Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Συνεχίζεται ο διάλογος για την ΑΤΑ

Κυβέρνηση και εργοδοτική πλευρά συνεχίζουν τον διάλογο αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), έχοντας διαφωνίες σε αρκετά ζητήματα, με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκφράζει την ετοιμότητά της για υπερπήδηση των διαφωνιών και αίσια κατάληξη της συζήτησης, στην βάση και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και απαντώντας σε ερωτήσεις, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε πως κοινή θέση όλων των πλευρών είναι ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται στην κατεύθυνση που έχουμε καθορίσει από την αρχή ως Κυβέρνηση».

 Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «τον διάλογο για την ΑΤΑ τον έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση με βασικό στόχο να κάνουμε την ΑΤΑ πιο ισορροπημένη, πιο δίκαιη και να ανταποκριθούμε και στην σύσταση η οποία υπάρχει στις ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο».

 Ερωτηθείσα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το να βάζουμε χρονικά όρια δεν είναι το ουσιαστικότερο σε αυτή την συζήτηση για ένα θέμα σοβαρό και ευαίσθητο» όπως αυτό της ΑΤΑ. Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εμείς, (ως Υπουργείο Εργασίας) έχουμε καταθέσει κάποιες σκέψεις και στις δυο πλευρές, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και με τις δυο πλευρές και πιστεύω πως αν υπάρχει κοινή και καλή θέληση μπορούμε να βρούμε λύσεις».

 Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε εικόνα για το πού στέκονται η κάθε μία από τις δυο πλευρές και θα συνεχίσουμε τον διάλογο για να έχουμε κοινή συνισταμένη και μια συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ». «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία δεν συμφωνούν οι δυο πλευρές άρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι που να πετύχουμε συμφωνία», είπε η κ. Χαραλάμπους.

 Σε ερώτηση για το πώς η ίδια, ως Υπουργός Εργασίας, αντικρούει αυτές τις διαφωνίες, είπε ότι «τις αντικρούω εργαζόμενη για να έχουμε συμφωνία». Σε δηλώσεις της αναφορικά με τα συζητηθέντα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι στο επίκεντρο ήσαν η προώθηση κανονισμού με τον οποίο θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την πρόληψη των τραυματισμών με αιχμηρά αντικείμενα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ένα τροποιητικό Νομοσχέδιο για πληρέστερη εφαρμογή του κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων εργαζομένων εντός Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Αναφορικά με την προώθηση του κανονισμού για τους τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «είναι ένας κανονισμός που απορρέει από σχετική συμφωνία στο επίπεδο της ΕΕ και κοινωνικών εταίρων και τον οποίο καλούμαστε ως χώρα – μέλος της Ενωσης να εφαρμόσουμε». Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει με το περιεχόμενο του κανονισμού και θα προωθηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση».

 Για το δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχόλησε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, η Υπουργός Εργασίας, είπε ότι αφορά «τροποιητικό Νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την πληρέστερη εφαρμογή του κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων».

 Εξήγησε ότι ο κανονισμός αυτός, «ουσιαστικά διαλαμβάνει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων που έρχονται στην Κύπρο να εργαστούν». Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «έχει παρατηρηθεί, από το 2004 που εφαρμόσαμε τον κανονισμό, πως δεν υπήρχαν διατάξεις εφαρμογής του, δηλαδή δεν οριζόταν ποια αρχή έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει αυτόν τον κανονισμό και δεν οριζόταν σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση του κανονισμού, τι ποινές επιβάλλονται και ποια διαδικασία ακολουθείται».

 Με απαρέσκεια σημείωσε ότι «αυτό υποδεικνύει ότι, δυστυχώς, κατά την διαδικασία της ένταξης (της Κύπρου στην ΕΕ) δεν ολοκληρώθηκαν σωστά οι διαδικασίες εφαρμογής και οι μηχανισμοί που να μας επιτρέπουν ολοκληρωμένα να εφαρμόζουμε το κοινοτικό δίκαιο». Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «καταθέσαμε, λοιπόν, ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, ένα νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται το Υπουργείο Εργασίας ως αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του κανονισμού σε ότι αφορά την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, καθορίζονται οι εξουσίες των Επιθεωρητών, ως επίσης ποινές και διοικητικά πρόστιμα».

 Όπως είπε η Υπουργός Εργασίας «οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάποιες απόψεις πάνω στο θέμα και θα συνέλθει ειδική τριμερής επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα, με στόχο, μετά τις θερινές διακοπές και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτό το Νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση». Καταλήγοντας η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου είναι πάρα πολύ σημαντική για μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν την ισότητα της μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων, Κυπρίων και κοινοτικών».

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου