Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση Πάμπη Κυρίτση, ΓΓ ΠΕΟ σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνεδρίας του Εκτελεστικού Συμβούλιου αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία για το μνημόνιο

Συνεδρίασε σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ και ασχολήθηκε με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην καταρχήν συμφωνία για το μνημόνιο συναντίληψης και ιδιαίτερα με εκείνα που αφορούν πιο άμεσα τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Ολοκληρωμένη εκτίμηση και αποφάσεις θα παρθούν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ το οποίο συγκαλείται το ερχόμενο Σάββατο. Η καταρχήν αντίδραση μας είναι ότι τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν τους εργαζόμενους είναι σκληρά και επώδυνα.

Εκφράζουν ουσιαστικά την φιλοσοφία και πολιτική της Τρόικα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τρόικα, την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, πράγμα το οποίο εμείς από την αρχή είχαμε διαπιστώσει και είχαμε καταγγείλει.

Τα μέτρα θα μπορούσαν σίγουρα να ήταν χειρότερα αν δεν ακολουθείτο μια πολιτική σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και αν υιοθετούνταν εκείνες οι λογικές, οι παραινέσεις και απαιτήσεις για εδώ και τώρα υπογραφή του μνημονίου ουσιαστικά χωρίς οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Είναι γνωστό ότι ακόμα και την ώρα που γινόταν η διαπραγμάτευση, υπήρξαν δυνάμεις οι οποίες ασκούσαν πιέσεις για εδώ και τώρα υπογραφή του μνημονίου χωρίς οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγών που να είναι προς το συμφέρον του λαού γενικά και των εργαζομένων.

 Έχοντας υπόψη αυτή την εκτίμηση, ως ΠΕΟ θεωρούμε ότι είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό, οι εργαζόμενοι με ένα τρόπο μαζικό και δυναμικό να εκφράσουν την αντίδραση και την απαρέσκεια τους για τα μέτρα που επιβλήθηκαν μέσα από την συμφωνία με την Τρόικα. Προς τούτο είναι γνωστό ότι ήμαστε σε μια διαδικασία συνεννόησης με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αύριο θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ για ένα πρώτο προβληματισμό. Στόχος είναι αυτή η αντίδραση, που κατά την άποψη μας πρέπει να εκφραστεί με τον τρόπο που έχω εξηγήσει, να είναι πανσυνδικαλιστική αν είναι δυνατό. Αυτή θα είναι η δική μας η προσπάθεια.

 * Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το πλαίσιο που θα κινηθούν οι κινητοποιήσεις

Έχουμε ξεκαθαρίσει και ξεκαθαρίζουμε ξανά ότι θέματα που αφορούν δικαιώματα των εργαζομένων ή τις εργασιακές σχέσεις και έχουν επιβληθεί στο μνημόνιο, λόγω της επιμονής της τρόικα σε ακραίες προσεγγίσεις, εμείς δεν σημαίνει ότι τα δεχόμαστε, ούτε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να εφαρμόζονται στο διηνεκές. Είναι σαφές ότι ο αγώνα μας για να μην εφαρμοστούν αυτά μέτρα θα είναι συνεχής.

πηγή: ΠΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου