Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, σε σημερινή του συνεδρία, συζήτησε τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά το 2011 και αφού συζήτησε, ενέκρινε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2012.

Το 2011, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση επεκτάθηκε και εμβάθυνε, με αποτέλεσμα οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ΠΕΟ κατά το 2011 έθεσε στην προμετωπίδα των επιδιώξεων της το ζήτημα της προστασίας της απασχόλησης και της διασφάλισης της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

Αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τις συνεχείς πιέσεις για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και έδωσε τη μάχη για τη διασφάλιση του δικαιώματος της οργάνωσης των εργαζομένων.

Υπερασπιστήκαμε με σθένος την αρχή της δίκαιης κατανομής των επιπτώσεων, την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, ώστε να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης.

Ταυτόχρονα το Συνδικαλιστικό Κίνημα, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών, έχει δείξει αυτοσυγκράτηση και έκανε υπερβάσεις ακολουθώντας μια υπεύθυνη και συγκρατημένη πολιτική.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί πλεονέκτημα για τους εργαζόμενους στην Κύπρο ότι στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση έχουμε μια Κυβέρνηση που επιδιώκει συναινετικές και κοινωνικά ισορροπημένες λύσεις που βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης με όσο το δυνατό λιγότερο βάρος για τους εργαζόμενους.

Από την άλλη, είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που θεωρούν ότι οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η ευαισθησία όλων για διατήρηση της εργασιακής ηρεμίας, είναι η ευκαιρία τους για να προωθήσουν τους διαχρονικούς τους στόχους, ενάντια στα εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο δικαίωμα της απεργίας κάποιοι επανέρχονται και πάλι με σκοπό να το περιορίσουν και να το καταστρατηγήσουν. Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ ξεκάθαρα επιχειρεί να ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας, χρησιμοποιώντας ως ευκαιρία την στάση που κράτησαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Με μεγάλη ανησυχία η ΠΕΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τα όρια αφυπηρέτησης, τις συντάξεις και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επαναλαμβάνει την διαφωνία του με την επιχειρούμενη αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης η οποία αν εφαρμοστεί θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και θα πλήξει ένα σημαντικό δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο. Θεωρεί την επιχειρούμενη αύξηση με τον τρόπο που προωθείται ως ένα ακόμη βήμα στην ενσυνείδητη προσπάθεια κάποιων για υπόσκαψη του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας και για αυταρχική παρέκκλιση στο τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στο τόπο μας.

Το Γενικό Συμβούλιο καταδικάζει το επιχειρούμενο παραγκωνισμό του κοινωνικού διαλόγου και τις προσπάθειες μονομερούς και αυθαίρετης αλλοίωσης όρων απασχόλησης των εργαζομένων. Η ΠΕΟ θα αντισταθεί και θα αντιδράσει σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Το Γενικό Συμβούλιο θεωρεί την ανεργία ως την σοβαρότερη κοινωνική επίπτωση της κρίσης. Ολοκληρωμένη απάντηση στην ανεργία μπορεί να δοθεί μόνο με την επάνοδο της οικονομίας σε ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εργασίας και τα διάφορα προγράμματα που εκπονήθηκαν σε συνεργασία και με το συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στη συγκράτηση της ανεργίας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι χρειάζεται να υιοθετηθούν ακόμα περισσότερα μέτρα. Η ΠΕΟ έχει καταθέσει σειρά συγκεκριμένων εισηγήσεων στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Στην αύξηση της ανεργίας συντείνει και η τακτική των εργοδοτών να στρέφονται στην εισαγωγή φτηνής εργατικής δύναμη από το εξωτερικό χωρίς οποιαδήποτε δικαιώματα. Αυτή η στάση συνδέεται με μια γενικότερη προσπάθεια από πλευράς εργοδοτών να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να προωθήσουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές συμβάσεις.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ είναι αποφασισμένο να αντιδράσει και στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να επικρατήσουν συνθήκες αναρχίας στις εργασιακές σχέσεις. Οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν ως στόχο να απαντήσουν σε αυτή την στάση των εργοδοτών.

Για την προστασία όλων των εργαζομένων από την εκμετάλλευση η ΠΕΟ έχει ζητήσει τη θεσμική και νομοθετική ενίσχυση του δικαιώματος της οργάνωσης των εργαζομένων στη χώρα μας.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους έχει καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων. Αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε μια νομοθεσία που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης για ενημέρωση στους εργαζομένους και θα υποχρεώνει τους εργοδότες να σέβονται τη θέληση τους για οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση για σύναψη συλλογικής σύμβασης.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εκφράζει την ικανοποίηση του σχετικά με την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της προώθησης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και την βούληση που εμπράκτως επιδεικνύεται. Η ΠΕΟ θεωρεί την προώθηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατό, ως θέμα υψίστης κοινωνικής προτεραιότητας. Εκφράζει ετοιμότητα για εντατικό κοινωνικό διάλογο ώστε τα νέα θέματα που θίγει ο οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για να προχωρήσει η υλοποίηση του, να συμφωνηθούν το συντομότερο στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες ήδη έχει επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση.

Το 2012 προτεραιότητα της ΠΕΟ παραμένει η προστασία της απασχόλησης και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

Θα υπερασπιστούμε με σθένος την αρχή της δίκαιης κατανομής των επιπτώσεων, την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, ώστε να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης.

Σε συνεργασία και με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό κίνημα θα εργαστούμε επίμονα ώστε να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας μέσα από μια διαδικασία που θα αποφασιστεί, να επεκτείνει με διάταγμα την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου σε όλο τον κλάδο και η εφαρμογή της σύμβασης να καθίσταται υποχρεωτική.

Όσον αφορά τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα, το Γ.Σ διαπίστωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της οικονομίας κατά το 2011 όλοι οι βασικοί στόχοι του οργανωτικού πλάνου όπως συνδρομές, εγγραφή νέων μελών, σύνδεση μελών, λειτουργία σωμάτων, έχουν υλοποιηθεί. Η ΠΕΟ παραμένει σταθερά λόγω της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης με την οποία οι εργαζόμενοι την περιβάλλουν, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική δύναμη του τόπου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες επιτεύχθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, το Γ.Σ. εκφράζει θερμά συγχαρητήρια σ’ όλα τα στελέχη και μέλη της ΠΕΟ, γιατί ασφαλώς είναι αποτέλεσμα συλλογικής και οργανωμένης δουλειάς.

Το Γ.Σ. ενέκρινε επίσης τους φιλόδοξους στόχους του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου για το 2012. Βασική επιδίωξη και για το 2012, είναι η συνεχής αύξηση της οργανωτικότητας της ΠΕΟ, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται καθοριστικό στον καθημερινό αγώνα για προάσπιση και περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε με βάση το καταστατικό της Ομοσπονδίας, όπως το επόμενο Συνέδριο της ΠΕΟ πραγματοποιηθεί στις 6-7 Δεκεμβρίου 2012.

Το 26ο Συνέδριο της ΠΕΟ προσδοκούμε, μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, να αποτελέσει ένα ακόμα φωτεινό σημείο αναφοράς στην ένδοξη ιστορία και δράση του Συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ, στους αγώνες του υπέρ των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων και κεκτημένων τους.


26 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου