Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Οχι στην ποινικοποίηση της απεργίας

15 Μαρτίου 2012 Alithia

Τα όσα συνέβησαν με τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν μπορούν να αποτελούν προηγούμενο, σημειώνει η ΣΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα της ρύθμισης των απεργιών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, θέμα που επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο με αφορμή και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών.

«Οι ελεγκτές με τη συμπεριφορά τους, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και υπερβολική, δημιούργησαν πλήθος προβλήματα στην αεροπορική κίνηση από και προς την Κύπρο, ενώ έχασαν την κοινή γνώμη που ευθύς εξ αρχής ήταν κάθετα εναντίον τους.
Και όταν ο απλός πολίτης και γενικά ο λαός δεν γίνεται κοινωνός μιας διεκδίκησης καμιά απεργία δεν μπορεί να σταθεί με αξιώσεις», αναφέρει η ΣΕΚ.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που απομόνωνε αεροπορικά την Κύπρο από τον υπόλοιπο κόσμο, η πολιτεία νομοθέτησε με τρόπο που ρυθμίζει το ελάχιστο όριο παροχής υπηρεσιών στον τομέα του ελέγχου των αερομεταφορών.

Η ΣΕΚ μπροστά σ' αυτή την κατάσταση παρατηρεί τα εξής:
• Η συντεχνία των ελεγκτών έπρεπε να πολιτευτεί διαφορετικά. Όφειλε να κάμει συμφωνία για το ελάχιστο όριο παροχής υπηρεσιών και να αποφύγει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Μια τέτοια συμφωνία, άλλωστε, υπάρχει σήμερα και στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και λειτουργεί στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων (Κ.Β.Σ), που αποτελεί συμφωνία κυρίων και ορθά θεωρείται ως το ευαγγέλιο των εργασιακών σχέσεων.

• Αυτό που έγινε με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προηγούμενο.
Το Εργασιακό Σύστημα στην Κύπρο στηρίζεται σε συμφωνίες κυρίων, και όχι στην ποινικοποίηση, και έχει αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος του τόπου και του λαού.

Η Συντεχνία σημειώνει ότι για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες υπάρχει συμφωνία από το 2004, η οποία ενσωματώθηκε στον Κ.Β.Σ. και η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ωφέλιμα και αποτελεσματικά.
Απόδειξη τούτου, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε άλλες περιπτώσεις απεργιακών αναστατώσεων πλην της τελευταίας με τους Ελεγκτές.

Η ΣΕΚ δηλώνει πως μαζί και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα σέβονται απόλυτα τη συμφωνία του 2004 και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμιά ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.

Ανάλογος σεβασμός προς τη συμφωνία πρέπει να υπάρξει και από όλους τους κοινωνικούς εταίρους (κυβέρνηση, βουλή, εργοδότες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου