Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η Υπ. Εργασίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

(Κ) Η Υπ. Εργασίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 5/3/2012 6:38:37 μμ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας βρέθηκε και πάλι σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους για τη συζήτηση του προβλήματος της συνεχούς αύξησης της ανεργίας και των σχεδίων ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζει το Υπουργείο.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που έδωσε η Υπουργός οι δαπάνες για το ανεργιακό επίδομα ανήλθαν το 2009 στα 77,9 εκ., το 2010 στα 85,8 εκ. και το 2011 98,4 εκ. Σε ό,τι αφορά το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού οι δαπάνες ανήλθαν για το 2009 στα 18,8 εκ., το 2010 στα 27,9 εκ. και το 2011 31,1 εκ.

Την Επιτροπή απασχόλησε και το ζήτημα της θεσμοθέτησης της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για εργοδότηση προσωπικού στους τομείς των υπηρεσιών και άλλων συναφών κλάδων. Ζητούμε, είπε η Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής, «για τα επαγγέλματα στα οποία η γνώση της ελληνικής είναι μέρος των προσόντων που καθορίζουν τα πρότυπα επαγγελματικών προσόντων και υπάρχει η δυνατότητα, αυτό το πρότυπο επαγγελματικό προσόν να αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα μέσα από ρυθμίσεις όπως η περί ξενοδοχείων νομοθεσία του ΚΟΤ, αυτό να γίνει». Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης σε παρέμβασή του έκανε λόγο για προσπάθειες επιβολής των επαγγελματικών προσόντων με νομοθετική ρύθμιση και ανέφερε ότι αυτές γίνονται ερήμην της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σε τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και ΚΟΤ.

Βάσει των στοιχείων του Υπουργείου για το Φεβρουάριο του 2012, εκ των ανέργων ποσοστό 25% ήταν κοινοτικοί, 68% Ελληνοκύπριοι ενώ οι υπόλοιποι είναι Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι επικουρικής προστασίας και αιτητές ασύλου.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα σχέδια κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων λέγοντας ότι στηρίζονται στη λογική της κάλυψης ενός μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους, ξεκινώντας από το 50% και φθάνοντας το 75% και σε κάποιες περιπτώσεις το 80%.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των σχεδίων του Υπουργείου γίνεται συστηματικά έτσι ώστε στην περίπτωση που για τα σχέδια δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον ή οι προτάσεις που υποβάλλονται δεν εξυπηρετούν ικανοποιητικά το στόχο του σχεδίου, γίνεται ανακατανομή των πόρων και διοχέτευσή τους σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με την Υπουργό διαθέσιμοι πόροι που υπάρχουν σήμερα θα διοχετευθούν στον τομέα των αυτοεργοδοτουμένων για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά σχέδια, ενώ υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν.

Σημείωσε επίσης ότι στην περίοδο 2010-2011 ο προϋπολογισμός των σχεδίων του Υπουργείο τετραπλασιάστηκε φθάνοντας τα 16 εκατομμύρια ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 70%. Ο τετραπλασιασμός του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας σε συνδυασμό με τα 8 εκ. ευρώ για το πρόσθετο σχέδιο για τους άνεργους και τις δαπάνες της ΑνΑΔ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα λεφτά που έχουν δοθεί για στήριξη της απασχόλησης «είναι αρκετά» είπε η Υπουργός, κάνοντας λόγο για πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο.

Αναφέρθηκε ακόμα στο νέο σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο των οκτώ εκατομμυρίων για τους μακροχρόνια άνεργους και για τους νέους μέχρι 29 ετών, το οποίο θα υποβληθεί από πλευράς Υπουργείου στο Υπουργικό την επόμενη εβδομάδα.

Η Υπουργός Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση για την αδήλωτη εργασία ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επιθεωρήσεις του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων η αδήλωτη εργασία φθάνει το 25%. Ποσοστό 30% των κοινοτικών εργαζομένων είναι αδήλωτοι, ενώ επίσης ψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας καταγράφονται ανάμεσα στους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Η κ. Χαραλάμπους υπενθύμισε την πρόσφατη εισαγωγή του εντύπου δήλωσης απασχόλησης, με τροποποίηση της νομοθεσίας και ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό το θέμα της αδήλωτης εργασίας απασχολεί έντονα και σε επίπεδο ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτημα της βουλευτού της ΕΔΕΚ Ρούλας Μαυρονικόλα κατά πόσον επαρκούν τα κλιμάκια επιθεωρητών του Υπουργείου Εργασίας που διενεργούν ελέγχους η Υπουργός είπε ότι δεν επαρκούν και ότι τα κλιμάκια των επιθεωρητών ανέρχονται σε 12 ανά το παγκύπριο. Οπως ανέφερε οι αποφάσεις που λήφθηκαν για μείωση των θέσεων και για παγοποιήσεις προσλήψεων στερούν από το Υπουργείο Εργασίας, «στρατιώτες».

Απαντώντας σε τοποθέτηση της βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου για τον κατώτατο μισθό και την ανάγκη προστασίας των Κυπρίων εργαζομένων από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στην ΕΕ η Υπουργός διερωτήθηκε κατά πόσον η μείωση του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει κίνητρο για να προσλαμβάνονται περισσότεροι Κύπριοι και να μην προσλαμβάνονται κοινοτικοί και που πρέπει να κατέβει το όριο για να μην αποτελεί αντικίνητρο για πρόσληψη Κυπρίων. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους η απάντηση είναι να στηριχτούμε στο σύστημα των εργασιακών σχέσεων που έχουμε» είπε η Υπουργός.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Επιτροπής η Υπουργός Εργασίας είπε ότι πέραν από τα σχέδια κινήτρων, για το Υπουργείο είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν τρόποι με συγκεκριμένες ρυθμίσεις να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου και ειδικότερα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αθέμιτο ανταγωνισμό από προσωπικό που έρχεται από το εξωτερικό.

Θεωρούμε, είπε η κ. Χαραλάμπους, ότι «τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα πρέπει να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο βάρος για τα επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας γιατί είναι μια βιομηχανία όπου η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού έχει τεράστια σημασία για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η ίδια η επιχείρηση».

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις που προκύπτουν σχετικά με το ζήτημα αυτό, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις χωρίς να γίνει κοινωνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία. Είπε ακόμα ότι «θα έπρεπε όλοι οι φορείς του τουρισμού να ζητούν το πρότυπο επαγγελματικό προσόν να αποκτήσει, αν είναι δυνατό, και θεσμικό βάρος, έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι εκείνος που έρχεται να εργαστεί και δηλώνει ότι κατέχει το συγκεκριμένο επάγγελμα να έχει τα εχέγγυα και τα τεκμήρια ότι όντως το κατέχει».

Με αυτό τον τρόπο δεν εμποδίζουμε την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, αλλά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, είπε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι εκεί και όπου έχει κριθεί ότι για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος πρέπει κανείς να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, αυτό είναι συμφωνημένο στο πρότυπο επαγγελματικών προσόντων, το οποίο εφαρμόζεται στο παρόν στάδιο σε εθελοντική βάση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Εργασίας, βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής δήλωσε πως οι εργοδότες θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που στηρίζουν την προσπάθεια εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων στην αγορά εργασίας.

Οπως είπε, με την εισαγωγή τους εξυπακούεται ότι οι εργαζόμενοι είναι καταρτισμένοι, γεγονός που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας. «Η άρνηση της εισαγωγής των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων και της ελληνικής γλώσσας μπορεί να στέλνει το μήνυμα ότι απλώς θέλουν να παραμένει το κενό για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν φθηνή εργατική δύναμη και να θέτουν τους Κύπριους εργαζόμενους σε δεύτερη μοίρα» είπε ο κ. Φακοντής.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι ρυθμός αύξησης της ανεργίας στην Κύπρο αγγίζει τους ρυθμούς αύξησης σε Ελλάδα και Ισπανία και ανέφερε ότι εάν οι ρυθμοί παραμείνουν ως έχουν, είναι πιθανόν το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία να ξεπεράσει τα 150 εκ. ετησίως, ίσως και τα 200 εκ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει «επείγουσες πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας «είναι ίσως μείζον εθνικό θέμα», η εκτόνωση του οποίου θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη. Εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον η Κύπρος είναι προετοιμασμένη, τουλάχιστον και με την παραμικρή ανάκαμψη, να συνταιριάξει τις θέσεις εργασίας με την ανάπτυξη.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου αναφερόμενη στο θέμα των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη ρύθμισης τους. Είπε ακόμα ότι μόνο στην Κύπρο συμβαίνει να πηγαίνει κάποιος σε ξενοδοχείο και να είναι υποχρεωμένος, στη χώρα του, να μιλήσει ξένη γλώσσα για να συνεννοηθεί. Εφόσον αυτό μπορεί να ρυθμιστεί νομοθετικά θεωρώ ότι είναι μια προτεραιότητα που όλοι πρέπει να έχουμε.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα από το Υπουργείο, ωστόσο το θέμα της ανεργίας θα είναι μεγάλο και το 2012. Η Βουλή θα πρέπει να ενισχύσει είπε, την προσπάθεια του Υπουργείου για ενίσχυση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για πάταξη της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας. Πέρα από τα κίνητρα για τα διάφορα προγράμματα εργοδότησης ανέργων θα πρέπει, πρόσθεσε, υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για εργοδότηση περισσότερων ελληνόφωνων σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. «Ο δρόμος όσον αφορά την ένταξη της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, φαίνεται ότι έχει ανοίξει, βάσει της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας» είπε η κ. Μαυρονικόλα.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου