Ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν πιέσεις σε κόμματα για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος αποκάλυψε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σχετικής πρότασης νόμου που στηρίζει το κόμμα του, ο κύριος Βότσης είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ τοποθετείται αρχικά εναντίον ωστόσο ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι πιέζουν για αύξηση του ορίου.
Υποστήριξε παράλληλα ότι παρά την κατάθεση της πρότασης νόμου, η βουλή είναι ανοιχτή σε διάλογο προκειμένου να εξεταστούν όλες οι θετικές ή αρνητικές παράμετροι, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ο κύριος Βότσης είπε ακόμη ότι ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ κατέθεσαν την πρόταση επειδή η κυβέρνηση δεν αρχίζει κοινωνικό διάλογο για το θέμα, προσθέτοντας πάντως ότι η πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα του «εγκρίνετε την ή απορρίψτε την».
Για σκοπιμότητες κάνει λόγο το ΑΚΕΛ
Υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος και απόδειξη είναι η αποκάλυψη Βότση ότι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.
Κάλεσε ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ να πουν όλους τους λόγους σκοπιμότητας που υπάρχουν, κατηγορώντας τους ότι με την πρόταση τους θα κρατήσουν στη δημόσια υπηρεσία υδροκέφαλους και μη παραγωγικούς ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στους νέους.
Ο κύριος Λαμάρης τους κατηγόρησε επίσης ότι με μια προχειρότατη κίνηση επιχειρούν να ρυθμίσουν το κορυφαίο δικαίωμα 430 χιλιάδων Κυπρίων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και για ανορθόδοξο τρόπο διεξαγωγής διαλόγου για το θέμα.
Με το πιστόλι στον κρόταφο δεν διεξάγεται διάλογος δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, επικρίνοντας βουλευτές ότι μπερδεύουν το διάλογο σε πολιτειακό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και βουλής, με τον κοινωνικό διάλογο.
Υπέδειξε ότι σύμφωνα με την πρακτική που ισχύει από το 1960, οι κοινωνικοί εταίροι διεξάγουν μεταξύ τους διάλογο και όταν καταλήξουν σε συμφωνία, αν η κυβέρνηση παραμένει εντελώς αρνητική, τότε δικαιολογείται η δράση και η παρέμβαση της Βουλής.
Αντίθετος στην επέκταση του ορίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την αντίθεση του στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος στη δημόσια υπηρεσία εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μιλώντας σε ομάδα Φοιτητών και Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ιταλικού Πανεπιστημίου Παλέρμο και του ισπανικού Πανεπιστημίου Γρανάδας, που επισκέφθηκε το προεδρικό, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στέκεται δίπλα στους φοιτητές και στον αγώνα τους ενάντια στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Εξάλλου, η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ αναφέρει ότι οι εισηγητές της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να στηρίξουν το στόχο της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν.
Η πρόταση, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και να αξιολογηθεί στη βάση αναλογιστικής μελέτης.
ΠΗΓΉ: astra.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου