Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Δεν φαίνεται να ευνοούν κινητοποιήσεις Ήπιες αντιδράσεις συντεχνιών στα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα

fileleftheros

Λευκωσία: Με αυτοσυγκράτηση και ήπιους τόνους αντιδρούν μέχρι στιγμής οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στα μέτρα που περιλαμβάνονται στην καταρχήν συμφωνία Κυβέρνησης – Τρόικας. 

Οι ηγέτες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ τονίζουν μεν ότι οι όροι του μνημονίου είναι επαχθείς, αλλά φαίνεται να μην ευνοούν κινητοποιήσεις που θα προκαλούσαν εργατική αναταραχή.

Δηλώσεις Νίκου Μωυσέως
Το κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι μεγάλο και τα μέτρα πολύ οδυνηρά, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως.

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται τόσο με τις περικοπές στους μισθούς τους, όσο και με τις νέες φορολογίες.

Έκανε λόγο για πολύ μεγάλες αλλαγές στον δημόσιο τομέα, με πολύ μεγάλες συνεισφορές, μεγαλύτερες από ότι ανέμενε το συνδικαλιστικό κίνημα, με βάση και τη διαβούλευση που είχε γίνει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μωυσέως κατέταξε στα θετικά υπό τα σημερινά δεδομένα την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ενώ χαρακτήρισε άδικο τον περιορισμό του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αύριο, Τρίτη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ, θα μελετήσει το Μνημόνιο και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο Νίκος Μωυσέως τόνισε πάντως ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και δεν εξυπηρετεί να προκληθεί εργατική αναταραχή.

Δηλώσεις Κυρίτση
Στο Μνημόνιο υπάρχουν δεσμεύσεις που δεν είναι αποδεκτές από το συνδικαλιστικό κίνημα, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, είπε ότι η ΠΕΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι θα παραχωρείται στο διηνεκές μόνο το 50% της ΑΤΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι ο θεσμός παραμένει.

Για τα ζητήματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι οι απαιτήσεις της Τρόικας δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ερώτηση, εξάλλου, αν προγραμματίζονται δυναμικές εκδηλώσεις, απάντησε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα διαβουλευθούν και θα αποφασίσουν αναλόγως.

Δηλώσεις Γλαύκου Χατζηπέτρου
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, χαρακτήρισε δυσβάσταχτο το ποσοστό των αποκοπών στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι στο Μνημόνιο έχουν περιληφθεί θέματα που δεν τα είχε ζητήσει η Τρόικα, αλλά ενδεχομένως τα περιέλαβε η κυβέρνηση ή τα αρμόδια Υπουργεία, όπως είναι το ελαστικό ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόσθεσε ότι στο συνταξιοδοτικό έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, όπως το εφάπαξ, το οποίο δια νόμου δεν φορολογείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου