Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Νομοσχέδιο απαγορεύει την απεργία των ελεγκτών

Νομοσχέδιο απαγορεύει την απεργία των ελεγκτών: Ανώτερος λειτουργός του eurocontrol στη Λευκωσία

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Ευθύμιος Φλουρέντζου, ανέφερε ότι με τον περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμο, για ρύθμιση των απεργιών στην Υπηρεσία, που ψήφισε χθες η Βουλή, δίδεται η δυνατότητα συζήτησης και διαπραγμάτευσης επί ίσης όροις.

Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική διατήρηση του 75% των εργασιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Προβλέπει επίσης ότι η διακοπή των εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζει λιγότερες από οκτώ πτήσεις, ενώ απαγορεύεται ταυτόχρονο κλείσιμο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης.

Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι θα γίνουν επαφές με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για συζήτηση και των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που είχε συμφωνηθεί.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο θα προωθήσει τις διαδικασίες για να έρθει στην Κύπρο ο ανώτερος υπάλληλος του τμήματος eurocontrol, προκειμένου να διευκολύνει τις δύο πλευρές στο διάλογο, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είπε, είναι η δομή και η στελέχωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ιδιαίτερα του τμήματος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να εκλείψουν τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονταν.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωϋσέως, δήλωσε ότι η πρώτη αδυναμία της όλης εξέλιξης είναι ότι ψηφίστηκε ένας νόμος, που δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και συμφωνίας.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Μωϋσέως χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η συντεχνία των ελεγκτών. Διευκρίνησε επίσης ότι εκείνο που ψήφισε η Βουλή είναι η ρύθμιση του ελάχιστου ορίου υπηρεσίας που πρέπει να προσφέρουν οι εργαζόμενοι σε αυτό τον τομέα.

Πρόκειται, είπε, για υλοποίηση της συμφωνίας, που αναφέρεται στον κώδικα εργασιακών σχέσεων του 2004.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι δεν διαφωνεί με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, αφού όπως σημείωσε, δεν απαγορεύει το δικαίωμα της απεργίας.

ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου