Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Cyta

Συνάντηση με την ηγεσία της Cyta είχε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών κλιμάκιο της Τρόικας, κατά την οποία διερεύνησε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

 Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Cyta Στάθης Κιττής είπε ότι το κλιμάκιο ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες για τα οικονομικά, τις επενδύσεις και το δυναμισμό της Cyta. Όπως ανέφερε, «ήθελαν, επίσης, να μάθουν και λεπτομέρειες για το Ταμείο Συντάξεως της Cyta.

Τους εξηγήσαμε ότι το Ταμείο Συντάξεως έχει μια ιδιάζουσα μορφή και δεν ανήκει στο κράτος». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ήθελαν να ενημερωθούν και για το θέμα του θεσμικού πλαισίου. Τους εξηγήσαμε ότι ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο θα βοηθούσε την περαιτέρω ανάπτυξη της Cyta».

 Ο κ. Κιττής είπε, επίσης, ότι ενημέρωσαν το κλιμάκιο της Τρόικα ότι «η Cyta είναι ένας επιτυχημένος οργανισμός που ανήκει στο κράτος, αλλά συμβάλει και στα οικονομικά του κράτους και θα ήταν άδικο ή κρίμα να ιδιωτικοποιηθεί, ούτως ώστε τα κέρδη που αποφέρει να καταλήγουν στις τσέπες ιδιωτών, αντί στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

 Ερωτηθείς αν η Τρόικα έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης της Cyta, ο κ. Κιττής είπε ότι «ζήτησαν τις απόψεις μας. Δεν έθεσαν θέμα», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ομάδα που διερευνά αυτά τα θέματα, καταγράφοντας απόψεις και σκέψεις και «θα επανέλθουν το Σεπτέμβριο για να συζητήσουν με την Κυβέρνηση τα διάφορα ζητήματα».


 «Εμείς εμμείναμε στο ότι οργανισμοί όπως η Cyta λειτουργούν με τρόπο που συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να είναι βάρος», είπε. Ο κ. Κιττής είπε ότι ενημέρωσαν το κλιμάκιο ότι τα τελευταία χρόνια η Cyta έχει συμβάλει με 600 εκατομμύρια ευρώ -γύρω στα 80 εκατομμύρια τον χρόνο - στον κρατικό προϋπολογισμό. Ανέφερε ότι «οι άνθρωποι έχουν ένα καθήκον να επιτελέσουν, να ενημερώσουν τους δικούς τους αρμόδιους για τα δεδομένα της κάθε χώρας» με στόχο, όπως είπε, να διερευνήσουν τη δυνατότητα που έχει η κάθε χώρα να αντλήσει από τους δικούς της οικονομικούς πόρους, προτού ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.

 Ερωτηθείς αν θεωρούν πως η Cyta είναι ένας οργανισμός από τον οποίο το κράτος μπορεί να αντλήσει πολλά κεφάλαια, είπε ότι «το τί θεωρούν θα μας το πουν εκείνοι. Εμείς τους δώσαμε πληροφορίες». Το κλιμάκιο της Τρόικας είχε επίσης σήμερα το πρωί συνάντηση με τεχνοκράτες της ΑΗΚ στο Υπουργείο Οικονομικών. Πολίτης 25/07/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου