Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

"Άναψαν" τα αίματα για δανεισμό του κράτους από τρεις ημικρατικούς

Σε τρεις ημικρατικούς οργανισμούς για εξασφάλιση δανείου, με στόχο την κάλυψη των κρατικών αναγκών το επόμενο τρίμηνο απευθύνθηκε η κυβέρνηση.

 Κυβερνητικοί παράγοντες ενημέρωσαν σήμερα την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ότι το δάνειο καλούνται να χορηγήσουν από τα αποθεματικά τους η ΣΥΤΑ, η Αρχή Λιμένων και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

 Ο Δανεισμός θα γίνει με τη μορφή χρεογράφου το οποίο θα κατατεθεί στο χρηματιστήριο και θα λήγει σε τρεις μήνες.

 Το απόγευμα συνέρχεται το Δ.Σ. της ΣΥΤΑ για να εξετάσει το αίτημα και την Τετάρτη το Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων.

 Ο πρόεδρος της ΣΥΤΑ Στάθης Κιττής ανέφερε στην επιτροπή ότι το αποθεματικό του οργανισμού ανέρχεται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αποθεματικό του ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ. 

 "Άναψαν" τα αίματα στη Βουλή

 Αντιπαράθεση προκάλεσε στην επιτροπή Οικονομικών το αίτημα της κυβέρνησης για δανειοδότηση από τους ημικρατικούς οργανισμούς.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για σύγχυση, ερασιτεχνισμό και πανικό που οδήγησαν την οικονομία στη σημερινή κατάσταση. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η τρόικα θα ανάψει το πράσινο φως για να επιστραφούν στους ημικρατικούς τα ποσά που θα δοθούν ως δάνειο.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε δάνειο από τη CYTA γύρω στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επέκρινε επίσης εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι υποστήριζαν τη βοήθεια προς τις τράπεζες ύψους τριών δις, ενώ σήμερα που το κράτος ζητά μια τρίμηνη χρηματοδότηση, υποσκάπτουν συνειδητά και οδηγούν το κράτος σε πτώχευση.

 Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Κύπρος να μπει σε διαπραγμάτευση με το Μηχανισμό, υπό την απειλή της στάσης πληρωμών στο δημόσιο.

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου