Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η τρόικα ζητά τα έκτακτα έσοδα για αποπληρωμή του δανείου

Αναφορικά με την αποκλειστική πληροφορία του Σίγμα, ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό το αίτημα της τρόικας για να χρησιμοποιούνται τα έσοδα από το ΦΑ για την αποπληρωμή του δανείου από την τρόικα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει μια θέση της τρόικας που λέει ότι τα έκτακτα έσοδα από τη δραστηριότητα που θα γίνεται στην Κύπρο θα παραχωρούνται για την αποπληρωμή.

 Αυτό δεν αφορά μόνο τα έσοδα από το ΦΑ, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τα έκτατα έσοδα, η τρόικα επιθυμεί όπως χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του δανείου, «το οποίο δεν έχουμε ακόμα συνάψει».

Σε ότι αφορά τα έσοδα από το ΦΑ, που αναμένονται από το 2018, η κυβέρνηση έχει υποβάλει μια πρόταση που συνίσταται στη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα καταβάλλονται τα έσοδα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών για τις μελλοντικές γενεές και ασφαλώς ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πηγαίνουν για την εξόφληση του όποιου δανείου κάνουμε ενόψει της συμφωνίας με την τρόικα, είπε ο κ. Στεφάνου, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

 Στις 3μιση η τρόικα θα έχει συνάντηση με την κυβέρνηση για να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος. «Έχουμε θέσεις που εξηγήσαμε και κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξ αποστάσεως», είπε ο κ. Στεφάνου.

Αγκάθι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποτελεί το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διότι αυτό θα καθορίσει το ύψος του δανείου που θα χρειαστεί η Κύπρος. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι τράπεζες δε χρειάζονται περισσότερα από €6 δις.

 Η τρόικα υπολογίζει περίπου τα διπλάσια. Σε ένα άλλο επίπεδο, η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «Αν για παράδειγμα εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη αυτό επηρεάζει την Κύπρο».

Κατέστησε σαφές ότι η κυπριακή πλευρά «δεν πάει στη διαπραγμάτευση με την λογική ή εσείς ή εμείς. Θέλουμε να βρούμε τη σωστή συνισταμένη» Θα καλέσουμε τον κόσμο να προβεί σε θυσίες για τις ζημιές που δημιουργήθηκαν από τις τράπεζες αλλά ο κόσμος θα θέλει να ξέρει αν αυτές οι θυσίες θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «δεν θέλουμε να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα, από μνημόνιο σε μνημόνιο και από μέτρα σε μέτρα. Αυτό δεν είναι προς όφελος του Κύπριου και της κυπριακής οικονομίας».

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της Pimco από τους διαγνωστικούς ελέγχους στις τράπεζες αναμένεται να είναι έτοιμα τις επόμενες βδομάδες. Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν με την Pimco να τους παραδώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου προκαταρκτική έκθεση, στη βάση της οποίας θα συζητηθεί το ύψος και ο τρόπος παραχώρησης της στήριξης προς την Κύπρο.

 Η στήριξη των τραπεζών επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα του χρέους και το μέγεθος του δημοσιονομικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες για να πείσει την Πίμκο να ετοιμάσει ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τις ανάγκες των τραπεζών, κάτι το οποίο η Τρόικα δεν αποδέχεται.

Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου