Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Διαβεβαιώσεις ΥΠΕΣ προς τους εργαζομένους του Σφαγείου Κοφίνου

Fileleftheros Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 2:02 μμ
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους Διαβεβαιώσεις ΥΠΕΣ προς τους εργαζομένους του Σφαγείου Κοφίνου

Λάρνακα: Συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου έλαβαν σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικό Νεοκλή Συλικιώτη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σφαγείο και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων συζητήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον κ. Συλικιώτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της Διεύθυνσης του Σφαγείου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε το Σφαγείο όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να καταστεί βιώσιμο προς όφελος των καταναλωτών, καθώς όπως υπογράμμισε, «η λειτουργία του Κεντρικού Σφαγείου διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά».

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων αναφορικά με όλες τις ενέργειες που γίνονται για διασφάλιση της βιωσιμότητας του Σφαγείου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν να κάνουν με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Σφαγείου το οποίο βρίσκεται, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς έγκριση.

Οπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, η όλη διαδικασία σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης βρίσκεται στο στάδιο όπου η Κομισιόν υποβάλλει ερωτήσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα κρατικών ενισχύσεων και οι οποίες, όπως είπε ο Υπουργός, προκύπτουν μετά από καταγγελίες ιδιωτικής εταιρείας.

Επεσήμανε ωστόσο πως παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση του Σχεδίου, γίνονται ενέργειες έτσι ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του Σφαγείου αλλά και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανέφερε δε πως κατά τη σημερινή σύσκεψη διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι το προσωπικό που αποχωρεί από το Σφαγείο στις 12 Απριλίου θα αποζημιωθεί με βάση τη σχετική συμφωνία, αλλά και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει η Διεύθυνση να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για την καταβολή του 13ου μισθού.

Επανέλαβε ότι το Σφαγείο μπορεί και θα γίνει βιώσιμο με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΔΣ ότι αναμένεται από την Ενωση Δήμων και την Ενωση Κοινοτήτων να διορίσουν τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ του Σφαγείου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η σύνθεση του σώματος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, με βάση το οποίο θα συμμετέχουν στο ΔΣ και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας και Υγείας σε μια προσπάθεια, όπως εξήγησε, να διασφαλιστεί σε αυτό το μεταβατικό στάδιο ότι το Σφαγείο θα λειτουργήσει σωστά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αποχωρούν από το Σφαγείο στις 12 Απριλίου 28 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (παραμένουν 57), υπενθυμίζοντας ότι από το διοικητικό προσωπικό έχουν ήδη μετατεθεί σε Δήμους 8 από τους 19 εργαζόμενους ενώ ένας έχει συνταξιοδοτηθεί. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μεταφερθούν και άλλοι εργαζόμενοι, ωστόσο στο παρόν στάδιο προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Σφαγείου.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου κατήγγειλε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο καθυστερεί η έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Σφαγείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «η παρέμβαση των ιδιωτικών συμφερόντων».

Δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εργαζόμενοι θα συνεργαστούν με τη Διεύθυνση του Σφαγείου ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις που θα δημιουργούν τη δυνατότητα επιβίωσης του Σφαγείου.

«Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε ακριβώς κάθε πιθανότητα ώστε το Σφαγείο να γίνει βιώσιμο και με την έγκριση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και τις άλλες νομικές ενέργειες που θα γίνουν, να συζητήσουμε ακριβώς μαζί με το ΔΣ του Σφαγείου που ελπίζουμε να διοριστεί σύντομα, το μέλλον των εργαζομένων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όπως με έμφαση μας έχει τονίσει ο Υπουργός, τόσο αυτών που αποχωρούν όσο και αυτών που παραμένουν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΟΗΟ ΣΕΚ Χρίστος Μάμας είπε ότι στόχος των εργαζομένων είναι το Σφαγείο να συνεχίσει τη λειτουργία του έτσι ώστε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο αυτών που μένουν όσο και αυτών που απολύονται.

Επανέλαβε με τη σειρά του ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό, οι οποίες θα μεταφερθούν στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων. «Ευχόμαστε να υλοποιηθούν και ευχόμαστε αυτός ο σχεδιασμός που έχει προγραμματιστεί να ευοδώσει έτσι ώστε το Σφαγείο να καταστεί βιώσιμο και κερδοφόρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου