Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

S&P: Έως 15 δις οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου







Από 11 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει ότι θα ανέλθουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s. 

 Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οίκος εκτιμά ότι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες και 6,5 δισεκατομμύρια θα χρειαστεί το κράτος για τις ανάγκες του, για την επόμενη τριετία.

 Σημειώνει όμως ότι λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα και των επιπτώσεων από τις εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία το συνολικό ποσό μπορεί να ανέλθει στα 15 δις.

 Ο S&P’s αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ καθώς, σημειώνει, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανακεφαλαιοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και με ένα προκλητικό προφίλ στο χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του κρατικού χρέους.

 Υπενθυμίζει επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια υποβάθμισε την Κύπρο κατά έξι μονάδες, εξηγώντας ότι ο βασικός λόγος για τις υποβαθμίσεις είναι οι πιθανές απομειώσεις από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και οι καθυστερήσεις στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου