Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κοινωνική αναταραχή υποβόσκει στον κυπριακό βορρά

Νέα κοινωνική αναταραχή υποβόσκει στα Κατεχόμενα
Ξεπούλημα εταιρειών του «δημοσίου» σε τουρκικές εταιρείες καταγγέλλει η «αντιπολίτευση»

Του Νίκου Στέλγια 25-3-2012

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί η τουρκοκυπριακή «αντιπολίτευση» τις τελευταίες επαφές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και ακτιβιστές δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, η κοινότητά τους, θα έχει να αντιμετωπίσει, τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την άποψή τους, οι επόμενοι μήνες ενδέχεται να φέρουν ένταση της οικονομικής εξάρτησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο επίκεντρο της κριτικής της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρέθηκε ο νέος «νόμος περί ιδιωτικοποιήσεων», που προωθεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία το τελευταίο διάστημα. Η τ/κ «αντιπολίτευση» επισημαίνει ότι η «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει έναν και μοναδικό στόχο: Την πώληση των τουρκοκυπριακών «δημόσιων» εταιρειών σε τουρκικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές τονίζουν ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσούκ και οι συνεργάτες του έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο επιβάλλεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η τ/κ ηγεσία οδηγεί σταδιακά σε απαξίωση μεγάλες τουρκοκυπριακές εταιρείες όπως η «Εταιρεία Ηλεκτρισμού», η «Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών» και το «Αεροδρόμιο της Τύμβου» και στη συνέχεια προωθεί την πώλησή τους στο τουρκικό κεφάλαιο.

Ο «βουλευτής» Αμμοχώστου του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, Χουσεΐν Ανγκολεμλί επισήμανε ότι η ψήφιση του νέου «νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων» την παρούσα ιστορική στιγμή, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια τυχαία εξέλιξη. Κατά την άποψη του Ανγκολεμλί, «η τουρκοκυπριακή ηγεσία εκτελεί τις εντολές της τουρκικής κυβέρνησης». Τη συγκεκριμένη άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο ηγέτης της τ/κ «αξιωματικής αντιπολίτευσης», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο ηγέτης του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος τόνισε ότι, «Το κόμμα μας υποστηρίζει την ανασυγκρότηση των οικονομικών δομών. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουμε την πώληση των τουρκοκυπριακών εταιρειών σε ξένο κεφάλαιο. Η Ε.Ε. προτείνει τη δραστηριοποίηση του κράτους σε οικονομικούς τομείς, οι οποίοι στερούνται των συνθηκών και των προϋποθέσεων του ανταγωνισμού. Αυτό ισχύει για τις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την τηλεφωνία. Ωστόσο, στο νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τις εν λόγω προτάσεις. Αντιθέτως, επιχειρεί να εντυπωσιάσει, τονίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε περίπτωση που δημιουργηθούν νέα μονοπώλια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους παραπάνω προβληματισμούς συμμερίζονται και διάφορα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, αλλά και τ/κ κοινωνικοί φορείς. Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα τονίζουν ότι η «διακυβέρνηση» UBP επιχειρεί να προβάλλει τις θέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και ότι μοναδικός στόχος της «κυβέρνησης» του Ιρσέν Κιουτσούκ είναι η προώθηση των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου στην Κύπρο. Παράλληλα, τα τ/κ συνδικάτα εκφράζουν τις υποψίες ότι η «κυβέρνηση» στοχεύει στην απόλυση μιας μερίδας των «δημόσιων υπαλλήλων» και επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένα να «υψώσουν τη φωνή τους» κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Την προηγούμενη Τρίτη, εκπρόσωποι τεσσάρων τ/κ συνδικάτων, που διαφωνούν με την οικονομική πολιτική γραμμή του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) εισέβαλαν στο «Υπουργείο Οικονομικών». Η αιφνιδιαστική κίνηση των συνδικάτων έγινε  επειδή ο «υπουργός Οικονομικών», Ερσίν Τατάρ αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους. Το πρωί της Τρίτης, κατά την εισβολή των εκπροσώπων των τ/κ συνδικάτων στο «Υπουργείο Οικονομικών» προκλήθηκε μεγάλη ένταση στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής και οι Τ/κ συνδικαλιστές αντιμετώπισαν την οργή του κ. Τατάρ. Ο κ. Τατάρ «επιτέθηκε» λεκτικά στον γενικό γραμματέα του τ/κ Συνδικάτου Δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τα τ/κ συνδικάτα επιχειρούν να εντυπωσιάσουν την τ/κ κοινή γνώμη και ότι οι ενέργειές τους είναι παράνομες. Οι εκπρόσωποι των τ/κ συνδικάτων απάντησαν στις «επιθέσεις» του κ. Τατάρ επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» οδηγεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην οικονομική εξαθλίωση.

Η εισβολή των συνδικάτων στο «Υπουργείο Οικονομικών» σημειώθηκε λίγο πριν από την ξαφνική επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ στην Άγκυρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη επίσκεψη, τη συσχέτισαν με τις νέες οικονομικές πρωτοβουλίες της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Οι τ/κ δημοσιογραφικοί κύκλοι πιστεύουν ότι ο στόχος της επίσκεψης του κ. Κιουτσούκ, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα, ήταν να ενημερωθεί για τη νέα οικονομική πολιτική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό το διάστημα, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να παρέχει νερό, ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξή της στην ανάπτυξη των τουριστικών δομών στα Κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αναμένει από την τουρκοκυπριακή ηγεσία την εφαρμογή του περίφημου οικονομικού πακέτου και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη δραστηριοποίηση του τουρκικού κεφαλαίου στον βορρά της νήσου.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Ταχσίν Μερτεκτσί, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας της οικονομικής γραμμής της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας, για δεύτερη φορά μετά το 1878, η τουρκοκυπριακή κοινότητα «πωλείται» σε ξένα συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος Τζεμ Καρ τονίζει ότι η συγκεκριμένη γραμμή ενδέχεται να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι ο δρόμος έχει ανοίξει για νέες, δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου