Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Για το 2013 ισχύουν οι περικοπές της κυβέρνησης - για τα επόμενα χρόνια οι περικοπές αυξάνονται επιπλέον 3%


Οι συντεχνίες ακονίζουν μαχαίρια

Inbusiness.com

Πριν καλά-καλά επισημοποιηθεί η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο, οι συντεχνίες άρχισαν ήδη να ακονίζουν μαχαίρια αφού θεωρούν πως το μνημόνιο είναι σφαγιαστικό για τους εργαζόμενους.
Οι συντεχνίες έτυχαν εκ νέου ενημέρωσης την Παρασκευή για τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν τα εργασιακά και εξέφρασαν απερίφραστα την άποψη πως περιλαμβάνει μέτρα που επηρεάζουν αρνητικότατα τους εργαζόμενους.
Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ότι και να γίνει για μας, η ΑΤΑ δεν παραγράφεται, η συλλογική σύμβαση και το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης σε θέματα που αφορούν εργασιακές κατακτήσεις δεν παραγράφονται και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τις εγκαταλείψουμε», τόνισε προσθέτοντας ότι οι τελικές θέσεις της ΠΕΟ επί των μέτρων του μνημονίου θα διατυπωθούν μετά από σοβαρή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση που θα διενεργήσουν τα σώματα της Ομοσπονδίας.
Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι οι προτάσεις της Τρόικας ήταν εξόφθαλμα εξοντωτικές και αντιλαϊκές, χωρίς να υποτιμούνται όσα επιτεύχθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση.
Σκοπιμότητες στα μέτρα
Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου χαρακτήρισε τα μέτρα σφαγιαστικά, ετεροβαρή και με στοιχεία σκοπιμότητας που στοχεύουν τον δημόσιο υπάλληλο.
Τα μέτρα
Αρχίζοντας από την ΑΤΑ, ένα θέμα που… παίδεψε τη διαβούλευση, η τελική φόρμουλα φαίνεται να μιλά για πάγωμα για όσο χρόνο διαρκή το μνημόνιο, και στην συνέχεια καταβολή της κατά 50% εάν και εφόσον δεν υπάρχουν αρνητικοί ρυθμοί τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (3ο και 4ο ).
Αλχημείες και φόρμουλες
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, το ποσό των 7.2 δις ευρώ που οφείλει η κυβέρνηση στο ΤΚΑ δεν πρόκειται να διαγραφεί αλλά δεν θα υπολογιστεί σε αναλογιστική μελέτη που θα διεξαχθεί.
Το όριο σύνταξης πάει στο 65ο έτος πλέον με αρχή το 2014 αφού θα αυξάνεται μέχρι τότε κατά έξι μήνες. Ανάλογα με το πώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, το 2023 θα γίνει αναθεώρηση του ορίου. Πολύ πιθανόν, να υπολογίζεται αύξηση του προσδόκιμου κατά έξι μήνες κάθε πέντε χρόνια.
Σε ότι αφορά τις περικοπές τους μισθούς στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το Sigmalive, για το 2013 ισχύει η πρόταση της Κυβέρνησης.
•    Από 1001-1500 ευρώ, 6,5%
•    Από 1501-2000, 8,5%
•    Από 2001-3000, 9,5%
•    Από 3001-4000, 11,5%
•    Άνω των 4001, 12,5%
Από το 2014, αυξάνονται οι περικοπές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες . Αυτό θα διαρκέσει για την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου