Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πολιτική ελίτ προς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: δικαιούστε να απεργείτε μόνο μέχρι 2 ώρες είτε Πάφο είτε Λάρνακα

τα σχόλια του Παρατηρητηρίου για αυτή την κίνηση κυβέρνησης-βουλής περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας στα αεροδρόμια, θα ακολουθήσουν σύντομα.

..................................

Προβλέπει μέχρι 2 ώρες στάση εργασίας και απαγορεύει ταυτόχρονο κλείσιμο των δύο αεροδρομίων


Στην Ολομέλεια το ν/σ για τις απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διακοπή των εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζονται λιγότερες από οκτώ πτήσεις.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διακοπή των εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζονται λιγότερες από οκτώ πτήσεις.

Λευκωσία: Υπό τη μορφή κατεπείγοντος κατέθεσε η Κυβέρνηση νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται οι απεργίες στην Υπηρεσία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το εν λόγω νομοσχέδιο και εξουσιοδότησε τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων να το καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Βουλή για ψήφιση του σε νόμο.

Το νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα της απεργίας στην εν λόγω ουσιώδη υπηρεσία, εξέτασε το πρωί σε κλειστή συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών Ευθύμιου Φλουρέντζου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα τεθεί προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας για να υπάρξει συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος εναποθέτει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.

Παράλληλα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται η κατ' ελάχιστον διατήρηση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες χώρες λόγω της ιδιαιτερότητας της, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται περί νησιωτικού κράτους.

Με βάση πρόνοιες του νομοσχεδίου, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας ενώ ανά πάσα στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι δεσμευμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση του 75% των εργασιών των ελεγκτών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διακοπή των εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζονται λιγότερες από οκτώ πτήσεις.

Επίσης απαγορεύεται το ταυτόχρονο κλείσιμο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Όπως αναφέρεται η νομοθετική ρύθμιση του ειδικού θέματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, κατέστη αναγκαία, από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και η άρνηση τους να δεσμευτούν από την διαδικασία επίλυσης διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες του 2004.

Το θέμα συζητήθηκε επίσης το πρωί στην συνεδρία αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων στην Βουλή.
…...........................

Ζητούν να μην ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις


Αντιδρούν στο ν/σ της κυβέρνησης οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
«Τέτοιες νομοθεσίες έχουν ψηφιστεί μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που διέπονται από δικτατορικά καθεστώτα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Κύπρου (φωτ. αρχείου).
«Τέτοιες νομοθεσίες έχουν ψηφιστεί μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που διέπονται από δικτατορικά καθεστώτα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Κύπρου (φωτ. αρχείου).

Λευκωσία: Έκκληση προς την κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά «να μην λάβουν βεβιασμένες αποφάσεις αλλά να επιδιώξουν να ενημερωθούν πλήρως για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Κύπρο προτού προβούν σε μονομερείς ενέργειες που θα διαταράξουν ακόμα περισσότερο τις ευαίσθητες ισορροπίες που κρίνουν ανά πάσα στιγμή την ασφάλεια των πτήσεων», απεύθυνε την Πέμπτη, η Παγκύπρια Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΑΣΕΕΚ).

Σε διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της συντεχνίας «που πληροφορούμαστε το ενδεχόμενο κυβέρνηση και Βουλή να προχωρήσουν από κοινού στο μονομερή περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας».

«Κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο στον ευρωπαϊκό χώρο και το μόνο που θα επιτύχει είναι να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα έντασης, απογοήτευσης και ψυχολογικής πίεσης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των συναδέλφων μας», σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η καλοσχεδιασμένη εκστρατεία εναντίον μας έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις απολαβές μας».

Η αλήθεια, είπε συνεχίζοντας «είναι ότι τα προβλήματα στον τομέα μας είναι τόσο σύνθετα που δεν είναι μόνο τεχνικά ούτε και οικονομικά. Είναι για το λόγο αυτό που επιμένουμε στη μεσολάβηση από το Eurocotrol για εξεύρεση λύσης, καθώς είναι ο κατεξοχήν οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας στην Ευρώπη».

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Κύπρου (ΣΕΕΚΚ), Χρήστος Κωμοδρόμος, κάλεσε «το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και την κυβέρνηση και τη Βουλή όπως αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που θα αναλογούν με τυχόν προώθηση και ψήφιση τέτοιου νομοσχεδίου».

Είπε ακόμα ότι «η ασφάλεια των πτήσεων οφείλεται στον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και πολλές φορές τη θυσία της προσωπικής ζωής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Τέτοιες νομοθεσίες έχουν ψηφιστεί μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που διέπονται από δικτατορικά καθεστώτα και ενίοτε με τραγικά αποτελέσματα».

«Τέτοιου είδους ενέργειες θα πολλαπλασιαστούν τις καθυστερήσεις στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων Λευκωσίας και θα επηρεάσουν δυσμενώς το δίκτυο των αερομεταφορών στο Νοτιοανατολικό Άξονα (Southeast Axis) και κατ΄επέκταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κωμοδρόμου.

Καταλήγοντας είπε ότι «η Κύπρος ως μέλος του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού έχει συγκεκριμένες και σαφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει. Βάσει των πιο πάνω πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις αξιωματούχων του Eurocotrol που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επανέλθουν στη Κύπρο για εξεύρεσης λύσης».

Φιλελεύθερος, 8/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου