Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Τέσσερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Στα χέρια της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας και της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να βρίσκεται το έγγραφο με τις τελικές θέσεις της τρόικας.


 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ το έγγραφο βασίζεται στο προσχέδιο που δόθηκε στην κυβέρνηση το καλοκαίρι, ωστόσο είναι αναθεωρημένο και πιο σκληρό.

 Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα ανεβάζει τις απαιτήσεις της για εξοικονομήσεις μέσω μέτρων από τα 975 εκατομμύρια, στο 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Τέσσερα βασικά θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο αποτελούν αγκάθι στην διαπραγμάτευση της τρόικας με την κυβέρνηση: το δημόσιο χρέος και η βιωσιμότητα του, όπως το εγείρουν οι δανειστές, η ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών, το συνταξιοδοτικό και το Φυσικό Αέριο.

 Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι αν το δάνειο από την τρόϊκα ανέλθει στα 9.5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους, με την τρόϊκα ωστόσο να έχει διαφορετική άποψη.

 Για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, ακόμη και των κερδοφόρων, η τρόικα επιμένει στην εκποίηση τους για να καλυφτούν οι ανάγκες του χρέους, θέση με την οποία διαφωνεί η κυβέρνηση, η οποία επίσης εγείρει και θέματα ασφάλειας ειδικά στον τομέα των επικοινωνιών και της ενέργειας σε μια υπό κατοχή χώρα.

 Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό η τρόικα ζητά να σταματήσει το κράτος να καταβάλλει το μέρος που του αναλογεί για κάθε εργαζόμενο στη δημόσια υπηρεσία και κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση των συντάξεων.

 Ωστόσο σε περίπτωση μη καταβολής της συνεισφοράς του κράτους για να μην επηρεαστεί το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα πρέπει το ποσοστό να βρεθεί από αλλού, κάτι που θα σημαίνει αύξηση των συνεισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επίσης η τρόικα ζητά διαγραφή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Για το φυσικό αέριο οι δανειστές ζητούν όπως τα έσοδα πηγαίνουν απευθείας στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

πηγη: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου