Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ



ANAΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής που επέβαλε προϋποθέσεις και τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των Κ.Α. δυνατόν να οδηγήσουν τις Κ.Α. σε κλείσιμο ή/και απορρόφηση τους από άλλη εταιρεία. Ερωτήματα, επίσης, δημιουργούνται και από την πρόσκληση της AEGEAN στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η απαίτηση για παραίτηση του Δ.Σ. (των συμβούλων που διορίζονται από την κυβέρνηση) σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι παράμετρος για μη υλοποίηση του σχεδίου. Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ευθύνες στο Δ.Σ για την όλη κατάσταση στις Κ.Α γι΄ αυτό και ζητήσαμε όπως η αντικατάσταση μελών του Δ.Σ γίνει με φειδώ, από τον κύριο μέτοχο, διατηρώντας ένα βασικό κορμό από το υφιστάμενο Δ.Σ προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ο όρος για την εκπόνηση νέας μελέτης από Διεθνούς φήμης συμβούλους θα οδηγήσει την εταιρεία σε οριακό σημείο που θα δικαιολογεί την απορρόφηση των Κ.Α. από συγκεκριμένη εταιρεία. Ο όρος ότι το όποιο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης εκπονηθεί δε θα συζητηθεί με τις συντεχνίες στα πλαίσια των εργασιακών σχέσεων δημιουργεί ερωτηματικά και αμφιβολίες σε σχέση με τη δυνατότητα υλοποίησης του. Οι εργαζόμενοι στις Κ.Α απέδειξαν ότι μέσα από διάλογο είναι έτοιμοι να αναλάβουν οδυνηρά μέτρα, οπότε ως προς τι, η πρόθεση αποξένωσης των εργαζομένων από τις όποιες διεργασίες.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις συντεχνίες προβλέπει την εξοικονόμηση €17 εκατ. και την άμεση μείωση του προσωπικού κατά 247 άτομα. Παραταύτα με την απόφαση της Βουλής μπαίνει στο περιθώριο.

Ο όρος για πλήρη ελευθεροποίηση των αιθέρων προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) ήταν απαίτηση της AEGEAN στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Παρόλο που προειδοποιήσαμε ότι η Κύπρος με τέτοια απόφαση θα ξεπουλούσε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η βουλή έκαμε αποδεκτό το αίτημα της AEGEAN, επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντα των Κ.Α., στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό ενώ την ίδια στιγμή δεν ισχύει το ίδιο το δικαίωμα για πτήσεις από αεροδρόμια άλλων χωρών (π.χ. Ελλάδα).

Ο όρος για αναθεώρηση της συμφωνίας με την RYAN AIR που ήταν και δική μας απαίτηση και ήταν θέμα που αναδείχθηκε πρώτιστα με ενέργειες του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπαίνει για χάριν των Κ.Α αφού εξυπηρετεί και τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας.

Η απόφαση της Βουλής για τις Κ.Α. οδηγεί στην εξαφάνιση του Εθνικού Αερομεταφορέα όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι των Κ.Α. που έκαναν πολλές θυσίες τα τελευταία 10 χρόνια θα θυματοποιηθούν.

Είναι γνωστό ότι οι ίδιοι που παίρνουν σήμερα αυτές τις αποφάσεις, στο παρελθόν, αύξησαν το προσωπικό σε 2200, δημιούργησαν τη HELLAS-JET και αγόρασαν αεροπλάνα με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ζημιές.

Οι Συντεχνίες των Κ.Α. θα αξιολογήσουν στα σώματα τους τα νέα δεδομένα και σε συνεργασία όπως πορεύτηκαν μαζί μέχρι σήμερα θα βρουν τρόπους να αντιδράσουν για να προστατευθούν η εταιρεία και οι εργαζόμενοι.
Από τις Συντεχνίες

ΣΥΝΥΚΑ (ΟΗΟ) - ΣΕΚ
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
ΣΥΠΚΑ
ΑΣΥΣΕΚΑ

Λευκωσία 13/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου