Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Συστηματική και μεθοδευμένη η προσπάθεια από εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, μερίδα βουλευτών και μερίδα δημοσιογράφων ενάντια στους μισθωτούς του δημοσίου λέει η ΠΑΣΥΔΥ

ΠΑΣΥΔΥ κατά πάντων
Alitheia, 15 Μαρτίου 2012 από ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΥΔΗ

Καταγγελία για συστηματική και μεθοδευμένη προσπάθεια από εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, μερίδα βουλευτών και μερίδα δημοσιογράφων να φορτώσουν στο δημόσιο τομέα την ευθύνη για τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Είπε ότι το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής εκστρατείας είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει πειστεί η κοινή γνώμη ότι για τα οικονομικά προβλήματα του τόπου ευθύνεται ο δημόσιος τομέας.

Διερωτήθηκε γιατί μετά από τόσες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας δεν έχει συρθεί η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης, όπως προέβλεπαν οι κατήγοροι της ΠΑΣΥΔΥ, για να αιτιολογήσουν είπε τις επιθέσεις τους κατά των δικαιωμάτων της συντεχνίας.
Ο κ. Χατζηπέτρου μιλούσε από το βήμα του 49ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ από το οποίο επανεκλέγηκε, χωρίς ανθυποψήφιο, στη θέση του Γενικού Γραμματέα για νέα τετραετή θητεία. Στο συνέδριο συμμετείχαν 438 Αντιπρόσωποι των Επαγγελματικών Κλάδων και Επαρχιακών Τμημάτων της Οργάνωσης.

Κύριο θέμα που απασχόλησε το Συνέδριο ήταν τα προβλήματα της οικονομίας και η λήψη μονομερών μέτρων από κυβέρνηση και Βουλή κατά των δικαιωμάτων των κρατικών υπαλλήλων σε συνάρτηση και με τις σχετικές ενέργειες και τη δράση που αναλήφθηκε από την Οργάνωση.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Στη Γενική Απόφαση του Συνεδρίου εκφράζεται έντονη πικρία και απαρέσκεια του συνόλου του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου για το γεγονός ότι δύο συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας με επαχθείς για τους εργαζόμενους στον ευρύ δημόσιο τομέα παραχωρήσεις κρίθηκαν από εργοδότες και πολιτικά κόμματα ως ανεπαρκείς και αμελητέες, με αποτέλεσμα να ψηφιστούν μονομερώς νόμοι που προνοούν διαφοροποιημένες περικοπές σε μισθοδοτικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα που τυγχάνουν συμβατικής, νομολογιακής και συνταγματικής κατοχύρωσης. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι οι προαναφερόμενες μεθοδεύσεις προωθήθηκαν και εφαρμόστηκαν με πλήρη περιφρόνηση προς τις αρχές του κοινωνικού διαλόγου που αποτέλεσε διαχρονικά θεμέλιο σταθερής προόδου και ανάπτυξης στον τόπο και επικροτεί τους χειρισμούς του Γενικού Συμβουλίου να τροχοδρομήσει προσφυγές στη δικαιοσύνη για αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Στο ίδιο πλαίσιο το Συνέδριο καταδικάζει ιδιαίτερα τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Οικονομικών, που παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του, αθετώντας τη συμφωνία που ο ίδιος συνυπέγραφε με το συνδικαλιστικό κίνημα στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, αρκέστηκε στην εξασφάλιση της υποστήριξης των πολιτικών κομμάτων και πρωτοστάτησε στην προώθηση του επαχθέστατου αντιεργατικού μέτρου της παγοποίησης των ετήσιων προσαυξήσεων και του τιμαριθμικού επιδόματος, που καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους και συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τα χρόνια 2012-2013».
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ.

Το Συνέδριο επισημαίνει ότι παρά τα επαχθή και ετεροβαρή μέτρα που μεθοδεύτηκαν σε βάρος των εργαζομένων του δημοσίου, οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας δεν αποσοβήθηκαν.

Στο ίδιο πλαίσιο διακηρύττει ότι οι θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ για τα οικονομικά δρώμενα, τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων και την ακολουθητέα πολιτική έχουν πλήρως δικαιωθεί από τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα σοβαρά προβλήματα του τραπεζικού τομέα σκόπιμα συγκαλύπτονταν και παρασιωπούνταν, με πρόδηλο στόχο να αξιοποιηθούν πρώτα οι αρνητικές εξελίξεις της κρίσης στην οικονομία, έτσι ώστε με εξουδετέρωση του κοινωνικού διαλόγου να μειωθούν απολαβές και δικαιώματα πρώτα στο δημόσιο και μετά στον ιδιωτικό τομέα.
Τονίζει, ακόμη, ότι δεν πρόκειται να αποστεί από την πάγια θέση της για περιφρούρηση των αρχών του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας για την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών της και γενικότερα την προώθηση των κοινών συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
Για το θέμα της φοροδιαφυγής «το Συνέδριο καταδικάζει την έλλειψη πολιτικής βούλησης από κυβέρνηση και Βουλή να προχωρήσουν στην υιοθέτηση πρακτικών μέτρων για δραστική μείωση και καταπολέμηση του απαράδεκτου φαινομένου της φοροδιαφυγής, που αποστερεί το κράτος από τεράστια έσοδα και έχει καταντήσει γάγγραινα για τα δημόσια οικονομικά».

Σημειώνει, ακόμη, ότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών και τη συμφωνία που συνυπέγραψε με το συνδικαλιστικό κίνημα στις 14.09.2011 για να μελετήσει σύντομα τρόπους συνεισφοράς του πλούτου και φορολόγηση της πολυτέλειας, δυστυχώς μέχρι σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο, τα υπερκέρδη και ο συσσωρευμένος πλούτος συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο, με αποτέλεσμα οι συνέπειες της κρίσης να φορτώνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των μισθωτών και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στον ευρύ δημόσιο τομέα. Επίσης, εκφράζει απαρέσκεια και στο θέμα της υπουργικής δέσμευσης περί ανάληψης προσωπικής ευθύνης για καταβολή των ανείσπρακτων φόρων, που σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην τελευταία έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει από τις οφειλές του τεράστια ποσά, που δυστυχώς συνεχίζουν να παραμείνουν ανείσπρακτα.

Κάνει ακόμη λόγο για «μεθοδευμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για εξαίρεση του πλούτου από οποιαδήποτε συνεισφορά» και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για διακανονισμό φορολογικών οφειλών πολλών εκατομμυρίων και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, αλλά αντίθετα την ενθαρρύνουν και τη γιγαντώνουν.

Στις Γενικές αποφάσεις σημειώνεται ακόμη ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε σχέση με τη στελέχωση και τη διαρθρωτική δομή πολλών υπηρεσιών, θα επηρεάσουν αναπόδραστα την ομαλότητα στη λειτουργία τους και την προσφερόμενη εξυπηρέτηση στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου