Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Στο ακουστικό για την ημερομηνία καθόδου της Τρόικας

Το θέμα της ΑΤΑ, η εποπτεία των συνεργατικών ιδρυμάτων, το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η επιμονή της Τρόικα για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, περιλαμβάνονται στα ακανθώδη ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη νέα κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει δώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και διευκρινίσεις προς τους εκπροσώπους της Τρόικα και αναμένει πλέον τον καθορισμό της ημερομηνίας καθόδου στην Κύπρο προκειμένου να κλείσει το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης.

"Από πλευράς δικής μας έχουμε δώσει όλη την πληροφόρηση βάσει του οδικού χάρτη που έχουμε συμφωνήσει μαζί τους και τώρα είμαστε στο ακουστικό και περιμένουμε ακούσουμε τη ημερομηνία που θα κατέλθουν στην Κύπρο για να κλείσουμε τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία του μνημονίου", ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιαρλή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι αντιδράσεις της Τρόικας στις διευκρινίσεις που της δόθηκαν ήταν θετικές. "Οπόταν από πλευράς δικής μας υπάρχει άμεση ανταπόκριση και επομένως η μπάλα είναι στην πλευρά της ομάδας της Τρόικας", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι τα θέματα που εκκρεμούν και θα συζητηθούν στην νέα κάθοδο της Τρόικα στο νησί είναι πέντε. Συγκεκριμένα, είπε πως τα θέματα αυτά είναι η ΑΤΑ, το θέμα της εποπτείας των συνεργατικών ιδρυμάτων, το οποίο χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα, η απαίτηση της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα θέμα που, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, κατατάσσεται στα γενικά θέματα και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τρόικα ζητεί κατάργηση της ΑΤΑ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως η απαίτησή τους είναι η κατάργηση της ΑΤΑ. Σημείωσε ωστόσο πως "κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έχουμε κάνει προτάσεις οι οποίες βασίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύω ότι στον τελικό γύρο θα βρεθεί η χρυσή τομή".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι ΥΠΟΙΚ και Τρόικα βρίσκονται "πάρα πάρα πολύ κοντά" σε ό,τι αφορά το ύψος των περικοπών και αυξήσεων εσόδων, έτσι ώστε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος προσαρμογής να επιτυγχάνεται το ποσό των €975 εκατομμυρίων ευρώ. "Κάποιες διευκρινίσεις ζητούνται κατά καιρούς και συνεχίζουν να ζητούνται, αλλά δεν είναι λόγος μη καθόδου της ομάδας της Τρόικα εδώ. Έχουμε συμφωνήσει αν υπάρξει οτιδήποτε και πιθανώς να υπάρξει είναι θέμα το οποίο θα συζητήσουμε για την επίσκεψή τους", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κατάληξη για το θέμα της μείωσης του ύψους του αφορολόγητου εισοδήματος δεδομένων των μειώσεων των εσόδων από το φόρο εισοδήματος λόγω των περικοπών, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν θεωρείται ουσιαστικό θέμα προς συζήτηση, καθώς "έχει επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των €975 εκ".

"Μπορεί να υπάρχουν διευκρινίσεις που τις ζητούν, αλλά επί συνεχούς βάσης εμείς προσφέρουμε τις επεξηγήσεις που χρειάζονται και έτσι πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα επί του συγκεκριμένου θέματος", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα προλάβει τη συνεδρία του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ή μετατίθεται στην επόμενη τακτική συνεδρία της 3ηςΔεκεμβρίου, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν θα είναι τέλος του κόσμου αν δεν προλάβουμε τη σύνοδο της 12ης Νοεμβρίου. Ο κ. Σιαρλή επανάλαβε ότι η Κύπρος θα επιθυμούσε το αίτημα για οικονομική στήριξη να συζητείτο στη συνεδρία του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου μαζί με αυτό της Ισπανίας και της Ελλάδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μαδρίτη δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική στήριξη, ενώ η προσοχή φαίνεται να στρέφεται προς την Ελλάδα για την οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Εξήγησε ακόμη ότι "από τη στιγμή που επιτευχθεί η συμφωνία είναι φυσιολογικό ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον λίγες ημέρες για να μπορέσει η ομάδα της Τρόικας να υποβάλει τη δική της συνοπτική έκθεση στο Eurogroup". "Κατά συνέπεια", συνέχισε, "έστω και αν η 12η Νοεμβρίου δεν επιτευχθεί αυτό πιστεύω ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την ομάδα της Τρόικα. Από την στιγμή που αυτό επιτευχθεί πιστεύω ότι πέραν του 50% της δουλειάς έχει πλέον συμπληρωθεί".

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι υπάρχει διαφορά με την Τρόικα σε σχέση με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διαφορά αυτή δεν θεωρείται διαφορά ουσίας, αφού εκκρεμεί ο διαγνωστικός έλεγχος της εταιρείας Pimco για τον καθορισμό του ακριβές ποσού. "Κατά συνέπεια", πρόσθεσε, "αυτή η ομάδα εφόσον δεν θα υποβάλει τη δική της έκθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αυτό το θέμα δεν είναι ουσίας σε αυτό το στάδιο. Οτιδήποτε και αποφασιστεί μεταξύ εμάς και της Τρόικα ως πιθανόν ποσό ύψους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αυτό είναι προκαταρτικό".

Επανέλαβε την περίπτωση της Ισπανίας για την οποία η Κύπρος έχει μάθει πολλά πράγματα από τη διαδικασία, όπως είπε. Υπενθυμίζεται ότι για την Ισπανία το Eurogroup είχε δεσμεύσει 100 δις ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες της χώρας αυτής, ενώ το τελικό ποσό καθορίστηκε στα 44 δις. "Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τι μάθαμε είναι ότι το ποσό που συζητάς σε αυτό το στάδιο είναι προκαταρτικό και επομένως δεν μπορείς να υπολογίσεις τον τελικό αριθμό στο παρόν στάδιο. Για αυτό δεν πιστεύω ότι θα είναι αγκάθι στην τελική κατάληξη ενός εμπορίου", είπε.

Σε ερώτηση αν ζητήθηκε όπως η ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών θεωρηθεί ως ξεχωριστό κομμάτι του μνημονίου και αν λαμβάνει κάποιες ενδείξεις για το ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Σιαρλή απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι το κυπριακό αίτημα χρηματοδότησης υποβλήθηκε τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και του δημόσιου τομέα.

"Αν ανοιχτεί ο δρόμος, ευελπιστούμε και μάλιστα το πιστεύουμε ότι σε κάποιο στάδιο το επόμενο ένα με δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα, θα ανοίξει ο δρόμος ούτως ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει απευθείας τις τράπεζες, οπόταν η υποχρέωση την οποία σήμερα ή αύριο θα αναλαμβάνει το κράτος θα μεταφερθεί κατευθείαν στις τράπεζες και έτσι το δημόσιο χρέος το οποίο αναλαμβάνουμε τώρα θα μειωθεί αναλόγως", συνέχισε.

πηγη: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου