Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η ΠΕΟ καταγγέλλει προσπάθειες ποινικοποίησης του δικαιώματος απεργίας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΕΟ καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους και σε ολόκληρο το κυπριακό λαό, την εν εξελίξει προσπάθεια από τον ΔΗΣΥ μέσα από την πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει, για ποινικοποίηση και υπόσκαψη του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για απεργία.

Είναι φανερό ότι ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να αξιοποιήσει το κλίμα που δημιουργείται στην κοινή γνώμη λόγω της διαφοράς με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για να προωθήσει μια πρόταση Νόμου η οποία στοχεύει ξεκάθαρα, στην υπόσκαψη του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και το άνοιγμα του δρόμου για αυθαίρετες και ετσιθελικές επεμβάσεις πάνω στο ιερό δικαίωμα της απεργίας, δικαίωμα που οι εργαζόμενοι το έχουν αποκτήσει με αγώνες και αίμα.

Είναι γνωστό, ότι το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδης υπηρεσίες έχει ρυθμιστεί από το 2004 με συλλογική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η οποία έχει ενσωματωθεί και αποτελεί μέρος του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Η επαναφορά αυτού του θέματος, με ρήτρες ποινικοποίησης της απεργίας και κατ’ επέκταση γενικότερα των εργασιακών σχέσεων, είναι εκδήλωση αντιδραστικής και αυταρχικής αντίληψης, κάτι που δεν χωρεί μέσα στην κουλτούρα και την παράδοση των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία, εκφράζουμε την ευχή η διαφορά με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να λήξει μέσα από διάλογο και καλή θέληση και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν πρέπει να δίνονται αφορμές σε όσους επιβουλεύονται ιερά δικαιώματα των εργαζομένων, για να προωθούν την υπόσκαψη τους.

Όσο λανθασμένη μπορεί να θεωρούν κάποιοι ότι είναι η συμπεριφορά κάποιων ομάδων εργαζομένων, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονική συμπεριφορά κάποιων πολιτικών δυνάμεων και εργοδοτικών συνδέσμων, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευαισθησία για διατήρηση της εργασιακής ηρεμίας σε ευαίσθητους τομείς, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι η ευκαιρία τους για να προωθήσουν τα απωθημένα τους ενάντια στα εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

2 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου