηγά αμέριμνος. «Τώρα που ξεμείναμε από καύσιμο, νομίζουμε πως θα βάλουμε και όρους σε όσους είναι έτοιμοι να μας τροφοδοτήσουν» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 Στον κ. Λουκαϊδη απάντησε και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος λέγοντας ότι «η διαπραγματευτική μας θέση έχει αποδυναμωθεί από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δυσάρεστη θέση, όπου εξαντλούνται οι ημέρες, εξαντλούνται τα χρήματα και γνωρίζει η άλλη πλευρά ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπογράψουμε ένα μνημόνιο γιατί αλλιώς μπορεί να μείνουμε εκτεθειμένοι και να προχωρήσουμε δυστυχώς σε στάση πληρωμών».

 Έντονα επικριτικός κατά της τακτικής της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ήταν σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας. «Στην οικονομία πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αφού οι κυβερνώντες συμφωνούν μαζί μας ότι η οικονομία είναι εθνική υπόθεση, τότε γιατί απορρίπτουν τις εκκλήσεις των κομμάτων για συλλογικότητα και αφήνουν την οικονομία και τις εξελίξεις στη διάθεση της Τρόικας», δήλωσε.

πηγη: Καθημερινή

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δε τράβηξαν χειρόφρενο τα λεωφορεία στη Λευκωσία

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα λεωφορεία στην Λευκωσία.

 ΠΕΟ και ΣΕΚ αποφάσισαν αναστολή της στάσης εργασίας στον ΟΣΕΛ που προανήγγειλαν προ δεκαημέρου. Η απόφαση λήφθηκε μετά από έκκληση του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία κάλεσε τα μέρη αύριο σε συνάντηση, με σκοπό την επίλυση της εργατικής διαφοράς που προέκυψε.

 Τα απεργιακά μέτρα είχαν ανακοινωθεί ως μέτρο για καταβολή καθυστερημένων ποσών στο Ταμείο Προνοίας και το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του προσωπικού, ενώ στο μεσοδιάστημα ο ΟΣΕΛ διευθέτησε μέρος των καθυστερημένων εισφορών και ανακοίνωσε πρόγραμμα διευθέτησης του υπολοίπου.

πηγή: Άστρα

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα βρίσκονται στα ίδια χαρακώματα. Στο στόχαστρο του κεφαλαίου οι απολαβές, τα εργατικά κεκτημένα αλλά και τα Συνδικάτα.


Η αλήθεια είναι ότι πέτυχαν να στρέψουν όλη την κοινωνία εναντίον των δημοσίων υπάλληλών. Πέτυχαν να σχηματίσουν την εντύπωση ότι για όλα φταίει ο εργαζόμενος στο δημόσιο και ότι μόνον αυτός πρέπει να πληρώσει. Έχουν συνεργαστεί άψογα, οικονομικοί παράγοντες και συγκεκριμένοι πολιτικοί με συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα σήμερα να ακούμε καθημερινά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να «κατηγορούν» τους εργαζόμενους στο δημόσιο για υψηλές τάχα αμοιβές αλλά και για τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φταίνε για το δημόσιο χρέος αλλά και για την κάθοδο της Τρόικας οι δημόσιοι Υπάλληλοι και καλά να τους κάνουν που θα τους κόψουν και πάλι μισθούς, που θα τους αλλάξουν τις συντάξεις και θα τους βάλουν και άλλες εισφορές. Και αλίμονο στη συντεχνία των Δημοσιών Υπαλλήλων, και κυρίως των εκπαιδευτικών, που θα τολμήσει να εξαγγείλει απεργίες ή άλλες κινητοποιήσεις. Μόλις συμβεί αυτό, τότε τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου - γνωστοί δημοσιογράφοι σε αστικά ΜΜΕ, ξεκινούν οργανωμένα τον γνωστό πόλεμο.

Δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη με παραπλανητικά δημοσιεύματα με ένα και μόνον στόχο, να στρέψουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα εναντίον των εργαζομένων στον κρατικό τομέα, έτσι ώστε να αποπροσανατολίσουν το λαό από τους πραγματικούς ενόχους της οικονομικής κρίσης. Επιδιώκουν, με απλά λόγια, τη διαίρεση των εργαζομένων έτσι ώστε να μην είναι σε θέση αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την επίθεση των αστών. Την ίδια ώρα οι Τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Ας ξυπνήσει επιτέλους ο κάθε εργαζόμενος και ας αντιληφθεί, προτού είναι αργά, το άσχημο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, οι όποιες αποκοπές στο δημόσιο να μην φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει περίπτωση, η απώλεια εργατικών δικαιωμάτων στο δημόσιο να μην αποτελέσει προηγούμενο για τον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας αποτελεί τον πυρήνα, είναι η βάση, βάση της οποίας προσφέρονται οι όροι εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους κάθε φορά που οι όροι εργοδότησης στο δημόσιο αλλάζουν προς το χειρότερο, γιατί πολύ απλά βρίσκουν την αφορμή να μειώσουν και αυτοί το μισθολόγιο των εργαζομένων τους. Αν δεν δοθεί 13ος , αν δεν δοθεί ΑΤΑ στο δημόσιο, δεν θα δώσουν ούτε αυτοί. Αν υπάρξουν αποκοπές μισθών στο δημόσιο, αυτοί θα απολύσουν κόσμο. Και μετά θα έχουν και το θράσος να μιλήσουν για την αύξηση της ανεργίας και τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει.

Λένε συνεχώς για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των απολαβών των υπαλλήλων του δημοσίου και των απολαβών των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα σε κάποια επαγγέλματα. Ποιος όμως ευθύνεται γι αυτό;. Ευθύνονται οι κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μετά από αγώνες δεκαετιών έχουν εξασφαλίσει μιαν αξιοπρεπή αμοιβή και σωστές συνθήκες εργασίας ή ευθύνονται οι εργοδότες οι οποίοι στο βωμό του υπερκέρδους έδιναν τόσα χρόνια στους εργαζομένους τους μισθούς προηγούμενων δεκαετιών και ζητούσαν από αυτούς να εργάζονται πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαίως; Γιατί δηλαδή ζητούν να μειωθούν οι απολαβές στο δημόσιο και να αυξηθούν οι ώρες εργασίας και δεν αυξάνουν οι ίδιοι τις απολαβές των ιδιωτικών υπαλλήλων και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να εξαφανιστεί αυτό το χάσμα; Την απάντηση τη βρίσκουμε εύκολα στα υπερκέρδη που σημείωναν οι περισσότερες εργοδότες τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στον πλούτο που έχει συγκεντρωθεί στα χέρια τους.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο που εδώ και χρόνια οι εργοδότες δεν αποδέχονται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για νέες προσλήψεις και θέτουν συνεχώς υπό αμφισβήτηση τις υφιστάμενες συμβάσεις, απαγορεύοντας ταυτόχρονα και την οργάνωση των εργαζομένων σε συντεχνίες στις εταιρείες τους. Θέλουν τον εργαζόμενο να είναι σκλάβος τους, χωρίς φωνή και χωρίς τη δύναμη να διεκδικήσει οργανωμένα τα δικαιώματά του. Στη βάση αυτού, επιχειρούν να πλήξουν και τα Συνδικάτα του Δημοσίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει μικροπολιτικά σχόλια αλλά και άρθρα - αναλύσεις των δημοσιογράφων - εκπροσώπων του κεφαλαίου – περί διακυβέρνηση του τόπου από τον Γλαύκο Χατζηπέτρου και την παρέα του ή για «ανεύθυνη» στάση των ηγεσιών των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Έχουν βάλει στο στόχαστρο και τις Συντεχνίες, προσπαθώντας μέσω της απαξίωσης των όποιων αποφάσεων των Συντεχνιών να τις καταργήσουν, έτσι ώστε να υποτάξουν ολοκληρωτικά τους εργαζόμενους.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ των εργαζόμενων, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, αλλά οι αστοί κεφαλαιοκράτες – μαζί τους και οι δημοσιογράφοι που τους υποστηρίζουν και τους εξυπηρετούν - προσπαθούν σκόπιμα να δημιουργήσουν ψεύτικα διλλήματα και κάλπικες διαφορές μεταξύ των εργαζομένων, με στόχο να δημιουργήσουν τη διχόνοια και να πλήξουν τα συμφέροντα τωνεργαζομένων. Και είναι ολοφάνερο ότι αυτό που φοβούνται πιο πολύ είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων. Μόνον με ενιαίο ισχυρό μέτωπο εργαζομένων μπορεί να αναχαιτιστεί η επίθεση του κεφαλαίου. Όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απειλούν κατακτήσεις δεκαετιών και επιχειρούν να μειώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Απόστολος Σκουρουπάτης
Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λευκωσίας
Στέλεχος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Αλλάζουν επιδόματα αιτητών και δημόσια βοηθήματα (βίντεο)

Τις ριζικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση και η Βουλή στα επιδόματα αλλά και στα δημόσιο επιδόματα σχολίασε στις Τομές Στα Γεγονότα ο Μάριος Μαυρίδης, μέλος της επιτροπής εργασίας.

 Ο κ. Μαυρίδης αναφερόμενος στους αιτητές πολιτικού ασύλου, είπε ότι το ύψος των επιδομάτων τους θα μειωθεί ενώ θα καλούνται σε κοινωνική εργασία. Επίσης όπως είπε θα εισαχθούν και τα κουπόνια τα οποία θα ανταλλάζονται με αγαθά. Aναφερόμενος στα δημόσια βοηθήματα είπε ότι η νομοθεσία εκσυγχρονίζεται ώστε να είναι πιο στοχευμένα.

http://www.youtube.com/watch?v=QcWg6qTi9Rw&feature=player_embedded

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις νόμου καταθέτει η ΕΔΕΚ για προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τις τρεις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής το Κ.Σ.ΕΔΕΚ, με στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρουσίασε την Παρασκευή σε διάσκεψη Τύπου, ο βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος ανέφερε πως, οι προτάσεις αυτές, κινούνται μέσα στο γενικότερο πνεύμα για προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση αφορά στην τροποποίηση του "Περί Ανακουφίσεως Οφειλετών (Προσωριναί Διατάξεις) Νόμος του 1979", έτσι ώστε να παγιοποιείται και να αναστέλλεται η διαδικασία εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων εναντίον συγκεκριμένων οφειλετών, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Η πρόταση της ΕΔΕΚ αναφέρει πως η παγοποίηση/αναστολή εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας θα αφορά περιπτώσεις όπου το χρέος δημιουργήθηκε για αγορά ή οικοδόμηση πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300,000 ευρώ ή σε οφειλή που δημιουργήθηκε για χρηματοδότηση επιχείρησης ανεξαρτήτως ποσού , υπό τον όρο ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη επί τη βάση αντικειμενικών και ανεξαρτήτων εκτιμήσεων.

Η 2η πρόταση νόμου αφορά στην τροποποίηση του "Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμος 2/1997", έτσι ώστε να καταργείται ο θεσμός της ελευθεροποίησης του τόκου και να γίνεται επαναφορά της Νομοθεσίας που ίσχυε πριν την τροποποίηση του 1999 και του 2001. Η μέχρι σήμερα πρακτική της "ελευθεροποίησης" του τόκου, είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, "απέδειξε ότι τα μικρομεσαία και μικρά νοικοκυριά έχουν θυματοποιηθεί και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί, κυρίως διότι τα δάνεια και οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω της υπερχρέωσης, του ανατοκισμού, της κεφαλαιοποίησης του τόκου και της επιβάρυνσης τους με τόκους υπερημερίας και πανωτόκια".

Τέλος, η 3η πρόταση νόμου αφορά στην τροποποίηση του "Περί Πτωχεύσεως" νόμου, έτσι ώστε να μην μπορούν οι δανειστές να επιτυγχάνουν δικαστικά διαδικασίες πτώχευσης εναντίον οφειλετών, εκτός και αν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, με αυτήν την πρόταση νόμου, τερματίζεται η αδικία σε βάρος των εγγυητών κυρίως, αλλά και του πρωτοφειλέτη, αφού με βάση την υφιστάμενη πρακτική, οι πιστωτές -συνήθως τράπεζες - προχωρούσαν στην πτώχευση του οποιουδήποτε προσώπου, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η οφειλή περιοριζόταν σε πολύ μικρά ποσά, και παρά το γεγονός ότι το χρέος ήταν εξασφαλισμένο.

ΚΥΠΕ

Αντίθεση ΟΕΒ στο μορατόριουμ παραχώρησης αδειών απασχόλησης σε άτομα τρίτων χωρών

Την έντονη διαφωνία της σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβάλει μορατόριουμ στην έκδοση και ανανέωση αδειών απασχόλησης ατόμων από τρίτες χώρες για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου το οποίο θα αυξήσει την ανεργία και να συνεχίσει να παραχωρεί και να ανανεώνει άδειες απασχόλησης αλλοδαπών σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που έχουν ήδη καθοριστεί".

 Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι "το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα αφού οι τομείς στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί (αρτοποιία, ζαχαροπλαστικής, τυπογραφίας, γαλακτοκομίας, τυροκομίας, επίπλου και χονδρικού εμπορίου) έχουν δεχτεί ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια και οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας".

ΚΥΠΕ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Παναπεργία κατά την παραμονή της Τρόικας στο νησί, εισηγείται η ΟΕΛΜΕΚ


fileleftheros

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα την πραγματοποίηση παναπεργίας και πανεργατικού συλλαλητηρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών κατά τις μέρες παρουσίας της Τρόικας στην Κύπρο σε χρόνο που θα συμφωνηθεί καθώς και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, όταν θα συζητούνται τα οικονομικά μέτρα.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι «εξουσιοδοτεί τη Γραμματεία να συγκαλέσει έκτακτη Παγκύπρια Γενική Συνέλευση Γενικών Αντιπροσώπων σε ημερομηνία που θα κρίνει κατάλληλη και να έρθει σε επαφή και συμπόρευση με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις».

Το ΚΣΔ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Γραμματεία της Οργάνωσης «να εισηγηθεί στις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να προχωρήσουν από κοινού σε συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους ης Δημοκρατίας, στους οποίους ν’ αναπτυχθούν οι θέσεις τους για τα εκπαιδευτικά θέματα».

Η Γραμματεία της ΟΛΜΕΚ καλείται «να απευθυνθεί και να ζητήσει τη συνεργασία των οργανωμένων γονιών και του μαθητικού κινήματος στον αγώνα για υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου».







Αποκοπές μισθών και ωφελημάτων από τη μισθοδοσία Οκτωβρίου, για τους εργαζόμενους στη Λαϊκή Τράπεζα.Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών, εξαπέλυσε η ΕΤΥΚ, τον καλεί να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του


rik

Κλιμακωτές αναπροσαρμογές ωφελημάτων και μισθών που φθάνουν μέχρι και το 17% προνοούν τα μέτρα για τους εργαζόμενους στη Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής προνοιών του Διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών της 18ης Μαϊου.

Οι αποκοπές θα κυμαίνονται από 4,9% μέχρι 17% και θα τεθούν σε ισχύ από τη μισθοδοσία του τρέχοντος μηνός.

Όπως μεταδίδει το Κυπέ, επικαλούμενο εγκύκλιο που απευθύνεται στο προσωπικό τα μέτρα καταρτίστηκαν χωρίς συμφωνία με τις συντεχνίες των Τραπεζικών Υπαλλήλων και παρά τις προσπάθειες να υπάρξει κατάληξη σε κοινή πρόταση.

Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών, εξαπέλυσε η ΕΤΥΚ, τον καλεί να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του


Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων παρεμβαίνει στο θέμα που προέκυψε με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και επιτίθεται έντονα κατά του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, κατηγορώντας τον ότι είχε ανάμιξη και ότι ευθύνεται για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος.

Σε ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ καλεί επίσης τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί σε όσους καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες εξαιτίας και των δικών του λαθών.

Καλεί επίσης τον κύριο Σιαρλή να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους που έλαβε για τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες του ως τραπεζίτης.
Τέλος τον καλεί να διευκρινίσει αν συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι την ευθύνη για την οικονομική καταστροφή του τόπου έχουν οι τραπεζίτες.

ikypros.com

Σοβαρές κλιμακωτές αναπροσαρμογές μισθών, που φτάνουν μέχρι και το 17%, αλλά και ωφελημάτων προνοούν τα μέτρα αναπροσαρμογής Αποδοχών και Ωφελημάτων στη Λαϊκή Τράπεζα, που καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των προνοιών του Διατάγματος Υπουργού Οικονομικών της 18ης Μαΐου. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που απευθύνεται προς το προσωπικό της Λαϊκής Τράπεζας και το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, τα μέτρα καταρτίστηκαν χωρίς τη συμφωνία της συντεχνίας των Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) παρά τις προσπάθειες όπως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινή πρόταση.
«Έγινε ενδελεχής αξιολόγηση όλων των δεδομένων από τη Διοίκηση και ολοκληρώθηκε κύκλος διαβουλεύσεων με την ΕΤΥΚ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία σε κοινή πρόταση. Το Διοικητικό Συμβούλιο, σταθμίζοντας τις θέσεις της Διοίκησης αλλά και της ΕΤΥΚ κατέληξε στην εφαρμογή του πλαισίου αναπροσαρμογής των συνολικών αποδοχών και ωφελημάτων.
Το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στοχεύει στο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό βαθμό η επίπτωση στις βασικές απολαβές του προσωπικού και στο να δοθούν επιλογές στο προσωπικό ανάλογα με τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα που να διευκολύνουν τις άμεσες δανειακές του υποχρεώσεις.
Στοχεύει επίσης στη διατήρηση αξιοπρεπών απολαβών για το προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της Κύπρου.
Οι αναπροσαρμογές των μισθών έχουν ως ακολούθως:
Μισθός*
Μείωση**
Μείωση***
Από €
Μέχρι €
%
%
0
10.000
0%
0
10.000
23.000
10,0%
4,9%
23.000
36.000
14,0%
7,6%
36.000
49.000
17,0%
10,0%
49.000
62.000
19,0%
11,8%
62.000
75.000
20,0%
13,2%
75.000
88.000
21,0%
14,3%
88.000
101.000
22,0%
15,3%
101.000
114.000
23,0%
16,5%
Άνω των 101.000
24,0%
17,0%

* Τμηματική Κατανομή Μεικτού Ετήσιου Μισθού (βασικός και τιμαριθμικό επίδομα(
** Ποσοστιαία Μείωση κατά Τμήμα Μεικτού Ετήσιου Μισθού
*** Μέση Ποσοστιαία Μείωση επί του Μεικτού Ετήσιου Μισθού
Όσον αφορά τα επιδόματα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) μείωση κατά 50% των επιδομάτων βάρδιας και των υπευθύνων βάρδιας στην Τεχνολογία και Πληροφορική, της Τηλετράπεζας και στο προσωπικό που εργάζεται με ειδικό ωράριο στο IBB και στο Treasury.
β) μείωση όλων των υπολοίπων συμβατικών επιδομάτων κατά 60%
γ) κατάργηση όλων των μη συμβατικών επιδομάτων
δ) κατάργηση του επιδόματος γάμου
Αναφορικά με τις επιπρόσθετες προσαυξήσεις, επιμηκύνεται η χρονική περίοδος επιπρόσθετης προσαύξησης λόγω της θέσης εργασίας/ειδικού ωραρίου όπως οι Λειτουργοί Εξυπηρέτησης Πελατών, το προσωπικό της Τεχνολογίας & Πληροφορικής, Τηλετράπεζας, ΙΒΒ, Treasury, Laiki Financial Services, Τηλεφωνητές και Υπεύθυνες καθαριστριών.
Επίσης, καταργείται η παραχώρηση επιπρόσθετων προσαυξήσεων λόγω απόκτησης επαγγελματικών τίτλων όπως AIB/ACIB/ACCA. Ωστόσο παραμένει σε ισχύ η παραχώρηση άτοκου δανείου και φιλοδωρήματος για απόκτηση επαγγελματικών τίτλων.
Σε σχέση με την υπερωριακή εργασία, αυτή θα αποζημιώνεται με παραχώρηση επιπρόσθετης ετήσιας άδειας ακολουθώντας την υφιστάμενη εσωτερική διαδικασία έγκρισης.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης σημαντικό περιορισμό του αριθμού των εταιρικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται από τα Διευθυντικά στελέχη και επίσης του κόστους των εταιρικών τηλεφώνων. Προνοείται επίσης κατάργηση επιπρόσθετων προσαυξήσεων σε στελέχη με απολαβές πέραν του ανώτατου σημείου της μισθολογικής τους κλίμακας.
Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα περιορισμού της επίπτωσης στις βασικές απολαβές και δανειακές υποχρεώσεις του προσωπικού.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας, η Διοίκηση αποφάσισε όπως δοθεί επιλογή στο προσωπικό για μειωμένη συνεισφορά της Τράπεζας στο Ταμείο Προνοίας κατά 4%, με στόχο να περιορίσει τον άμεσο αντίκτυπο στις απολαβές του προσωπικού ανάλογα με τις προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε μέλους. Η πρόνοια αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ενώ κάθε μέλος του προσωπικού έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει την απόφασή του σε ετήσια βάση.

Σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις, η Διοίκηση σημειώνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να προβεί σε διακανονισμό των δανειακών του υποχρεώσεων για ελάφρυνση του οικογενειακού του προϋπολογισμού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση της δυσάρεστης φύσης των πιο πάνω μέτρων, όπως επίσης και της επίπτωσης αυτών στα εισοδήματά σας».
«Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό», σημειώνεται, «να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι προς την κατεύθυνση της ταχείας εξυγίανσης της Τράπεζας και της διασφάλισης των μελλοντικών προοπτικών του Ομίλου μας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης η οποία να αποφέρει τις απαιτούμενες αποδόσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα ευνοούν νέα, θετική προσαρμογή των μισθολογικών δεδομένων του προσωπικού μας».
Αναφέρεται ακόμη ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι με την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, με την ολοκλήρωση των ερευνών από τους νομικούς μας συμβούλους μέσω των οποίων θα εντοπιστούν και θα αποδοθούν ευθύνες, καθώς και με την ενεργό δράση όλων μας, οι δυσκολίες αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν έτσι ώστε ο Όμιλος μας να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του και να επανέλθει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα του επιτρέψουν να φτάσει πάλι εκεί ψηλά που η εκατοντάχρονη και πλέον πορεία του απέδειξε ότι αξίζει».

alitheia.com 
H Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής για τις Τράπεζες, και κατηγορεί τον Υπουργό Οικονομικών ότι παρά την υπουργοποίησή του συνεχίζει να αναμιγνύεται στις τράπεζες με τρόπο απαράδεκτο και όχι θετικό.
Η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι κάποιος που συνέβαλε στη έλευση της καταστροφής στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τον σωτήρα, καλώντας τον παράλληλα να απολογηθεί και να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπόνους που έπαιρνε για τις δήθεν επιτυχίες του σαν τραπεζίτης …
Καλεί επίσης τον κ.Σιαρλή να τοποθετηθεί επιτέλους εάν συμφωνεί ή όχι με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι την κυρίαρχη ευθύνη για την οικονομική καταστροφή τη έχουν οι Τραπεζίτες.


Onlycy.com

Με σημερινή ανακοίνωση της η ΕΤΥΚ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να ζητήσει συγγνώμη και να επιστρέψει τα μπόνους των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έλαβε ως στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου και μετά να κάνει τον σωτήρα.
Επικαλούμενη πρόσφατα δημοσιεύματα με βάση τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση των αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και αποποιείται κάθε ευθύνη, η ΕΤΥΚ υποδεικνύει πως «όταν ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους, που του φορτώθηκαν όλες οι αμαρτίες και τα λάθη των Διοικούντων τις Τράπεζες βλέπει, τον καθ’ ύλη αρμόδιο της Κυβέρνησης (Υπουργό Οικονομικών) να αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, τότε συνειδητοποιεί ότι βρισκόμαστε σε μια καταστροφική πορεία όχι μόνο οικονομική αλλά αρχών και αξιών».
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «έστω και τώρα είναι υποχρέωση όλων να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους».
«Έγκαιρα» υπενθυμίζει ότι «προειδοποιούσε για την επερχόμενη κρίση και επιτακτικά ζητούσε από τη Διοίκηση της Τράπεζας στην οποία ο Βάσος Σιαρλή πρωταγωνιστούσε να μη παραχωρεί μπόνους, όμως η Τράπεζα ισχυριζόταν ότι ο Βάσος Σιαρλή ήταν σημαντικός κρίκος σε βαθμό που αν έφευγε θα αποδυναμωνόταν, γι’ αυτό ζητούσε την παραμονή του για άλλα δύο χρόνια».
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «και σήμερα παρ’ όλη την υπουργοποίηση του (ο Βάσος Σιαρλή) αναμειγνύεται στην Τράπεζα με τρόπο απαράδεκτο και φυσικά όχι θετικό».
Ξεκαθαρίζει ακολούθως ότι για να δικαιούται κάποιος που συνέβαλε στην έλευση της καταστροφής στο τραπεζικό σύστημα, να αποφασίζει / υποδεικνύει θεραπείες και να κάνει τον σωτήρα πρέπει να έχει το θάρρος να απολογηθεί προς την κοινωνία τους μετόχους και τους υπαλλήλους για τη συμμετοχή του στην καταστροφή του Τραπεζικού Συστήματος, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη απ΄ όλους όσους καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες εξαιτίας και των δικών του λαθών (πολίτες, μετόχους, υπαλλήλους) και να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους που έπαιρνε για τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες του σαν τραπεζίτης, ενώ στο τέλος αποδείχθηκαν καταστροφικές επιλογές.
Η ΕΤΥΚ καλεί τέλος τον Βάσο Σιαρλή να διευκρινίσει σαν αρμόδιος επί των οικονομικών Υπουργός της σημερινής Κυβέρνησης αν συμφωνεί ή όχι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι την κυρίαρχη ευθύνη για την οικονομική καταστροφή την έχουν οι τραπεζίτες.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τεχνική Επιτροπή για μελέτη του συνταξιοδοτικού συστάθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών

Τεχνική Επιτροπή για μελέτη του συνταξιοδοτικού συστάθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η Επιτροπή έχει ήδη λάβει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ολοκληρώσει το έργο της εντός δύο μηνών, αφού πρόκειται για ένα θέμα υψίστης προτεραιότητας για τις συντεχνίες, που διαμηνύουν ότι δεν συζητούν κατάργηση των Επαγγελματικών Σχεδίων.

 Κυβερνητική πηγή, που μίλησε στο ΡΙΚ, διέψευσε ότι η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση των Επαγγελματικών Σχεδίων και ζήτησε από όλους να μην διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν αχρείαστη αναστάτωση.

Στην Τεχνική Επιτροπή συμμετέχουν ο αναλογιστής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο διευθυντής του τμήματος προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των συντεχνιών.

 Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι, όσον αφορά τα μέτρα, έχουν υιοθετηθεί περισσότερες θέσεις του ΔΗΣΥ από αυτές που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ.

 Οσον αφορά τις νέες φορολογίες, οι πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι αρχική πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν η αύξηση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων να ισχύσει από το 2015, οπότε και θα υλοποιηθεί η ενδιάμεση λύση για τροφοδοσία με φυσικό αέριο, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

πηγή

Μορατόριουμ στην παραχώρηση αδειών εργασίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Την απόφαση να υπάρξει μορατόριουμ στην παραχώρηση αδειών εργασίας για εργαζόμενους από τρίτες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, έθεσε η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

 Η κυρία Χαραλάμπους δήλωσε ότι πρόκειται για απόφαση την οποία η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία στις σημερινές συνθήκες, με την αύξηση της ανεργίας. Υπάρχει, πρόσθεσε, ικανοποιητικός αριθμός ικανών και διαθέσιμων εγγεγραμμένων ανέργων από το ντόπιο και το κοινοτικό προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Η εισήγηση αφορά μορατόριουμ στην απασχόληση στην αρτοβιομηχανία, στα ζαχαροπλαστεία, στο χονδρικό εμπόριο, στα τυπογραφεία, στα τυροκομεία, στα γαλακτοκομεία και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η υπουργός Εργασίας είπε ότι οι εγκεκριμένες άδειες σε αυτούς τους τομείς είναι περίπου 430.

Το μορατόριουμ, εξήγησε, σημαίνει ότι δεν θα ανανεώνονται άδειες και δεν θα εγκρίνονται καινούργιες. Όπως είπε η κυρία Χαραλάμπους, οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφώνησαν με την απόφαση.

Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Κύπρου κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος

Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Κύπρου κατά οκτώ κόμμα τρεις ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο.

Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά δεκατρείς κόμμα τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος της Ελλάδα ήταν 150% του ΑΕΠ και ακολούθησαν η Ιταλία με 126%, η Πορτογαλία με 117% και η Ιρλανδία με 111%. Στην Κύπρο το δημόσιο χρέος το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε στο 83% του ΑΕΠ.

πηγη

Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ θα ξεπουλήσει πέραν του 10% των μελών της;

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*

 Μεγάλος αναβρασμός παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους συμβασιούχους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, μετά τη δημοσιοποίηση θέσεων της Τρόικα, αλλά και αντιπροτάσεων κυβέρνησης και κομμάτων.

 Πιο συγκεκριμένα στις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στον πίνακα με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα (σημείο 35) υπάρχει η θέση για «μελέτη των απαλλαγών του εκπαιδευτικού προσωπικού από το διδακτικό τους χρόνο και αναδιάρθρωση των επιδομάτων των Πανεπιστημιακών» τα οποία προϋπολογίζεται να εξοικονομήσουν 5 εκατομμύρια το χρόνο για την επόμενη τετραετία.

 Στις δε «100+1 προτάσεις για την οικονομία», ο ΔΗΣΥ στο σημείο 38 εμφανίζεται ακόμα βασιλικότερος του βασιλέως όσον αφορά την Παιδεία με θέσεις όπως «εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση» που προϋπολογίζεται να εξοικονομήσουν 20 εκατομμύρια το χρόνο για την επόμενη τετραετία.

Οι εξοικονομήσεις όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (στη συνάντηση με τις ηγεσίες ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) θα προκύψουν και από την αύξηση των διδακτικών ωρών κατά μία και την αύξηση του μέγιστου αριθμού των μαθητών στην τάξη κατά δύο. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιες εκπτώσεις και οπισθοδρομήσεις στην δημόσια παιδεία όχι μόνο θα την υποβαθμίσουν και θα τη φέρουν χρόνια πίσω, αλλά ταυτόχρονα θα αφήσουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στους δρόμους.

Κι αυτοί που θα μείνουν στους δρόμους αν εφαρμοστούν αυτές οι «εκσυγχρονιστικές» προτάσεις είναι όλοι οι συμβασιούχοι (πέραν του 10% των εκπαιδευτικών) αλλά ίσως και κάποιοι μόνιμοι να χρειαστεί να απολυθούν ως πλεονάζον προσωπικό (αφού οι εκπαιδευτικές ανάγκες θα είναι λιγότερες από αυτές που προσφέρει το μόνιμο προσωπικό). Το μέγα βέβαια ερώτημα των περισσότερων συναδέλφων παραμένει. Γιατί η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ δεν αντέδρασε με τον πιο έντονο τρόπο;

Όταν μάλιστα συγκεκριμένες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ουσιαστικά μιας πολύ μεγάλης μερίδας μελών της έγιναν ενώπιον της. Πολλοί λοιπόν συνάδελφοι αναλύοντας τα δεδομένα με το δικό τους φακό ισχυρίζονται ότι η ηγεσία προσπαθεί να ξεπουλήσει ένα μεγάλο μέρος των μελών της για να γλιτώσουν (όπως νομίζουν) 2-3% στις αποκοπές του μισθού τους. Η αίσθηση αυτή έγινε ακόμα πιο διάχυτη μετά από συγκεκριμένους χειρισμούς της ηγεσίας.

Όταν λοιπόν στην επαρχιακή συνέλευση της Λευκωσίας συνάδελφος κάλεσε την ηγεσία να θέσει ως κόκκινη γραμμή τα όποια μέτρα υποβαθμίζουν την Παιδεία και αφήνουν εκπαιδευτικούς στους δρόμους, ο πρόεδρος της οργάνωσης απάντησε ότι πρέπει να αντιδράσουμε έντονα και για τους μισθούς διότι επηρεάζουν όλους τώρα αλλά και στο μέλλον.

Ακολούθησε σε λίγες ημέρες ανακοίνωση καταπέλτης της ΟΕΛΜΕΚ με συγκεκριμένο λεκτικό που θύμιζε προεκλογική φυλλάδα που αφορούσε μόνο το θέμα της μείωσης των μισθών. Ίσως βέβαια η αυξήσεις στις ώρες διδασκαλίας και οι αυξήσεις των μαθητών να μην αγγίζουν την παρούσα πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (για ευνόητους λόγους).

 Πρέπει επίσης ξανά να επισημάνω όλες τις διαβουλεύσεις, επαφές, αποφάσεις και ενέργειες της ΟΕΛΜΕΚ τη δεδομένη στιγμή τις παίρνει η Γραμματεία ή το Κεντρικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη συνήθως πλειοψηφούσα συγχορδία. Η βάση απλά ενημερώνεται (αν ενημερωθεί) και δεν μπορεί να συμμετέχει ούτε στη διαμόρφωση ούτε στη λήψη των αποφάσεων.

Ούτε καν η Παγκύπρια Συνέλευση Γενικών Αντιπροσώπων δεν παίρνει αποφάσεις διότι η ηγεσία φρόντισε στην προηγούμενη συνέλευση να πάρει εξουσιοδότηση για να χειριστεί τα θέματα όπως κρίνει καλύτερα για το συμφέρον του Κλάδου.

Βέβαια κάποιοι σχολιάζουν ότι η ηγεσία ερμηνεύοντας την απόφαση λειτουργεί προς το συμφέρον του δικού της κλάδου του Κλάδου. Ανακεφαλαιώνοντας η ηγεσία καλείται από το σύνολο των μελών της να βγει δυναμικά προστατεύοντας την Παιδεία του τόπου από οπισθοδρομήσεις,προστατεύοντας παράλληλα το σύνολο των μελών της.

Για να επιτευχθεί τούτο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εμπλέξει τη βάση στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για να νιώθουν όλοι συμμέτοχοι στις όποιες αποφάσεις ή ενέργειες γίνουν. Οι αντιδράσεις για τις μειώσεις των μισθών σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούνται δεδομένες αλλά δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί τον Κλάδο. Καλείται λοιπόν να αντιδράσει ξεκάθαρα ενάντια σε οποιαδήποτε μέτρα αφήνουν μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών άνεργους και όσους μείνουν να εργάζονται σε συνθήκες άλλων εποχών.

Καλείται επίσης να υιοθετήσει συγκεκριμένες προτάσεις για να πάρει δύναμη και στήριξη από τη βάση, όπως για παράδειγμα η πρόταση που κατέθεσα δημόσια σε άρθρο μου την περασμένη εβδομάδα.

 *Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Λάρνακας, Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι το ύφος μου είναι πολύ επιθετικό έναντι της ηγεσίας της Οργάνωσης. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι πολύ μεγάλη μερίδα των συναδέλφων, όπως κι εγώ, δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς και τους τακτικισμούς της ηγεσίας. Ελπίζω να με διαψεύσει σύντομα και είμαι έτοιμος να απολογηθώ δημόσια και να αναθεωρήσω πλήρως τη στάση μου.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προ τετελεσμένων αποφάσεων οι Συντεχνίες


alitheia

Οδυνηρό χαρακτήρισε το πακέτο μέτρων για τους δημόσιους υπαλλήλους ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος για άλλη μία φορά επέκρινε τις τράπεζες ότι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Ο κ. Χατζηπέτρου που μιλούσε μετά το πέρας της σύσκεψης των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο Χριστόφια σημείωσε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το τρίτο πακέτο περικοπών που καλούνται να επωμιστούν επισημαίνοντας ότι η εργατική αυτή τάξη κάνει βήματα προς τα πίσω.
Είναι το τρίτο πακέτο, πρόσθεσε και ανέφερε ότι είναι κρίμα λάθη άλλων να πληρώνουν οι μισθωτοί που έχουν ήδη κατά 10% μειωμένη αγοραστική αξία μισθού. Με την παγοποίηση των προσαυξήσεων κάποιοι που βρίσκονται στην αρχή της κλίμακας τους θα χάνουν από τα εισοδήματα τους για 28 χρόνια, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας και σε πάγιο μισθό που θα συνεισφέρει για δύο χρόνια.
Αυτό θα έπρεπε να διορθωθεί έστω και με το να φορτωθούμε όλοι αυτή τη δαπάνη, είπε και ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει βελτίωση, όπως δεν υπήρξε ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.
Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ακόμα πως το συνταξιοδοτικό αποτελεί για την ΠΑΣΥΔΥ τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να καταργηθεί. Συμπλήρωσε ότι «εμείς λέμε, αλλοίμονο αν η σύνταξη αποτελεί προνόμιο» και διατύπωσε τη θέση πως θα έπρεπε και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.
«Εμείς δεν είπαμε ποτέ να μην δώσουμε, αλλά ό,τι θα δώσουμε να είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας», δήλωσε και αναφέροντας ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το εφάπαξ παρατήρησε ότι «η Κύπρος από τσαντίρια του 1974 μπήκε με την αξία της ευρωζώνη, χωρίς απάτες και λογιστικά λάθη».
Αποφεύγοντας να απαντήσει κατά πόσο θα ληφθούν απεργιακά μέτρα, είπε ότι το θέμα είναι ότι ο τόπος πάει χρόνια πίσω και όλο το φορτίο το επωμίζονται οι μισθωτοί και ανέφερε: «Αλλοίμονο εάν δεχθούμε αυτά τα μέτρα αδιαμαρτύρητα».
Προειδοποίησε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το συνταξιοδοτικό του δημοσίου.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης κινείται στην πολιτική της Τρόικας, η οποία δοκιμάστηκε σε αρκετές χώρες και έχει αποτύχει και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική της Τρόικας θα αλλάξει, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει καλό παράδειγμα της εφαρμογής της.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι από τις θέσεις της Τρόικας και την απάντηση της Κυβέρνησης λείπουν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είπε ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Κυβέρνηση είναι σε πολιτικό επίπεδο και αφορά την πολιτική που ακολουθούσε η Τρόικα.
Είπε επίσης πως πρέπει να δώσει ώθηση στην απασχόληση και ειδικά των νέων και πρόσθεσε πως αυτοί οι πυλώνες πρέπει να περιληφθούν στο μνημόνιο ώστε οι πολίτες να ελπίζουν ότι δεν θα έρθει δεύτερο μνημόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι δεν θα ακολουθήσει δεύτερο μνημόνιο και ανέφερε ότι σημαντικό παράγοντα θα αποτελέσει η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επίθεση κατά των τραπεζών εξαπέλυσε και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης , τις οποίες κατηγόρησε ότι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα είναι αδυσώπητα σκληρά και ισοπεδωτικά και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε με θετικό μάτι το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια ως Κύπρος να αντιτάξουμε μια δική μας αντιπρόταση».
Ο κ. Κυρίτσης είπε στη συνέχεια ότι συνάντησαν κατανόηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αρκετά ζητήματα και ότι στο σημερινό ξεκαθάρισμα σημειώθηκε πρόοδος.
Ανέφερε ότι ξεκαθαρίστηκε ότι οι όποιες μειώσεις μισθών θα γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Πρόσθεσε ότι έγινε αποδεκτή η θέση ότι αποτελεί αδικία το ισοπεδωτικό πάγωμα των προσαυξήσεων και θα εξετασθούν τρόποι μέσα από τους οποίους αν δεν αρθεί αυτή η αδικία να μετριασθεί και μην πληρώσουν αυτοί των οποίων δεν ‘έτρεξε’ ακόμα η κλίμακα.
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να αφουγκράζεται τη μεγάλη διεκδίκηση τα μέτρα που θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα να είναι το λιγότερο δυνατό οδυνηρά για τους μισθωτούς και την εργατική τάξη, που δεν έχει κανένα σφάλμα και παρακολουθούσε άναυδη εγκληματικές ενέργειες τραπεζών και τον τόπο να οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση και πτώχευση.
Ο κ. Διομήδους ανέφερε πως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα πρέπει να είναι σκληρή και αποτελεσματική ώστε η Κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις που συμφώνησε με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Καταλήγοντας, ο κ. Διομήδους είπε ότι σε περίπτωση που η Τρόικα είναι πολύ σκληρή, ή η Κυβέρνηση υπαναχωρεί, το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει, θα παλέψει και ίσως να βγει με μαχητικότητα στη διεκδίκηση πιο ευαίσθητου κοινωνικά μνημονίου, αναφέροντας ότι κατανοούμε ότι η κυπριακή οικονομία είναι ένα καράβι που βουλιάζει και εάν δεν υπάρξει δανειοδότηση δεν μπορεί να σωθεί με τίποτε.

Το ραντεβού της Τρόϊκα περιμένει η κυβέρνηση


Υπάρχει αρκετός χρόνος για διαπραγμάτευση μέχρι την 12η Νοεμβρίου"

ikypros.com

Τον καθορισμό ημερομηνίας νέας άφιξης κλιμακίου της Τρόϊκας στη Κύπρο, μετά την αποστολή χθες βράδυ των αντιπροτάσεών της, αναμένει η κυβέρνηση.
Οπως εκτιμά η κυβέρνηση υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε σύναψη μνημονίου δανειακής σύμβασης, μέχρι τη συνεδρία του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, το πακέτο των κυβερνητικών αντιπροτάσεων είναι ήπιο, όσο μπορούσε αυτό να συμβεί. Διασφαλίζει όπως είπε, τον 13ο μισθό, διατηρεί την ΑΤΑ, προνοεί κλιμακωτές και όχι οριζόντιες μειώσεις μισθών, διαφυλάσσει τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς για να μην περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον τομέα της ανάπτυξης.
Πρόσθεσε ότι δεν προνοείται παγοποίηση στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ περιλαμβάνει έκτακτη εισφορά των αυτοεργοδοτουμένων.
Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις ωρομίσθιου προσωπικού και προσωπικού αορίστου χρόνου.

…............
Οι αντιπροτάσεις μας διαβιβάστηκαν στους Τροικανούς
news24cy

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αμέσως μετά τη συνάντηση Χριστόφια - συνδικαλιστών, χθες, ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση διαβίβασε στην Τρόικα τις προτάσεις της για τα μέτρα που αντιπροτείνει, ώστε αυτά να περιληφθούν στο μνημόνιο για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε εξάλλου ότι αναμένεται από τους Τροϊκανούς να ορίσουν την ημερομηνία της καθόδου τους στην Κύπρο για έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup (12 Νοεμβρίου) υπάρχει επαρκής χρόνος για διαπραγμάτευση και συνομολόγηση του Μνημονίου δανειοδότησης και τόνισε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα καλύτερα για τον κυπριακό λαό μέτρα. Ο κ. Στεφάνου ζήτησε επίσης να τερματιστεί η παραφιλολογία για σχέδιο Β΄ (εναλλακτικό σενάριο πακέτου μέτρων) τονίζοντας ότι αυτή η συζήτηση στέλνει στο εξωτερικό λανθασμένα μηνύματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους και Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με τη λήξη της συνάντησης του Προέδρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι συνεργάτες του με τις συνδικαλιστικές, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα κόμματα και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Μέσα από αυτές τις επαφές διαμορφώθηκε, όπως είπε, η πρόταση της Κυβέρνησης, και σε λίγη ώρα θα μπορέσουμε να  αποστείλουμε στην Τρόικα την ολοκληρωμένη  πρόταση της Κυβέρνησης και να καλέσουμε την Τρόικα να κατέλθει στην Κύπρο για να διαπραγματευτούμε το πακέτο στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ανέφερε ότι ηγέρθησαν διάφορα ζητήματα. Κάποια από αυτά, όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση τα προσεγγίζει θετικά και θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρουν τη θέση τους μέσα στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Είπε ακόμα ότι για τα ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση διαμόρφωσε πρόταση που δεν προβλέπει κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά αναδιάρθρωση του θεσμού και δεν περιλαμβάνει κατάργηση του 13ου μισθού.

Σκληρή διαπραγμάτευση ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα ζήτησαν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ,  φεύγοντας χθες από το Προεδρικό αμέσως μετά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι συνδικαλιστές τόνισαν επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν υπαναχωρήσεις στα θέματα της ΑΤΑ, του 13ου μισθού και των ημικρατικών οργανισμών, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ διατύπωσε έντονες αντιρρήσεις για τα μέτρα που αφορούν του δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστήριξαν τη θέση ότι η Κύπρος έφθασε στη δεινή αυτή θέση από τα λάθη των τραπεζών.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τα γνωστά πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των τραπεζών, και είπε ότι τα μέτρα είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για τους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι το τρίτο πακέτο, πρόσθεσε και ανέφερε ότι είναι κρίμα λάθη άλλων να πληρώνουν οι μισθωτοί που έχουν ήδη κατά 10% μειωμένη αγοραστική αξία μισθού. 

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ακόμα πως το συνταξιοδοτικό αποτελεί για την ΠΑΣΥΔΥ την μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να καταργηθεί. Συμπλήρωσε ότι «εμείς λέμε, αλλοίμονο αν η σύνταξη αποτελεί προνόμιο» και διατύπωσε τη θέση πως θα έπρεπε και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε αυτό το θέμα.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε από την πλευρά του, ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και ότι ο τόπος πληρώνει τα λάθη και τις αλόγιστες επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών. Ανέφερε ακόμη, ότι τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα είναι αδυσώπητα σκληρά και ισοπεδωτικά και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε με θετικό μάτι το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια ως Κύπρος να αντιτάξουμε μια δική μας αντιπρόταση». Ο κ. Κυρίτσης είπε στη συνέχεια ότι συνάντησαν κατανόηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αρκετά ζητήματα και ότι στο σημερινό ξεκαθάρισμα σημειώθηκε πρόοδος, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι οι όποιες μειώσεις μισθών θα γίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα επηρεάσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. 

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ανακοινώθηκε επίσης απόφαση ότι θα φύγει από το πακέτο το πάγωμα των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τέσσερα χρόνια και ότι υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί το συνταξιοδοτικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μια προσπάθεια οι αλλαγές να είναι ομαλές.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως σημείωσε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης κινείται στην πολιτική της Τρόικας, η οποία δοκιμάστηκε σε αρκετές χώρες και έχει αποτύχει, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική της Τρόικας θα αλλάξει, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει καλό παράδειγμα της εφαρμογής της.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι από τις θέσεις της Τρόικας και την απάντηση της Κυβέρνησης λείπουν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είπε ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Κυβέρνηση είναι σε πολιτικό επίπεδο και αφορά την πολιτική που ακολουθούσε η Τρόικα, ενώ θα πρέπει, όπως τόνισε να δώσει ώθηση στην απασχόληση και ειδικά των νέων και πρόσθεσε πως αυτοί οι πυλώνες πρέπει να περιληφθούν στο μνημόνιο ώστε οι πολίτες να ελπίζουν ότι δεν θα έρθει δεύτερο μνημόνιο.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους ανέφερε εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να αφουγκράζεται τη μεγάλη διεκδίκηση τα μέτρα που θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα να είναι το λιγότερο δυνατό οδυνηρά για τους μισθωτούς και την εργατική τάξη, που δεν έχει κανένα σφάλμα και παρακολουθούσε άναυδη εγκληματικές ενέργειες τραπεζών και τον τόπο να οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση και πτώχευση.

Ο κ. Διομήδους σημείωσε επίσης την ανάγκη, όπως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να είναι σκληρή και αποτελεσματική ώστε η Κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις που συμφώνησε με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε λίγες μέρες έτοιμος και ο προϋπολογισμός για το 2013 

Με τη συμπλήρωση της αντιπρότασης μέτρων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, το Υπουργείο Οικονομικών θα περιλάβει τα μέτρα στην τελική επεξεργασία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 και εντός των επομένων ημερών θα τον καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, δήλωσε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, διευκρινίζοντας πως εάν απαιτούνται τροποποιήσεις μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου, τότε αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό είπε ότι για να περιληφθεί το πακέτο μέτρων θα απαιτηθεί λίγος χρόνος, λίγες μέρες, ενώ παρατήρησε πως τα τελευταία 15 χρόνια, οι Προϋπολογισμοί δεν κατατίθενται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, όπως θα γίνει και τώρα.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μνημόνιο: Σήμερα (22/10) θα υπογραφόταν


inbusinessnews


Όταν έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και αρχηγών κομμάτων, δόθηκε η 22η Οκτωβρίου (δηλαδή σήμερα) η μέρα η οποία θα έπεφταν οι υπογραφές μη την τρόικα για μνημόνιο.
Μάλιστα, οι αρχηγοί των κομμάτων δήλωναν πως αυτό έπρεπε να γίνει για να εξεταστεί το αίτημα στο Eurogroup της 12 Νοεμβρίου.
Όχι μόνο δεν υπογράφηκε μνημόνιο αλλά ούτε καν κλήθηκε η τρόικα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, τη Δευτέρα ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τις συντεχνίες αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να κλειδώσει το πακέτο.
Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπενθύμισε την αντιπαράθεση Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και Κυβέρνησης και τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι επεμβαίνει στις αρμοδιότητες του. "Αυτά είναι νωπά, δεν πρέπει να τα ξεχνούμε, παρά το ότι γίνεται πλύση εγκεφάλου στον κόσμο, ότι όλα όσα σήμερα ζούμε, τα αρνητικά,  οφείλονται στην κυβέρνηση".
"Το χρέος των τραπεζών προήλθε από μανία κερδοσκοπίας ουσιαστικά και λανθασμένες ενέργειες" συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι λανθασμένες κινήσεις έγιναν την ώρα που η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειο της "και την ώρα που οι Γερμανοί πουλούσαν τα ελληνικά ομόλογα, πήγαν οι δικοί μας και τα αγόρασαν".
Σημειώνοντας  ότι "δεν είχε ιδέα η Κυβέρνηση για τούτο", ο Πρόεδρος ανέφερε πως "το  ήξερε όμως ο Διοικητής της ΚΤ,  όπως ήξερε ότι η αλλαγή στάτους της Μαρφίν Λαϊκή Εγνατία στην Ελλάδα, στο τέλος της ημέρας, θα στοίχιζε στις κυπριακές τράπεζες και στο κυπριακό δημόσιο, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ".
Αυτά, συνέχισε, ο κόσμος δεν τα γνωρίζει "ή δεν μεταφέρονται στον κόσμο από εκείνους που πρέπει να είναι οι φορείς της πληροφόρησης" και πως "ότι καλό κάνει η Κυβέρνηση αποκρύβεται, ενώ μέχρι και συνεντεύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση περνούν στα ψιλά".
Λέγοντας πως "πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια στον τόπο και πρέπει να πούμε στον κόσμο τί έκανε για εμάς αυτή η Κυβέρνηση", ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη πως "αν ήταν άλλη Κυβέρνηση θα ήταν ταυτισμένη με τις Τρόικες και με άλλες εντολές".
"Είναι αυτή η Κυβέρνηση που εξασφάλισε μια πιο ανθρώπινη ζωή στους συνταξιούχους. Όταν αυξάναμε τις χαμηλές συντάξεις, όταν καθιερώναμε το πασχαλινό επίδομα αυτοί, που σήμερα κόπτονται τάχατες για τους εργαζόμενους, μάς έλεγαν ότι καταξοδεύουμε τα χρήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης", είπε και συμπλήρωσε: "από κανενός την τσέπη δεν ήταν. Ήταν χρήματα τα οποία κέρδισε ο λαός με τον ιδρώτα του και εμείς θέλαμε στους ανθρώπους, οι οποίοι μας έδωσαν όλες τις κατακτήσεις που χαιρόμαστε, να τους δώσουμε την αναγκαία βοήθεια. Και τώρα που λαμβάνονται μέτρα, η προσπάθεια η δική μας είναι να μην αγγίξουμε τις χαμηλές συντάξεις και τους χαμηλόμισθους".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι στα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, το ποσό από το οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι θα αφορά μόνο το ποσό που ξεπερνά τα χίλια ευρώ και άνω και τόνισε ότι "πρέπει να συνδράμουν όλοι, αλλά κυρίως να συνδράμουν αυτοί που έχουν, και αυτή είναι η δική μας θέση και τίθενται εμπόδια από κάποιους και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και γι` αυτό".
Ανέφερε τέλος, ότι και η Κυπριακή Προεδρία δίνει μάχη για να εφαρμοστεί μια πολιτική που να λαμβάνει υπόψη τον απλό άνθρωπο και πως "κάτι πάει να γίνει, αλλά χρειάζεται και άλλος κόπος και άλλος αγώνας και εντός του Συμβουλίου της ΕΕ".

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

παραμένουν απλώς κάποιες εκκρεμότητες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις...


Τη Δευτέρα το βράδυ αναμένεται στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Τρόικας, για μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.
  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, που μεταδόθηκαν στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο, προσπάθεια της κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων είναι να επιτευχθεί μέχρι τότε, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συσπείρωση, γύρω από τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας.
  Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι τελευταίες διαφοροποιήσεις στις κλιμακωτές αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έγιναν προκειμένου οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης να συναντήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικας.
  Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στο Πρωινό Δρομολόγιο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες.
Δεν έχει σημασία, είπε, αν η Τρόικα έλθει τη Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Τρόικα και έγιναν κάποιες ζυμώσεις ώστε μόλις έλθει στην Κύπρο να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Αναφερόμενος στις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης ο κύριος Στεφάνου είπε ότι παραμένουν απλώς κάποιες εκκρεμότητες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να συζητούνται.
Τόνισε ωστόσο ότι θα ξεκαθαριστούν και δεν πρόκειται να καθυστερήσουν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.



Σ.Μαλάς: Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει το μνημόνιο φανερώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης


ρικ

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει το μνημόνιο, φανερώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει και τα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
Η προσπάθεια. είπε, θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου και απαιτείται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν συλλογικότητα, υπευθυνότητα και συναίνεση.
Εξεφρασε την ελπίδα, όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, να μην αρχίσουν κάποιοι, να πηδούν από το καράβι, κατά την έκφρασή του, και να λένε πως δεν πρέπει να δοθεί η μάχη, σε περίπτωση που η Τρόικα, δεν αποδεχθεί κάποιες θέσεις.

Στεφάνου: Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να διαπραγματευθεί καλόπιστα με την Τρόικα



Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να διαπραγματευθεί καλόπιστα με την Τρόικα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται επιπρόσθετη πίεση και αναστάτωση στον κόσμο και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη διαπραγμάτευση, με στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό και για να πείσει για ζητήματα που θεωρεί σημαντικά και που αφορούν τη διαφύλαξη κεκτημένων των εργαζομένων και την προοπτική της κυπριακής οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες να εφαρμοσθεί και να πετύχει ένα πρόγραμμα.
 Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο ποσό που χρειάζεται για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και συνέστησε υπομονή μέχρι την επίσκεψη της Τρόικας.

Αρχίζουν τον ερχόμενο μήνα οι περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων



ρικ

Από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται ότι θα αρχίσουν οι περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ:
- από μηδέν μέχρι 1000 ευρώ, οι περικοπές θα είναι 0%
- από 1001 ευρώ έως 1500, 6,5%.
- από 1501 έως 2000, 8,5%.
- από 2001 έως 3000, 9,5%.
- από 3001 ευρώ έως 4000, 11,5%, και
- από 4001 ευρώ και άνω, 12,5%.
Οι ίδιες περικοπές θα ισχύσουν και για τους συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 Δεν επηρεάζονται οι συνταξιούχοι των κοινωνικών ασφαλίσεων.
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, Κυβέρνηση και Κόμματα συμφώνησαν με το αίτημα των Συντεχνιών, οι περικοπές να θεωρηθούν ως εισφορές και όχι ως μόνιμες περικοπές, ώστε να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, όταν θα αφυπηρετήσουν.
 Αγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσει η Τρόικα.
 Εάν δεν υιοθετηθεί το μοντέλο της εισφοράς και υιοθετηθεί το μοντέλο των μόνιμων περικοπών, τότε μόνιμες θα είναι και οι περικοπές στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, δηλαδή εφάπαξ και σύνταξη.
 Για παράδειγμα εάν περικοπούν οι μισθοί κατά 10%, τότε ανάλογη μείωση θα επέλθει και στις συντάξεις, όταν θα αφυπηρετήσει ο υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 Οι συντεχνίες ζήτησαν επίσης ημερομηνία λήξης των αποκοπών.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΕΚ και ΠΕΟ για την λιτότητα και τους χαμηλόμισθους του δημοσίου


Η κυβέρνηση «αποκεφαλίζει» τους
χαμηλόμισθους και την εργατική τάξη

Αντιλαϊκά και αντικοινωνικά θεωρεί τα μέτρα
των προτάσεων της κυβέρνησης Χριστόφια
για το σύνολο των εργαζόμενων, τόσο του δημό-
σιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, η Ομοσπονδία
Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και
Δημοσίων Υπηρεσιών Κύπρου (ΟΕΚΔΥ - ΣΕΚ).
Τα μέτρα αντί να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυ-
ξης της οικονομίας και ενίσχυσης της απασχόλη-
σης, θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της ανεργίας,
περαιτέρω ανασφάλεια στην αγορά εργασίας,
και θα στείλουν πολλούς συμπολίτες μας
στην μιζέρια και τη φτώχεια, σημειώνει
η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της.
Περαιτέρω επισημαίνει: «Η κυβέρνηση
Χριστόφια έχει χρεοκοπήσει στην συνεί-
δηση των εργαζομένων αφού εκτός από
την απουσία σωστών πολιτικών και
οράματος για ανασυγκρότηση της οικο-
νομίας, έχει φορτώσει όλο το λογαρια-
σμό της οικονομικής κρίσης στην εργατι-
κή τάξη την οποία αγνόησε εντελώς και
την έχει φέρει μπροστά σε απαράδεκτα
τετελεσμένα.
Τα μέτρα των κυβερνητικών προτάσεων
γονατίζουν τους χαμηλόμισθους της
Δημόσιας Υπηρεσίας, και ιδιαίτερα το
Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό. Η κατάργηση
992 θέσεων Ωρομισθίων, που αντιπροσωπεύουν
το 10% της χαμηλότερης εισοδηματικής τάξης του
δημόσιου τομέα, που προτείνει η κυβέρνηση
σημαίνει την απόλυση και θυματοποίηση των
εποχικών ωρομισθίων που στην συντριπτική
τους πλειοψηφία είναι εποχικοί αορί-
στου χρόνου. Οι εργάτες αυτοί απασχο-
λούνται στο Δημόσιο για δέκα και δεκα-
πέντε συνεχή χρόνια με μισθούς των
χιλίων ευρώ τον μήνα. Η περαιτέρω επί-
σης μείωση των μισθών και επιδομάτων
θα επιφέρει στις αδύνατες ομάδες εργα-
ζομένων του δημόσιου τομέα περαιτέρω
ανασφάλεια και συνθήκες φτώχειας. Η
ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ απαιτεί όπως η κλιμακωτή
αποκοπή μισθών αρχίζει τουλάχιστον
από τα €1500 για να μειωθεί το βάρος
των χαμηλόμισθων. Με απογοήτευση
επίσης παρατηρεί ότι ούτε και τώρα που η οικο-
νομία μας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση η
κυβέρνηση δεν προτείνει κανένα ουσιαστικό μέτρο
για αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο
τομέα παρά τις διαχρονικές εκκλήσεις της ΣΕΚ.
Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση και τα κόμμα-
τα να επιδείξουν έστω και την δωδεκάτη την ανα-
γκαία ευθύνη και να δώσουν μια πραγματική
προοπτική στον τόπο, με κυρίαρχα στοιχεία την
ανάπτυξη, την δίκαιη κατανομή των βαρών και
την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Με αυτό
τον προσανατολισμό θα αποφευχθούν οι συνεχής
οικονομικοί και κοινωνικοί κλυδωνισμοί που
παρατηρούνται καθημερινά στην Ελλάδα και σε
άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι και δημιουρ-
γούν περαιτέρω ανασφάλεια και οπισθοδρόμη-
ση.»

................

Απαραίτητη η ενότητα δράσης των Συνδικαλιστικών δυνάμεων

Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει την ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ για πρόσφατη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε τονίζοντας πως «εκείνο που προέχει αυτή την κρίσιμη ώρα για τον τόπο μας και την οικονομία, είναι η ενότητα δράσης των Συνδικαλιστικών δυνάμεων και η υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση των εξελίξεων θεωρούμε ότι αυτή η ανακοίνωση προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη».
Όπως αναφέρει η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, «η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αναλώνεται πλήρως και αποκλειστικά, σε μια μισαλλόδοξη επίθεση ενάντια στον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση. Αγνοεί το γεγονός ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ότι στόχος είναι οι επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους να είναι όσο το δυνατό λιγότερες και ηπιότερες. Καμία αναφορά δεν κάν
ει στο γεγονός ότι με τις θέσεις της Τρόικα κινδυνεύει η ΑΤΑ, ο 13ος μισθός, οι κοινωνικές παροχές, τα σπίτια μας που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, οι Ημικρατικοί οργανισμοί και τόσα άλλα».
Τονίζει εξάλλου πως αυτή η στάση της εν λόγω Συντεχνίας δεν συνάδει ούτε και με την στάση που τηρεί η ΣΕΚ επίσημα και δημόσια.
Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι σε πολύ στενή συνεργασία με την ηγεσία της ΠΕΟ, στον κοινωνικό διάλογο που διεξάγεται, δίνει καθημερινά σκληρή μάχη ώστε οι τελικές προτάσεις που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, αλλά ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης να είναι τέτοιο, ώστε να εξασφαλίζεται ένας δίκαιος και ισορροπημένος χειρισμός γενικά των εργαζομένων και πιο ειδικά του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού. «Ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από αυτό το διάλογο με την κυβέρνηση, για τα οποία όταν η συζήτηση ολοκληρωθεί θα έχουμε την δυνατότητα να κάμουμε ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση όπως πάντα συνηθίζουμε.
Σίγουρα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της μάχης αφορά την πιθανή μη επαναπρόσληψη αρκετών εποχιακών συναδέλφων μας. Η απαίτηση μας είναι η επαναπρόσληψη όλων των ωρομίσθιων αορίστου χρόνου, καθώς και όσο γίνεται περισσότερων εποχιακών, θέτοντας ως όρο ότι καμία εργασία που γίνεται από το δημόσιο τομέα δεν θα δοθεί σε ιδιώτες», επισημαίνει η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ.
Η Συντεχνία καλεί τους ωρομίσθιους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση, για να στηρίξουν όλοι μαζί μια συναινετική κυπριακή πρόταση, απέναντι στις ισοπεδωτικές και αντιλαϊκές διαθέσεις της Τρόικας. Μακριά από μικροϋπολογισμούς και εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες.
«Λυπούμαστε γιατί η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ με την πρόσφατη ανακοίνωση που κυκλοφορεί μέσα στους ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες, μετατρέπεται σε δυσάρεστη και διασπαστική παραφωνία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ.