Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κενά στην Κύπρο σε σχέση με το βρόμικο χρήμα βρήκε το ΔΝΤ

Λευκωσία: Με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της διαφάνειας των νομικών προσώπων στην Κύπρο, προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) απέστειλε εικοσασέλιδο σημείωμα με εισηγήσεις στις κυπριακές Αρχές μετά από διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο φέτος.

 Η ομάδα της χρηματοοικονομικής δράσης του ΔΝΤ προέβη σε μια γενική ανασκόπηση με βάση τις συνθήκες της κυπριακής νομοθεσίας καθώς και τις διαπιστώσεις της έκθεσης Moneyval (2011) αλλά και βάσει πληροφοριών των κυπριακών Αρχών.

 Οι εισηγήσεις και τα ευρήματα του ΔΝΤ σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα όπως την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος όπου και η Μοneyval είχε εντοπίσει έναν αριθμό κινδύνων καθώς και στις πιθανές δευτερογενείς επιδράσεις σε άλλες χώρες.

 Το ΔΝΤ στις εισηγήσεις του περιλαμβάνει επίσης παρεμφερή αδικήματα όπως τα φορολογικά, απαιτώντας περιορισμένες αναθεωρήσεις στο αστικό δίκαιο, το ποινικό δίκαιο, το εταιρικό δίκαιο, το δίκαιο των διεθνών εμπιστευμάτων κ.α.

 Κύριο εύρημα του Ταμείου αποτελεί, σύμφωνα με το εμπιστευτικό εικοσασέλιδο έγγραφο, η έλλειψη διασφάλισης ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν επαρκή, ακριβή και έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο νομικών προσώπων.

 Ιδιαιτέρως ανησυχητικό κρίνει η ομάδα δράσης του ΔΝΤ ότι περισσότερες από 270.000 εταιρείες βρέθηκαν υπό τη δικαιοδοσία της Κύπρου με τις περισσότερες από αυτές να αποτελούν το κύριο όχημα ξένων επενδύσεων σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Διαπιστώθηκαν επίσης σε αρκετές εταιρείες από αυτές μεγάλα ποσοστά συστημάτων πιθανού ξεπλύματος χρήματος.

 Επισημαίνουν επιπρόσθετα ότι ο αναθεωρημένος νόμος για τα διεθνή εμπιστεύματα ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ αυτό το έτος, δεν είναι πλήρως εναρμονισμένος με τα διεθνή πρότυπα.

πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου