Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

H ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω κινδύνου ιδιωτικοποιήσεων




ANAΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ Η.Ο.

Οι Οργανισμοί με νομικό καθεστώς Δημοσίου Δικαίου δημιουργήθηκαν από την πολιτεία και την κοινωνία σαν Οργανισμοί κοινής ωφελείας για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Στηρίχθηκαν και στήριζαν την κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Στην Κύπρο πέραν από τις γενικότερες επιπτώσεις το πρόβλημα κορυφώθηκε κυρίως λόγω της έκθεσης των Κυπριακών Τραπεζών στα Ελληνικά ομόλογα και την επέκταση τους στην αγορά της Ελλάδας με αποτέλεσμα να χρειασθεί η στήριξη τους από το κράτος. Αυτά μας οδήγησαν στο Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε.

Τα πιο πάνω και η τελευταία υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης δημιούργησαν το πρόβλημα δανεισμού από τις Τράπεζες με αποτέλεσμα το κράτος να απευθυνθεί σε ημικρατικούς οργανισμούς για την προσωρινή αντιμετώπιση του. Τα αποθεματικά αυτών των οργανισμών είναι κατατεθειμένα στις Τράπεζες. Το κράτος ζητά να δανειστεί (και όχι να αντλήσει) μέρος τους για 3 μήνες με καλύτερους όρους. Το κράτος αφορά όλους και δεν είναι θέμα κυβέρνησης.

Το εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο τα αποθεματικά των οργανισμών κινδυνεύουν περισσότερο αν είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες με τα δισεκατομμύρια κεφαλαιακής ανεπάρκειας ή αν δοθούν με δανεισμό προσωρινά στο κράτος. Κυρίως όμως θα πρέπει να τοποθετηθούμε αν οι οργανισμοί που έχουν αποθεματικά πρέπει, με την προϋπόθεση ότι δεν κινδυνεύουν, να σταθούν δίπλα από το κράτος σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.

Τα μεγάλα λόγια και η κινδυνολογία δεν έχουν θέση για όσους θέλουν να τοποθετούνται υπεύθυνα. Το χειρότερο όμως είναι η προσπάθεια κάποιων να εμπλέξουν τους Η.Ο. σε πολιτικά παιχνίδια και κομματικές σκοπιμότητες φέρνοντας τους σε αντιπαράθεση με το κράτος και την κοινωνία.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα των οργανισμών είναι εγκριμένο μέσα από τους προϋπολογισμούς και σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ούτε
επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα τους αν οι οργανισμοί δανείσουν για 3 μήνες από τα αποθεματικά τους.

Όσον αφορά τα Ταμεία Σύνταξης αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους, έχουν κανονισμούς για τον τρόπο διαχείρισης και συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική, και απαιτούμε οι αποφάσεις να παίρνονται εφαρμόζοντας τους με ευλάβεια. Σ’ αυτή την περίπτωση το Δ.Σ. της ΑΤΗΚ ενέργησε σωστά.

Με την ευκαιρία αυτή η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που βρίσκεται μπροστά τους που δεν είναι άλλος από την πρόθεση Ευρωπαίων και ντόπιων πολιτικών για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τέλος, ζητούμε από όλους να τοποθετηθούν για τη θέση τους σ’ αυτό το ενδεχόμενο που σκοπό έχει την εκχώρηση των όσων δημιουργήθηκαν για δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα. Τότε είναι που οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντα τους θα μπουν σε κίνδυνο.







Από την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Λευκωσία 10/7/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου