Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τεράστιες οι διαστάσεις του σκανδάλου των αξιογράφων!


Astra Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 13:13
money-flying2Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το σκάνδαλο με την μετατροπή καταθέσεων πολιτών σε αξιόγραφα των τραπεζών, με την υπόσχεση για μεγάλη απόδοση επιτοκίου.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην επιτροπή θεσμών της βουλής, διαφάνηκε ότι οι Εμπορικές Τράπεζες έπειθαν καταθέτες, παραγνωρίζοντας τους κανονισμούς, να μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πάνω από 3000 άτομα και να τοποθετηθεί σε αυτά τα προϊόντα περίπου 1.8 δις.

Σημειώνεται ότι μετά την έλευση της Τρόικας στην Κύπρο, απαγορεύεται η καταβολή επιτοκίου επί αξιογράφων από τις Τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια από το κράτος.

Οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μείωση του ποσοστού του επιτοκίου από το 7% που υπόσχονταν οι Τράπεζες σε 4.5% που είναι το ποσοστό για τις καταθέσεις, αλλά δεν συζητούν καθόλου το ενδεχόμενο να απολέσουν τα αρχικά τους κεφάλαια.

Οι επηρεαζόμενοι καταθέτες καταγγέλλουν επίσης ότι οι Τράπεζες μέσω των διευθύνσεων των υποκαταστημάτων τους, τους πίεζαν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, για τις οποίες μετατροπές λάμβαναν και προμήθεια 5%, χωρίς να τους εξηγούν τις πιθανές επιπτώσεις.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση γυναίκας που είχε θύματα στην τραγωδία της «ΗΛΙΟΣ» η οποία πείστηκε από την Τράπεζα να μετατρέψει τις αποζημιώσεις που έλαβε από το δυστύχημα καθώς και τις καταθέσεις των ανήλικων παιδιών της σε τέτοια αξιόγραφα.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών του Χρηματιστηρίου κατήγγειλε για ανοχή τον Πρώην Διοικητή, λέγοντας ότι ενώ γνώριζε το θέμα και στην αρχή έστειλε εγκύκλιο στις Τράπεζες, στη συνέχεια έδωσε κάλυψη για να καλύψει ο ίδιος τα δικά του εποπτικά λάθη, θέτοντας το δικό του συμφέρον και των Τραπεζών πάνω από τα συμφέροντα του κόσμου.


Π. Κληρίδης: "Βοηθήστε τους κατόχους αξιογράφων"

Ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε τη Βουλή και τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες να βρουν ένα τρόπο για να βοηθήσουν τους κατέθετες που μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Πέτρος Κληρίδης είπε ότι οι Εποπτικές Αρχές, η Γενική Εισαγγελία και η Βουλή όφειλαν να είχαν εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή το πρόσφατο διάταγμα που ενέκρινε η Βουλή για την επέμβαση της Κυβέρνησης προς τις Τράπεζες.

Ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει την καταβολή τόκων για αξιόγραφα, όταν μια Τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόκκο, κατά τη γνώμη της ΕΕ, ο πρώτος που πρέπει να φέρει το βάρος διάσωσης μιας Τράπεζας είναι ο μέτοχος και μετά ο καταθέτης, ενώ είναι ξεκάθαρη η πρόνοια για την απαγόρευση στο θέμα των τόκων για τα αξιόγραφα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι η αναστολή των τόκων για τα αξιόγραφα περιλαμβάνονταν στο διάταγμα, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να ενημερώσει για τους όρους του διατάγματος.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Νώντας Μεταξάς, ανέφερε ότι το ύψος των θεσμικών επενδυτών φθάνει το 25%, ενώ των μη θεσμικών επενδυτών το 75%.  

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η βουλή αποφάσισε τη δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και στην οποία θα μετέχουν όλοι οι επηρεαζόμενοι φορείς και η οποία θα επανέλθει σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών εντός των επομένων 10 ημερών.

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο Βουλευτής Αντρέας Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει πλήρως την αποκατάσταση της αδικίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τεράστιες και βαρύτατες ευθύνες στην εποπτική αρχή, τις διευθύνσεις και τις διοικήσεις των Τραπεζών, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέτρα για πιθανές ευθύνες.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η Βουλή έχει στόχο να εξευρεθούν τρόποι να διασωθούν οι επενδύσεις και οι αποταμιεύσεις του κόσμου προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι πλευρές της Βουλής σε κλίμα συναίνεσης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι στο θέμα φαίνεται να υπάρχουν πολλές ευθύνες, γιατί επί της ουσίας πρόκειται για παρατυπία που μπορεί να αγγίζει τα όρια της παρανομίας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα.

Στην απουσία τιμωρίας, κάθαρσης και δικαιοσύνης στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ο Κυπριακός λαός υποχρεώνεται να ζήσει τηρουμένων των αναλογιών ακόμα ένα παρόμοιο σκάνδαλο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μίνι χρηματιστήριο, είπε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου