Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΚ Oι εργοδότες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση


politis

Η ΣΕΚ με σημερινή ανακοίνωσή της καλεί την εργοδοτική πλευρά να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να κάμει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά τα αντι-αιτήματα - όπως αναφέρεται - που προτείνονται χωρίς να έχουν κατατεθεί ακόμη αιτήματα από τις συντεχνίες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν το τέλος του 2012.


"Την ίδια ώρα γίνονται δηλώσεις και στέλλονται προειδοποιήσεις και μηνύματα για τη μη καταβολή του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δημιουργούν χωρίς λόγο μια τεταμένη κατάσταση και ένα πολεμικό κλίμα που δεν βοηθά την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας".


Η ΣΕΚ καλεί την εργοδοτική πλευρά να κάνει δεύτερες σκέψεις και για την ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία και  για την εσπευσμένη υποβολή αντι-αιτημάτων, αλλά και για τη μη καταβολή του 13ου μισθού. Καλείται η εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί την υπογραφή της και να εφαρμόσει στην πράξη τα όσα συμφώνησε, (π.χ. απρόσκοπτη καταβολή της ΑΤΑ), με τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ τον περασμένο Φεβράρη στην παρουσία της υπουργού Εργασίας.


Αυτή τη δύσκολη εποχή για την Κύπρο θα πρέπει να επικρατήσουν λογικές εργατικής ειρήνης και εργασιακής ομαλότητας, σύμφωνα με την ΣΕΚ που τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν επιδιώκει ούτε ανατροπές θεσμών και αξιών, ούτε απεργίες, ούτε επιδεικνύει ετσιθελισμό στη διευθέτηση των οποιονδήποτε εργατικών διαφορών, γιατί ακράδαντα πιστεύει πως, η Κύπρος αυτή την ώρα δεν έχει την πολυτέλεια για αχρείαστες αντιπαραθέσεις.


"Τούτων λεχθέντων οφείλουμε να κακίσουμε τη συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς να απορρίψει δύο φορές τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία έληξε από το Δεκέμβριο του 2010".


Αυτή την ώρα η εργοδοτική πλευρά καλείται να επιδείξει ύψιστη κοινωνική ευαισθησία, μετριοπάθεια και να συμβάλει με τη συμπεριφορά της στην ομαλή λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων που ελεύθερα συνομολογούνται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου