Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Βάσος Σιαρλή: Η κυβέρνηση ζήτησε από την τρόϊκα να λάβει υπόψη την πρότασή της ότι δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του κράτους

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την τρόϊκα κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας της νήσου να λάβει υπόψη την πρόταση της κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του κράτους.

 Ο κύριος Σιαρλή μιλούσε ύστερα από συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με την υπουργική επιτροπή για θέματα οικονομίας. Είπε επίσης ότι και η τρόικα θεωρεί τις τράπεζες ως το βασικό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της θα επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

 Σε ότι αφορά τις ανάγκες του κράτους, ο κύριος Σιαρλή είπε ότι οι αριθμοί είναι πιο συγκεκριμένοι. Χρειάζονται, πρόσθεσε, περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014 για κάλυψη των αναγκών, που αφορούν αναχρηματοδότηση μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει.

 Στο πλαίσιο των διερευνητικών του επαφών κλιμάκιο της τρόικας είχε το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και τεχνοκράτες του υπουργείου. Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τονν πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

 Στις δώδεκα και σαράντα - πέντε το κλιμάκιο της τρόικας είχε συνάντηση με τις ηγεσίες της Οέβ και του Κεβέ και συζήτησαν θέματα, που αφορούν την Ατα, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, το συνταξιοδοτικό και την ανάγκη λήψης μέτρων στον ιδιωτικό τομέα για ώθηση της ανάπτυξης.

 Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης και ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Φίλιος Ζαχαριάδης δήλωσαν σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει συζήτηση για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, ενώ επανέλαβαν τη θέση για κατάργηση του θεσμού. Τόνισαν ακόμη την ανάγκη μετατροπής των Ημικρατικών Οργανισμών σε πρώτη φάση σε εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή τους.

 Παράλληλα δεύτερο κλιμάκιο βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα, όπου το πρωί είχε συνάντηση με τη Διοίκηση της Λαικής Τράπεζας. Αυτήν την ώρα συναντάται με τη Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και στις τρεις και τριάντα θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

πηγή: ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου