Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εξωθεί την κατάσταση στα άκρα, σύμφωνα με τους ελεγκτές

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012 4:07 μμ  
Fileleftheros

Επηρεάστηκαν 36 πτήσεις «Κλειστοί» παρέμειναν οι ουρανοί για τέσσερις ώρες

Λευκωσία: Αμετακίνητοι από τις θέσεις που είχαν και πριν ένα μήνα, παραμένουν Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και υπουργείο Συγκοινωνιών, ενώ σήμερα είναι η δεύτερη ημερομηνία για την οποία οι Ελεγκτές πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Από τη σημερινή απεργία σύμφωνα με τη Ηermes, επηρεάστηκαν 36 πτήσεις και στα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου, δηλαδή 18 αφίξεις και 18 αναχωρήσεις. Από αυτές οι 22 αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και οι υπόλοιπες 14 αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου». Οι επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες που είναι ενήμερες από μέρες για τα μέτρα, προχώρησαν σε επαναπρογραμματισμό των πτήσεων σε άλλες ώρες.

Στο μεταξύ χθες, η Παγκύπρια Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΑΣΕΕΚ) σε ανακοίνωση υποδεικνύει πως «ενώ έχουμε έως τώρα υποβάλει τρεις εναλλακτικές προτάσεις με σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά μας, με αποκλειστικό στόχο να εξευρεθεί περιθώριο για διάλογο, το υπουργείο παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις που είχε πριν από μήνες, σαν να επιδιώκει το ίδιο την πραγματοποίηση της απεργίας».

Είναι φανερό ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εξωθεί την κατάσταση στα άκρα, σύμφωνα με τους ελεγκτές, τονίζοντας ότι το υπουργείο παραγνωρίζει ακόμα και τις εισηγήσεις του Ευρωπαίου μεσολαβητή Τζο Σουλτάνα που το ίδιο κάλεσε από το Εurocontrol.

Οι ελεγκτές εξέφρασαν προθυμία σε πρότασή του εκπροσώπου του Εurocontrolνα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, «όμως το υπουργείο επέλεξε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση αντί να τον καλέσει να επιστρέψει ώστε να βρεθεί λύση», υπογραμμίζουν. Αυτό δεν αφήνει άλλη επιλογή από τη συνέχιση των απεργιακών μέτρων και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΗermesΑirports, Αδάμο Ασπρή, με την πραγματοποίηση των εξαγγελθέντων απεργιακών μέτρων σήμερα, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, θα επηρεαστούν συνολικά δέκα χιλιάδες επιβάτες και 80 πτήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
......................
Λευκωσία: Τη θέση ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών θέτει απαράδεκτους όρους προς τους ελεγκτές για συνέχιστη των διαπραγματεύσεων για επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει, επανέλαβε ο Πρόεδρος της συντεχνίας, Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι είναι απαράδεκτη η θέση για καθορισμό εκ των προτέρων του ελαχίστου ορίου εργασίας στην υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσεις τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Συγκοινωνιών πραγματοποιεί διαβουλεύσεις για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή με την οποία θα κηρύσσεται η υπηρεσία ουσιώδης, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε πως μπορεί να καταργηθεί μονομερώς το δικαίωμα της απεργίας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Η συντεχνία, είπε, ζήτησε παρέμβαση του Διευθυντή Μεταφορών της ΕΕ και του Eurocontrol για επίλυση της διαφοράς.

Ο κ. Γεωργίου διέψευσε δημοσιεύματα για προνομιακές απολαβές των ελεγκτών. Υπάρχουν ανέφερε κάποιες περιπτώσεις ελεγκτών με μεγάλη προϋπηρεσία, των οποίων οι απολαβές ανέρχονται σε 8 με 9 χιλιάδες ευρώ για κάποιους μήνες του χρόνου, αλλά ύστερα από υπερωρίες που μπορεί να ανέλθουν μέχρι και 300 ώρες το μήνα.

Ελπίζει σε επίλυση του προβλήματος ο Φλουρέντζος

Την ελπίδα να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξέφρασε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Ευθύμιος Φλουρέντζος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο υπουργός Συγκοινωνιών κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι αναμένεται με κατάθεση νομοσχεδίου η κήρυξη της εναέριας κυκλοφορίας σε ουσιώδη Υπηρεσία.

Περιορίστηκε να αναφέρει ότι υπάρχει συνεννόηση για τον χειρισμό του θέματος με τα κόμματα και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.

Υπάρχει, πρόσθεσε, σε πολύ μεγάλο βαθμό συναίνεση και καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί το πλαίσιο στο οποίο θα μπορεί να γίνει συζήτηση με τους ελεγκτές, διασφαλίζοντας τη συνεχή παροχή υπηρεσιών στον τομέα των αερομεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου