Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Χριστόφιας προς Τρόικα: Δεν συζητώ τέτοια μέτρα


Φιλελευθερος

Απαιτούν αιματηρές θυσίες οι Τροϊκανοί και ενώπιον του Προέδρου

Τροϊκανοί: Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να υπάρξουν θυσίες.
Τροϊκανοί: Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να υπάρξουν θυσίες.



Λευκωσία: Με σκληρές θέσεις ως προς την ανάγκη μείωσης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, εμφανίστηκε ξανά χθες η Τρόικα και μάλιστα ενώπιον του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι τροϊκανοί επιμένουν σε δημοσιονομική τρύπα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το υπόλοιπο του έτους και την περίοδο 2013 - 2014.

Για φέτος η Τρόικα υπολογίζει έλλειμμα 5,5% και επιμένει σε «αιματηρά» μέτρα. Θέτει θέμα μη καταβολής του 13ου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για το 2012 και μείωση των απολαβών των κρατικών και ημικρατικών υπαλλήλων για το 2013 - 2014 κατά 15%.

Ο Πρόεδρος διαφώνησε με τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της Τρόικας και κάλεσε τους εκπροσώπους της να έχουν υπόψη τους ότι το πρόγραμμα που θα εισηγηθούν πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο εξυγίανση, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, όπως ήταν
και οι αποφάσεις των τελευταίων ευρωπαϊκών συμβουλίων.

Αίμα ζητάει η Τρόικα
Περικοπές μισθών, συντάξεων, ωφελημάτων και κατάργηση της ΑΤΑ

27 Ιουλίου 2012 09:00 ikypros.com



Αίμα ζητάει η Τρόικα

Ολοκληρώνεται σήμερα το επεισοδιακό ταξίδι της Τρόικας στην Κύπρο και η πρώτη γεύση που αφήνει είναι αυτή του... αίματος, αφού προτείνει σκληρά μέτρα για περικοπές μισθών, συντάξεων, ωφελημάτων, εφάπαξ και πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ. Η ένταση των μέτρων που προτείνονται ξάφνιασε ακόμη και την κυβέρνηση η οποία αμήχανα παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιχειρεί αντιπροτάσεις. Φαίνεται όμως πως το αυτί της Τρόικα δεν ιδρώνει... 

Το πρωϊ οι τεχνοκράτες της Τρόικα θα συναντηθούν με το Διευθυντή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και στις έντεκα και τριάντα με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μια συνάντηση που αναμένεται να δώσει ειδήσεις, αφού θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των Τροϊκανών.

Η τρόικα θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της στις 3.00 το απόγευμα με συνάντηση με την Διαπραγματευτική Πολιτική Ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η διυπουργική Επιτροπή θα προτείνει άλλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων, αφού η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις αιματηρές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ που εισηγείται η Τρόικα.

Θα εισηγηθεί επίσης να υπάρξει τελική συμφωνία, τα μέτρα να είναι ήπιας μορφής και μακροχρόνια, για να μην επαναληφθεί το  φαινόμενο της Ελλάδας με τα συνεχή Μνημόνια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ΠΑΣΥΔΥ επέδωσε υπόμνημα στην Τρόικα κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο οποίο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν ήδη συνεισφέρει 10% από τα εισοδήματά τους.

Εισηγήσεις που "ματώνουν"
Μείωση 7,5% των μισθών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, που αντιστοιχεί στο δέκατο-τρίτο μισθό και θα αποφέρει σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις 140 εκατομμύρια ευρώ, εισηγείται για φέτος η Τρόικα.

Οι εισηγήσεις συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ με την υπουργό Εργασίας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ η μείωση των μισθών θα συνεχισθεί για τα επόμενα δύο χρόνια σε ύψος 15% που αναλογεί σε δύο μισθούς ανά έτος.

Κατάργηση 13ου μισθού 
Η Τρόικα προτείνει ακόμη τη μόνιμη κατάργηση του δέκατου - τρίτου μισθού, ως διαρθρωτικού μέτρου, καθώς και αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων στις συντάξεις πέραν του σημερινού 3%. Δηλαδή να μειωθεί κατά 50% το κόστος της κρατικής μηχανής και να επηρεαστούν οι συντάξεις με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
 Εισηγείται όμως και κούρεμα του εφάπαξ, με συμψηφισμό δύο-τριών χρόνων.


Μόνιμη κατάργηση της ΑΤΑ
Το κλιμάκιο της Τρόικα, παρά τις αντιδράσεις, αντιπροτείνει την πλήρη κατάργησή της ΑΤΑ, να δίδεται σε ετήσια αντί σε εξαμηνιαία βάση και αφού προηγηθούν δύο χρόνια ανάκαμψης της οικονομίας.


Χριστόφιας: Οι τράπεζες φταίνε...
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, είχε συνάντηση με τους τρεις επικεφαλής της Τρόικας στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ανέφερε ότι πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό τα όποια διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν να μην σκοτώσουν την προοπτική της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως να τη βοηθήσουν να βγει από την ύφεση και να ανακάμψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου