Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΟΚ: Δυναμικές κινητοποιήσεις και εκστρατεία κατά του μνημονίου


Onlycy.com


Το μνημόνιο «είναι κατάφορα εξουθενωτικό και κοινωνικά απαράδεκτο για εργαζομένους – ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – για συνταξιούχους, άνεργους και ευάλωτους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους και ανακοίνωσε ότι η ΔΕΟΚ αρχίζει δυναμικές κινητοποιήσεις και εκστρατεία κατά του ισοπεδωτικού, όπως το χαρακτήρισε, μνημονίου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη, ο κ. Διομήδους είπε ότι με σύνθημα «Διεκδικούμε – Αγωνιζόμαστε» η ΔΕΟΚ θα προωθήσει ψήφισμα για υπογραφή στου χώρους εργασίας και σε χώρους κοινωνικής σύναξης.
Η εκστρατεία, συνέχισε, αρχίζει την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα επεκταθεί σε όλες τις πόλεις και μεγάλες περιφέρειες της υπαίθρου.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ανέφερε, θα κορυφωθεί η πρώτη φάση της εκστρατείας με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Λευκωσία.
«Μετά θα συνεχίσουμε με νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις με την Πολιτική ηγεσία, τα κόμματα, θεσμούς της ΕΕ στην Κύπρο, Προεδρικούς Υποψήφιους. Στις συναντήσεις θα μεταφέρουμε το μήνυμα μας ότι θα παλέψουμε σκληρά για διαφύλαξη κατακτήσεων και θεσμών όπως το Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η ΑΤΑ», πρόσθεσε.
Στην εκστρατεία αυτή, συνέχισε, θα καλέσουν όλες τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν μαζί τους.

«Θα καλέσουμε επίσης τις δεκάδες χιλιάδες των ανέργων, τους συνταξιούχους, τους νέους και νέες μας να στρατευθούν στο αγώνα για προστασία της κοινωνικής συνοχής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο τόπο μας», ανέφερε.
Ο κ. Διομήδους ανακοίνωσε, επίσης, ότι τη Δευτέρα το πρωί θα στείλει νέα επιστολή στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα σε ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ για άμεση σύγκληση Πανσυνδικαλιστικής Σύσκεψης.

«Από την ενημέρωση που είχαμε χθες από την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα – Υπουργό Εργασίας, Υπουργό Οικονομικών και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο – διαπιστώσαμε και εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση έχει καταλήξει καταρχήν σε Πρόγραμμα Προσαρμογής, το γνωστό Μνημόνιο, με την Τρόικα, κατάφορα εξουθενωτικό και κοινωνικά απαράδεκτο για εργαζομένους – ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – για συνταξιούχους, άνεργους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Για την εξασφάλιση του δανείου με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του κράτους και την διάσωση των τραπεζών έχουν κατακρεουργηθεί μισθοί και εισοδήματα των μισθωτών, έχουν συμφωνηθεί νέες σκληρές φορολογίες σε ΦΠΑ, στα καύσιμα, σε καπνικά και οινοπνευματώδη», ανέφερε.

Ο κ. Διομήδους είπε ότι έχει γίνει αποδεκτή η υποβάθμιση του θεσμού και της αξίας της ΑΤΑ , αφού θα πληρώνεται μια φορά το χρόνο μόνο κατά 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και επιβλήθηκε πολυετές πάγωμα της.
«Έχει κυριολεκτικά σχεδόν ανατραπεί η φερεγγυότητα και βιωσιμότητα του Ταμείου συντάξεων με την αποδοχή της κατάργησης της εισφοράς του κράτους και έχει εξαφανισθεί ως διά μαγείας το χρέος του κράτους προς το Ταμείο που ανέρχεται σε 7,3 δις ευρώ. Εξήντα χρόνια εισφορές και έσοδα του Ταμείου (αποθεματικό) συμφωνήθηκε από την Κυβέρνηση να θεωρείται ως μη υπάρχον με σοβαρό ενδεχόμενο από το 2014 να αυξηθούν κατακόρυφα οι εισφορές εργοδότη – εργαζόμενου και ταυτόχρονα να ψαλιδιστούν οι συντάξεις που πληρώνει το Ταμείο», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι ενώ Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν να χρεωθεί το κράτος περίπου 10 δις ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα αποδέχτηκε την εκποίηση ακόμα και ιδιοκτησία ιδιοκατοίκησης σε δύο χρόνια αν δεν μπορεί για παράδειγμα ένα άνεργο άτομο να πληρώσει δόση δανείου για διάστημα 90 ημερών.

«Από πού θα βρει τα λεφτά κ. Διοικητά της Κεντρικής ένα άνεργο άτομο για την πληρωμή της δόσης του δανείου αν δεν έχει δουλειά για ένα-δύο χρόνια;”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως “η συμφωνία για μνημόνιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει συνέχιση της ύφεσης και νέα αύξηση της ανεργίας το 2013 και 2014. Η Κυβέρνηση, που από λάθη και παραλείψεις μας οδήγησε στην κατάσταση αυτή και στο οδυνηρό Μνημόνιο, προσπαθεί να χρυσώσει το «χάπι» με τον ισχυρισμό ότι δεν υπέκυψε σε όλα όσα απαιτούσε η Τρόικα. Αυτό δεν αποτελεί καμιά παρηγοριά για όσους θα βιώσουν εξαθλίωση ή και έξωση από τα σπίτια τους τα επόμενα χρόνια, που θα είναι δυστυχώς πάρα πολλοί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Διομήδους είπε ότι «η νεοφιλελεύθερη και συντηρητική δεξιά αντιπολίτευση άσκησε ασφυκτική πίεση στην Κυβέρνηση για να κλείσει το μνημόνιο όπως-όπως φτάνει να περισωθούν οι `αμαρτωλές` τράπεζες και ταυτόχρονα περηφανεύεται για δήθεν σοβαρότητα και στάση ευθύνης».

«Εργαζόμενοι και κοινωνία δεν θα δεχθούμε την άδικη συμφωνία για κατεδάφιση του ΤΚΑ με αυξήσεις εισφορών και περικοπές στις συντάξεις, δεν θα δεχθούμε κουτσούρεμα της ΑΤΑ. Το μνημόνιο ήταν μόνο αφορμή για υφαρπαγή κατακτήσεων και δικαιωμάτων όπως το συνταξιοδοτικό και η ΑΤΑ. Θα παλέψουμε σκληρά για εξασφάλιση μέτρων ανάπτυξης και για νέες θέσεις εργασίας. Θα παλέψουμε σκληρά μέχρι να απαλείψουμε από το Μνημόνιο πρόνοιες που καταργούν την εργατικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου